Sarılık Belirtileri ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Sarılık Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.143 kez görüntülendi

Sarılık Belirtileri ve Tedavisi

Sarılık, diğer adıyla ikter, kandaki bilirubin düzeyinin artması sonucu deri, göz ve mukozaların sarı renk alması durumudur.

Sarılık Nedenleri: Bir hastalık belirtisi olan sarılık çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Sarılık hastalığı iki temel nedenle insan vücudunda oluşur: Fazla bilirubin üretilmesi ve safra yollarında oluşan tıkanıklık. Sarılığın dört çeşidi vardır:

Hemolitik sarılık: Kandaki alyuvarların tahrip olması sonucu safra, kana karışır. Belirtileri: Hastanın idrar rengi normal, büyük tuvaleti ise koyudur.

Hepatik sarılık: Bir virüsün neden olduğu karaciğer iltihabıdır. Karaciğer hücreleri şişer ve safra yolları tıkanır. Belirtileri, yavaş yavaş görülür. Hastada ateş, iştahsızlık, ishal ve kusma vardır. En çok görülen sarılık çeşidi olan hepatik sarılığın başlıcaları Hepatit B ve Hepatit C’dir.

Obstrüktif sarılık: Nedeni, safra kanallarının tıkanmış olmasıdır.

Bebeklerde sarılık (Yenidoğan sarılığı): Yeni doğmuş bebeklerde kanlarındaki bilirubin miktarının artması neticesinde görülen bir çeşit sarılıktır. Doğumdan sonraki ilk haftada her doğan bebeğin kanında az ya da çok mutlaka bilirubin miktarında artış gözlenmektedir. Yenidoğan sarılığı, hayata yeni başlamış bebeklerde en sık görülen sıkıntılardan birisidir. Normal doğan bebeklerin yarısından fazlasında görülebilemekle birlikte, erken doğan bebeklerde daha sık görülür.

Ortak Sarılık Belirtileri ise şunlardır: Hastalığın neden olduğu sarı renk, önce göz aklarında görülür. Sonra yüz, boyun, gövde, kol ve bacaklara kadar yayılır. İdrarın rengi sarı ile koyu kahverengi arasında değişir. Ciltte de kaşıntı vardır. Büyük abdest, kil renginde ve fena kokuludur.

Sarılık Tedavisi: Tedavi sarılığın nedenlerine bağlı olarak yapılır. Örneğin, yenidoğan sarılığı anne sütünden kaynaklanıyorsa, 1-2 gün anne sütü kesilir ve bebek mama ile beslenir. Sarılık hızla azalınca tekrar anne sütüne devam edilir. Sarılığın diğer nedenlerine karşı da uygun olan tedavi doktor kontrolünde yapılır. Bununla birlikte, tedavinin ilk şartı, yatak istirahatidir. Ayrıca, yeterli ve dengeli beslenmeye daha fazla özen göstermek gerekir.

Bu yazı sarılık nedir, sarılık hastalığı, sarılık tedavisi, sarılık belirtileri, sarılık nedenleri, sarılık sebepleri, sarılık nasıl bulaşır,sarılık nasıl geçer,sarılığa ne iyi gelir, sarılık tedavisi, bitkisel sarılık tedavisi, sarılık için şifalı bitkiler konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

sarilik nasil anlasilir, sarılık nasıl geçer, sarılık nasıl bulaşır, sarılığa ne iyi gelir, sarilik hastaligina ne iyi gelir, gizli sarılık nedir, sarılık hastalığı nasıl bulaşır, sarılık hastaları nasıl beslenmeli, sarilik hastaligi, sarılık nedir nasıl bulaşır

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.