Şeftali Bebeklerde Kabızlık Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor

  • Genel Sağlık
  • Şeftali Bebeklerde Kabızlık Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor için yorumlar kapalı
  • 847 kez görüntülendi

Şeftali yemeyi sevenler dikkat! şeftali acaba kabızlık yaparmı diye artık endişe etmenize gerek yok! şeftaliyi güvenle yiyebilirsiniz! istisnalar hariç çoğu kişide şeftali kabızlık yapmaz bilakis kabızlığın geçmesine yardımcı olabilir.

National Digestive Diseases Information Clearinghouse (Ulusal Sindirim Hastalıkları Merkezi ) kabızlığın en önemli nedenlerinden birinin yeterli miktarda lifli besinler tüketmemek olduğunu bildiriyor. İçlerinde şeftalinin de yer aldığı meyve ve sebze grubu ise en iyi lif kaynakları arasında gösteriliyor.

Sual: Şeftali kabızlık yapar mı?

CEVAP

Uzm.Dr. Asaf Güven’in cevabı bazı kişilerde şeftali kabızlık yapabilir.

Sual:

Bebeğim 6 ayını dolduracak şeftaliyi severek yiyor, henüz kakasını yapmadı. Şeftali bebeklerde kabızlık yapar mı?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Murat Aydın’ın cevabı evet yapar, fazla vermeyin. Ayrıca şeftali suyu da bebeklerde kabızlık yapar.

Uzmanlar kişilerin günlük lif ihtiyacının kadınlarda 25 g erkeklerde ise 38 gr olduğunu bildiriyor. Yeterli lif alımı kabızlığı önler ve kabızlık sorunundan kurtulmakta önemli rol oynar. Lif miktarını sağlıklı bir şekilde artırmanın yolu her gün 3-6 su bardağı meyve tüketmekten geçer. Lifli gıda alımını aşamalı şekilde artırmalısınız, birden lifli yiyeceklere yüklenirseniz şişkinlik ve gaz gibi semptomlarla(belirtilerle) karşılaşabilirsiniz. Şeftali gibi meyvelerde bulunan çözünmez lifler bağırsaktan geçerken dışkıyı nemlendirip kolay çıkmasını sağlar, böylece kabızlığa şifa olurlar. Fakat bazı kişilerde şeftali kabızlık yapabildiğinden şayet şeftalinin size dokunup kabızlık yaptığını düşünüyorsanız şeftali tüketimini kısıtllamanızda fayda var.

NYU Langone Tıp Merkezine göre muz, elma ve şeftali her üçü de aynı miktarda çözünür lif içerir ki, bu meyvelerin orta boyunda 1 gr çözünür lif bulunur, meyvedeki geri kalan diğer lif çözünmez liftir. Clemson Üniversitesi yetişkinlerin günde 5-10 gram çözünür lif alması gerektiğini, diğer lif ihtiyacının çözünmez liften olmasını bildiriyor. 1 adet şeftalide toplam 3 gr lif bulunur ki bu oran gayet iyidir. Kabızlıkta savaşmakta şeftaliden yararlanmak için şeftaliyi kabuğu ile beraber yemelidir.

Elma suyu, armut suyu, vişne suyu ve şeftali suyu gibi içecekler kabızlıktan kurtulmak için çok etkilidirler. Bu meyve sularında sorbitol isminde dışkıyı yumuşatan, anüsten çıkışını kolaylaştıran bir madde bulunur. Baylor College of Medicine (Baylor Üniversitesi Tıp Merkezi) 1 su bardağı elma suyunda 1 gr sorbitol bulunduğunu bildiriyor. Şeftali suyundaki sorbitol oranı ise elma suyunun iki katıdır ve elma suyundan kabızlığa çözüm olma konusunda daha etkilidir.

Şeftali Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Şeftali Nasıl Kurutulur? 3 Pratik Yöntem Resimli Anlatım Tıklayınız

Şeftali Zayıflatırmı Yoksa Kilo Aldırırmı, Şeftali Kaç Kalori? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.