Asıl kökeni Balkanlardır. Aslında bir bahçe bitkisidir ancak, aynı zamanda tıbbi nitelikleri için yetiştirilmektedir. Bir baharat ve bir böcek kovucu olarak da yetiştirilir.

 

Sedef otu, daha önce yaygın olarak kullanılmıştır ve Eleanour Sinclair Rohde tarafından yazılan ve bitkiler hakkında ünlü bir kitap olan “Eski İngiliz Bitkileri” eserinde birçok kez bahsedilmektedir. Ancak kullanımı toksisitesi ve acı tadı nedeniyle yavaş yavaş azalmıştır. Sedef otu, daha çok antibakteriyel, antiviral, anti-inflamatuar ve anti-oksidan özellikleri için kullanılmıştır. Bu bitkinin Avrupa’da halk arasında özel bir yeri vardır ve hala yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sağlık Faydaları Nelerdir?

Antienflamatuvar, antispazmodik ve antihistaminik özelliklere sahip alkaloidler içerir. Ayrıca rutin adı verilen ve serbest radikal hasarını önleyen bir antioksidana da sahiptir.

Bitkinin yağı genellikle sabun üretiminde ve kozmetikte koku olarak kullanılır. Toksisitesi nedeniyle, deriye nadiren direk olarak uygulanır.

 

Antifungaldır

Vücudumuzun dermatit ve mantar enfeksiyonlarına karşı savaşmasına yardımcı olur. Enfeksiyonun ciddiyetine bağlı olarak, doğrudan cildin üzerinde kullanılabilir. Aynı zamanda kaşıntılı deride anında rahatlama sağlar.

 

Cildi Temizler

Antifungal özellikleri aynı zamanda ten rengini açarak cildin daha güzel görünmesine yardımcı olur. Bitkinin antioksidan özellikleri cildin erken yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin temizlenmesini sağlar.

 

Saç Parazitlerini Önler

Etkili bir insektisit olan sedef otu yağı ve özütü genellikle bitten kurtulmak için kullanılır. Bu yağın düzenli kullanımı saçlarınızdaki sinir bozucu küçük parazitleri yok edebilir ve kaşıntıyı azaltır.

 

Yatıştırıcı Özellikler Barındırır

Sedatif özellikleri nedeniyle histerik ve epileptik atakların yatıştırılmasında etkilidir. Nörotoksin içeriği nedeniyle uyuşmayı indüklerken sinirleri duyarsızlaştırmaya ve rahatlatmaya yardımcı olur.

 

Böcek Kovucudur

Sivrisinek, hamamböceği ve sinek gibi zararlılar bir dizi hastalığa neden olur. Bu böcekler sedef otu kullanımıyla uzaklaştırılabilir. Böceklerden korunmak için yağını ve kendisini kullanabilirsiniz.

Antibakteriyeldir

Bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele eder. Üriner sistem, bağırsak ve kolon enfeksiyonlarıyla mücadele etmek için çay olarak kullanılabilir. Ayrıca bizi gıda zehirlenmesi ve salmonelladan korur.

 

Spazmları Giderir

Kas ağrısı, anksiyete ve adet krampları için mükemmel bir ilaçtır.

 

Antienflamatuvardır

Esas olarak artritin neden olduğu inflamasyonu azaltabilir. 1-2 bardak bitki çayının düzenli olarak alınması kasları gevşetmeye yardımcı olur ve eklem ağrılarını hafifletir.

 

Yan Etkileri:

Tüm biçimlerinde zehirlidir ve asla doğrudan yutulmamalıdır. Ancak, dozaj konusunda dikkatli olursanız, sayısız rahatsızlığı tedavi etmek için güvenle kullanılabilir. Aşağıdakileri içeren küçük yan etkileri vardır:

 

  • Güneş ışığına karşı hassasiyet artışı
  • Baş dönmesi
  • Kurdeşen
  • Uykusuzluk

 

 

Bazı ciddi yan etkileri şunlardır:

 

  • Karaciğer ve böbreklerde ciddi hasara neden olabilir. Böbrek veya karaciğer problemleri olan kişiler, sedef otu ile ilgili herhangi bir ilaç veya yiyecek kullanmamalıdır.
  • Kolit, ülser veya iltihaplı bağırsak hastalığı gibi mide ve bağırsak sorunları olan insanlar tüketirse, sorunu daha da kötüleştirebilir.
  • Hamile kadınlar, tüm şekillerde, düşüğe neden olabileceğinden, kullanmaktan kaçınmalıdır.

 

Dikkatli olunması ve bir doktorun gözetiminde kullanılması halinde, birkaç sağlık sorunundan kurtulmak için kullanılabilir. Hiçbir zaman kendi kendinize kullanmayın. Bu otu kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.