Şeftali Besin Değeri Şeftali Suyunun Faydaları, Şeftalideki Vitaminler

  • Genel Sağlık
  • Şeftali Besin Değeri Şeftali Suyunun Faydaları, Şeftalideki Vitaminler için yorumlar kapalı
  • 810 kez görüntülendi

Şeftali Besin Değeri Şeftali Suyunun Faydaları, Şeftalideki Vitaminler

“Bu makalemizde şeftalinin ve şeftali suyunun faydaları, zararları, besin değeri ve şeftali nerede yetişir konusu hakkında bilgiler verdik. “

Şeftali yaz mevsiminin bize getirdiği güzelliklerden biridir. Ülkemiz şeftalinin Bursa, Mersin, İzmir, Çanakkale başta olmak üzere birçok bölgede rahatlıkla üretimi yapılmaktadır. Lezzetinin yanı sıra zengin bir vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda reçel ve marmelatlarının da yapıldığı bu güzel meyvenin sağlığa birçok faydası vardır.

Şeftali nerede yetişir?

Ülkemizde en fazla Bursa ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Dünya şeftali üretiminin % 50′ sini Akdeniz ülkeleri karşılamaktadır. Ancak ülkemiz uygun iklim koşullarına sahip olmasına rağmen üretim açısından söz sahibi ülkeler arasına girememiştir. Genellikle Akdeniz Bölgesi’nde erkenci, Ege ve Marmara Bölgesi’nde ise geçci çeşitler yetiştirilmektedir. Ülkemizde şeftali en çok: Bursa, İzmir, Çanakkale, Mersin, Adapazarı Ovası, Silifke Ovası, Çukurova, ve Büyük Menderes Ovasında yetişmektedir. Dünyada en çok şeftali üretimi: İspanya, Çin Halk Cumhuriyeti, ABD, Fransa, İtalya, Avustralya, Arjantin ve Meksika ülkelerinde yapılmaktadır.

Şeftalinin ve Şeftali Suyunun Faydaları

Göz Sağlığını Korur

Şeftalide yüksek oranda beta-karoten içeriği sayesinde gözlerinizi hastalıklardan koruyarak yaşam boyu sağlıklı gözlere sahip olmanızı sağlar. Ayrıca içeriğinde bulunan A ve C vitaminleri hem genel sağlığınızı hem de görme kuvvetinizi arttırır. Düzenli tüketilmesi kan dolaşımını hızlandırıp gözdeki kılcal damarların işleyişini arttırır. Şeftalide bulunan beta karoten ayrıca gözün retina tabakasını serbest radikallerden koruyarak oluşacak göz hasarlarını da önler.

Anemiden (Kansızlıktan) Korur

Şeftali, demir eksikliği yaşayan çocuklar, adet dönemindeki kadınlar veya diğer demir eksikliği görülen hastalar için sağlıklı bir demir kaynağıdır. Demir, hemoglobin üretimini artırmaya yardımcı olur ve böylece anemiyi en aza indirir ve önler. Ayrıca şeftali, demir emilimini arttıran yüksek oranda C vitamini içerir.

Cilt Sağlığına Faydalıdır

Vücudumuzun önemli bir oranını oluşturan cildimiz kötü hava, sigara, güneş gibi harici zararlıların yanında kandaki toksin maddeler ve serbest radikaller nedeniyle de yıpranır. Yoğun miktarda A ve C vitamini barındıran şeftali; A vitamini ile cildi nemlendirir, yumuşak ve esnek yapısını korurken, C vitamini ile ciltten toksinlerin ve serbest radikallerin atılmasını sağlayan antioksidan etki sağlar. Tüm bu faydalarından yararlanmak için mevsiminde her gün 1-3 adet şeftali tüketin. Ayrıca ciltteki koyu renklerin açılması için de şeftaliyi direk cildinize sürebilirsiniz.

Zayıflamaya Yardımcı Olur

Şeftali zayıflamaya yardımcı en sağlıklı, kilo verdiren meyvelerdendir. Şeftali 68 kalori içermesinin yanında bünyesinde hiç yağ barındırmaz. Aburcubur veya tatlı ihtiyacınız olduğunda yiyebileceğiniz 1 adet şeftali ile bu isteği bastırırsınız. İçerisinde bulunan şekerin doğal olması nedeniyle paketlenmiş tatlılardan veya hamur işi tatlılardan daha güvenlidir ve kilo aldırmaz. Konumuzun sonunda linkini paylaşacağımız şeftali diyetini de gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz.

Kanseri Önler

Şeftalide bulunan antioksidanlar kontrolsüz hücre bölünmesi olan kanseri engelleyebilirler. Şeftalinin özellikle akciğer, kolon ve ağız kanserini önlemekte etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca, şeftalide bulunan klorojenik ve neoklorojenik asit olarak bilinen fenolik asitler, meme kanseri hücre çizgilerinin normal hücrelere zarar vermeden büyümesini durdurduğu yapılan araştırmalarda gözlemlenmiştir. Bunun yanında beyaz şekerin kanser ile ilişiği bilinen bir gerçektir. Şeftaliyi içerisinde beyaz şeker veya yapay tatlandırıcılar bulunan ürünlerin yerine tüketerek te bu etkiyi arttırmış olursunuz.

Yüksek Kolesterolü Düşür

Şeftali fenolik bileşikler içerdiğinden kanda bulunan kötü lolesterolü (LDL)düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca, beta-karoten içerdiğinden iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.

Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Şeftalide bulunan antioksidanlar, vücudunuzda aşırı reaksiyonlara neden olan ve hücrelere zarar verebilecek veya öldürebilecek serbest radikalleri yok ederek damar ve buna bağlı olarak kalp sağlığınızı korur. Şeftali ayrıca metabolik sendroma, vücut iltihabına, şişmanlığa ve kalp sorunlarına neden olan risk faktörlerinin önlenmesine yardımcı olan biyoaktif bileşikler içerir. Ayrıca kanı temizleme özelliği dolayısı ile kandaki toksinlerin damarlara vereceği zararı engeller.

Sindirim Sistemine Etkisi

Şeftali sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasında önemli rol oynayan en etkili meyvelerdendir. Şeftali, yüksek lif ve potasyum içeriğinden dolayı kolon, böbrekler, karın ve karaciğerdeki toksinleri temizlemeye yardımcı olur. Şeftali, diüretik yani idrar söktürücü etkisi sayesinde daha sık idrara çıkarak vücuttan özellikle idrar yolları ve bağırsaklardan vücuttaki toksinlerin atılmasını hızlandırır.

Kan Basıncını Düzenler

Şeftali, yüksek miktarda potasyum ve çok düşük sodyum içermekte olup, bu sayede tansiyonunuzun aniden yükselmesinin önüne geçer. Yüksek lifli yapısı sayesinde kana karışma hızı yavaşlar ve bu sayede kan basıncı değerlerinde hızlı oynamaya sebep olmaz. Şeftali ayrıca magnezyum, fosfor, çinko, bakır, manganez, demir ve kalsiyum içermesinden dolayı kandaki değerlerin normal düzeyde kalmasını sağlar.

İltihap Gidericidir

Şeftali anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu sayede gut, romatizmal hastalıklar ve iltihap ile savaşmanızda etkili bir meyve konumuna yükselir.

Şeftali Besin Değerleri Ve Şeftalideki Vitaminler

Porsiyon Miktarı: 100 g

  1. Kalori (kcal)   39
  2. Toplam yağ    0,3 g            
  3. Kolesterol      0 mg              
  4. Sodyum        0 mg   
  5. Potasyum     190 mg          
  6. Karbonhidrat 10 g          
  7. Diyet Lifi      1,5 g  
  8. Şeker            8 g            
  9. Protein        0,9 g     
  10. A Vitamini          326 IU       C Vitamini            6,6 mg
  11. Kalsiyum            6 mg        Demir                   0,3 mg
  12. D Vitamini          0 IU           B6 Vitamini         0 mg
  13. B12 vitamini       0 µg            Magnezyum       9 mg

Şeftalinin Sağlığa Faydaları İle İlgili Ek Bilgiler

  1. Hafif müshil etkisi ile kabızlık gibi bağırsak sorunlarında da faydalıdır.
  2. Mutluluk hormonunun arttırılmasını sağlayarak hafif depresyon, can sıkıntısı gibi sorunlarda fayda sağlar
  3. Bağırsak kurtlarının atılmasında etkilidir
  4. İçerisinde bulunan potasyum sayesinde kasların daha rahat çalışmasını sağlar. En büyük etkiyi kalp kaslarında göstererek kalp sağlığınızı korur
  5. İçerisinde yoğun bulunan C vitamini sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir

Şeftalinin zararları nelerdir?

  1. Şeftali alerji yapabilen meyvelerdendir. Şeftali alerjisi genellikle ciltte kaşıntı ve kızarıklık şeklinde belirti verir.
  2. Şeftali yüksek miktarda lif içerdiğinden fazla aşırı tüketimi ishal, şişkinlik ve gaz gibi mide bağırsak sorunlarına yol açabilir.
  3. İçerisinde bulunan potasyum nedeniyle fazla tüketilmesi durumunda böbreklerinizi yorabilir.
  4. Şeftali organik değilse, sera ürünüyse ve fazla ilaçlama yapıldıysa hormon bozukluğundan kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.