Sarı Balgam Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Sarı Balgam Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 835 kez görüntülendi

Sarı Balgam Nedenleri ve Tedavisi

Sarı balgam vücutta bir iltihap olduğunun göstergesidir. Çoğu vakanın nedeni hafif tahrişler, soğuk algınlığı veya sinüzit gibi sık karşılaşılan hastalıklar olmaktadır. Hastalık tedavileri ve balgam söken uygulamalar sarı balgamın kaybolmasını sağlayacaktır.

Sarı Balgam Neden Olur?

Sarı balgamın en sık karşılaşılan nedeni, vücudumuzun bağışıklık elemanları olan akyuvarlardaki aktivite yoğunluğunun artmasıdır. Herhangi hafif bir iltihap bile bu sonucu verebilir. Bakteri veya virüs kaynaklı hastalıkların neden olduğu sarı balgamın ise kıvamı daha kalın olabilir.

1) Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı, grip, kronik veya ani sinüzit gibi üst solunum yolu iltihapları sarı balgama neden olabilir. Bu hastalıklar hafif seyrettiğinde yüksek ateş vb. diğer belirtiler görülmese bile sarı balgam görülebilir.

2) Boğaz İltihabı

Boğazda bulunan yutak, yemek ve soluk borularının bir kısmı, boğaz kasları gibi dokular tahriş olur veya iltihap kaparsa sarı balgam kaçınılmaz olabilir. Boğaz tahrişi aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir:

  • Sigara, alkol tüketimi
  • Alerji
  • Kuru havaya maruz kalmak
  • Sesin kontrolsüz kullanımı
  • Parfüm, temizlik deterjanı gibi içeriklerinde ağır kimyasal bulunabilen maddeler solumak
  • Mide reflüsü
  • Streptokok bakterileri
  • Larenjit
  • Suçiçeği, kızamık vb. virüs kaynaklı iltihaplar

3) Bronşit

Bronşit gibi akciğerleri, bronşları veya soluk borusunu etkileyen hastalıklar mukus artışına ve sarı balgama neden olabilir. Aynı şekilde astım, zatürre, bronşektazi, akciğer apsesi gibi sorunlar da sarı balgama yol açabilir.

Sarı Balgam Tedavisi

1) İlaç Tedavisi

Sarı balgam en çok iltihaplı hastalıklardan kaynaklandığı için, steroit olmayan iltihap giderici ağrı kesiciler önerilebilir. Ibuprofen ve aspirin gibi ilaçları örnek verebiliriz. Bu ilaçlar sarı balgamı hemen yok etmeseler de sarı balgama yol açan iltihabın kaybolabilmesi için vücut direncini artıracaktır.


Dekonjestanlar: Temel olarak tuzlu su içeren solüsyonlardır. Solunum yollarının temizlenmesini sağlayarak sarı balgamı atabilir. Sprey olarak kullanılabilir.

Antibiyotik: Streptokokal boğaz ağrısı gibi bakteri kaynaklı hastalıklarda önerilebilir. Unutulmamalıdır ki soğuk algınlığı, grip gibi virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotiklerin hiç etkisi olmaz.

Antihistaminler: Bahar nezlesi veya gıda alerjisi söz konusu ise gerekli olabilir.

Ekspektoran İlaçlar: Öksürük ilaçları olarak da bilinir. Mukusu inceltip parçalayarak akciğerlerdeki (göğüs), soluk borusundaki ve boğazdaki sarı balgamın sökülmesini sağlayacaklardır.

2) Sıcak İçecekler Yudumlayın

Sıcak sıvılar sarı balgamı inceltir, çözer ve söker. Limonlu sıcak su iyi bir tercihtir. Karışıma bal da ekleyerek tatlandırabilir ve boğazınızın yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Bitki çayları yudumlamak da iyi gelecektir.

Tuzlu Su İle Gargara Yapın: Bu sayede toplanarak sarı balgama yol açan mukusun bir kısmını temizleyebilirsiniz. Tuzlu su ayrıca boğazı yumuşatacak ve boğaz iltihabını azaltacaktır.

Neti Pot Kullanın: Bu pratik alet sayesinde burun boşluklarınızı da tuzlu su solüsyonları ile temizleyebilirsiniz.

Bol Bol Su İçin: Hastalıklardan ve iltihaplardan kurtulmak için bağışıklık sisteminizin elini güçlendirmiş olursunuz.

3) Buhar Soluyun

Buhar solumak burun tıkanıklığı gibi bazı hastalık belirtilerini rahatlatır, sarı balgamın çözülerek atılmasını sağlar.

  • Ilık-sıcak bir duş alabilir veya saunaya girebilirsiniz.
  • Odanızda (temizliğine dikkat etmek şartıyla) nemlendirici cihazlar çalıştırabilirsiniz.
  • Su kaynattığınız bir tencere üzerine dikkatlice eğilebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.