Sedimantasyon nedir, neden yapılır? Sedimantasyon yüksekliği ne anlama gelir?

  • Tahlil Bilgileri
  • Sedimantasyon nedir, neden yapılır? Sedimantasyon yüksekliği ne anlama gelir? için yorumlar kapalı
  • 4.872 kez görüntülendi

Sedimantasyon nedir, neden yapılır? Sedimantasyon yüksekliği ne anlama gelir?

Sedimantasyon, vücuttaki iltihabı algılayan, kanser ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tespitinde kullanılan bir kan değeridir. Sed oranı, sedim veya ESR olarak kısaltılır. Sedimantasyon, bir test tüpündeki kırmızı kan hücrelerinin tüpün dibine düştüğü süreçtir. İltihaplanma arttıkça sed oranı artar. Buna göre; yüksek çökelme oranı, daha fazla hastalık aktivitesi ile ilişkilendirilirken, sedimantasyon düşüklüğü hastalığın daha az aktif olduğunu düşündürür.

Sedimantasyon ne işe yarar?
ESR testi temporal arterit, sistemik vaskülit ve polimiyalji romatika gibi romatizmal hastalık tanısı ve seyrinin izlenmesi için gereklidir. Eklemlerde ağrıya neden olan eklem iltihaplanması veya iltihaplı bağırsak hastalığından kaynaklı sindirim sistemi semptomlarından şüphelenildiği zaman ESR istenebilir.

Sedimantasyon değerleri ne anlama gelir?
Eritrosit sedimantasyon hızı tanısal değildir; farklı koşullar altında yükselebilecek spesifik olmayan bir testtir. İltihaplı bir durumun varlığı veya yokluğu hakkında genel bilgi sağlar. ESR testi birçok faktörden etkilendiği için, diğer klinik bulgularla, hasta öyküsüyle ve daha kapsamlı laboratuvar testlerinin sonuçlarıyla birlikte değerlendirilmelidir. Anormal derecede düşük bir değer 0’a yakın olacaktır.Normal sedimantasyon değerleri ne olmalıdır?
ESR test sonuçları, kırmızı kan hücrelerinin bir saatte tüpün dibine hangi hızla ne kadar indiğini milimetre cinsinden belirtir (mm / saat). Normal sed oranı için üst eşik değeri bir tıbbi uygulamadan diğerine biraz değişebilir. Normal sedimantasyon değerleri kadınlar için 8, erkekler için 5’dir. Sedimantasyon hızı normal olarak yaşlılarda biraz daha yüksek olabilir. Aşağıdakiler normal değer aralıkları olarak kabul edilir:

50 yaşın altındaki kadınlar 0 – 20 mm / saat
50 yaşın altındaki erkekler 0 – 15 mm / saat
50 yaşın üstündeki kadınlar 0 – 30 mm / saat
50 yaşın üstündeki erkekler 0 – 20 mm / saat
Çocuklar 0 – 10 mm / saat
Yenidoğan 0 – 2 mm / saat

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.