Serumun Çeşitleri Faydaları Önemi Nedir

  • Genel Sağlık
  • Serumun Çeşitleri Faydaları Önemi Nedir için yorumlar kapalı
  • 1.544 kez görüntülendi

Serumun Çeşitleri Faydaları Önemi Nedir

Eminim ki aramızda herkes mutlaka hayatında en az bir kere hastaneye uğramıştır. Şahsen benim hastanede en çok dikkatimi çeken unsurlardan birisi neredeyse her hastaya verilen serum şişeleri.

Özellikle ameliyat olmuş ya da kendini iyi hissetmeyen bütün hastalar mutlaka serum takılmadan hastaneden dışarı adım atamaz. Peki bu serum nedir? Faydaları nelerdir, içeriğinde neler var, nasıl takılır, önemi ve çeşitleri nelerdir? Bu soruları hiç merak ettiniz mi?

Farkındayım sizler için özel ve oldukça uzun bir yazı olacak. Ama serum hakkında bu kadar detaylı ve geniş bilgiyi kısacık tutmak olmazdı. Kısa bilgiler vererek bu önemli sıvıyı göz ardı etmeyi de ben istemem zaten. Dilerseniz sorular eşliğinde serum hakkında merak edilen her şeyi anlatmaya başlayalım.

Serum Nedir: Serum, insan kanının bekletilerek pıhtılaşması sonucu ortaya çıkan berrak sıvıya verilen addır. Evet yanlış duymadınız insan kanının pıhtılaşması sonucunda serum ortaya çıkar. Kanı vücuttan alıp cam bir kap içerisinde bekletmeye başladıktan bir süre sonra pıhtılaşmaya başladığını görebilirsiniz.

Tabi her serum şişesinin insan kanının pıhtılaşması sonucu ortaya çıktığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bizim hastanelerde gördüğümüz serumlar steril ortamlarda, özel olarak hazırlanır. Yapılan karışımlar ile insan kanından elde edilebilen orjinal serum içeriği yakalanmaya çalışılır. Şimdi sizlere serumun içinde neler var bunları sıralayalım.

Serumun İçindeki Maddeler: (Verilen rakamlar gram cinsindendir) Su: 800, Toplam protitler: 78, Serum-albümin: 46, Globülinler: 32, Üre: 0,30, Toplam kreatin: 0,04, Ürik asit: 0,05, Glikoz: 1, Toplam lipitler: 5,5-10, Yağ asitleri: 4, Forforlu lipitler: 1, Esterli kolesterol: 1,2, Aminoasitler (azotlu): 0,04, Serbest kolesterol: 0,4, Toplam kolesterol: 1,6, Sodyum iyonu: 3,25, Potasyum iyonu: 0,19, Kalsiyum: 0,1, Magnezyum: 0,02. Tüm bu içeriği toplarsak 1 litrelik serum elde ederiz. Tabi bir de serum çeşitlerinden bahsetmek lazım.

Serum Çeşitleri: 5 çeşit serum vardır. Temel solüsyonlar, Multipl elektrolit solüsyonlar, Plazma hacim tamamlayıcı solüsyonlar, Premiks ürünler, İrrigasyon solüsyonları.

Serum Nasıl Takılır: Serum iki şekilde olmak üzere şişe veya torba içinde hazırlanmıştır. Serum doktorun isteğine göre hastaya tek başına ya da ilacın içerisine karıştırılarak verilebilir. Her iki yöntemde de tekniğine uygun şekilde hazırlanması gerekir.

Sterilizasyonu korumak için serum şişesi ya da torbasının ağız kısmında bulunan ve set takılacak olan kısma el ile dokunulmaz. Eğer serumun içerisine ilaç eklenecekse de enjektörün iğnesi ile özel kısımdan ilaç verilir ve serum hafifçe sallanarak ilacın sıvı ile karışması sağlanır.

Serumun Faydaları Nelerdir: Çocuk felci, boğmaca tetanos, kuduz, tifüs, difteri, dizanteri, kangren, veba, kolera, şarbon, yılan sokmadı, akrep sokması, mantar zehirlemesi gibi hastalıkların tedavisinde etkin olarak kullanılır.

Olur da doğada yalnız başınıza kalır ve serum ihtiyacınız olursa, su, limon suyu ve tuz karışımını serum niyetine kullanabilirsiniz. Tam olarak olmasa bile uygun oranlarda karıştırılırsa işinizi görecektir.

Bu yazı serum nedir çeşitleri nelerdir takma nasıl yapılır ne işe yarar neye iyi gelir serumun faydaları içinde ne var içindeki maddeler önemi tanımı ana maddesi nedir nasıl yapılır nasıl elde edilir konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

serumun içinde ne var, serum neye iyi gelir, Serumun Faydaları, serum içinde ne var, serum çeşitleri, SERUM NELERE İYİ GELİR, serum çeşitleri nelerdir, serumu, serum içerisinde ne var, serum un içinde ne var

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.