ŞAH DAMARI ULTRASONU CHECKUP’LARA DAHİL EDİLMELİ

  • SAĞLIK HABERLERİ
  • ŞAH DAMARI ULTRASONU CHECKUP’LARA DAHİL EDİLMELİ için yorumlar kapalı
  • 1.137 kez görüntülendi

ŞAH DAMARI ULTRASONU CHECKUP’LARA DAHİL EDİLMELİ

Damar tıkanıklığı sorunları ve şah damarına bağlı felçler eskiden sadece yaşlılık hastalığı olarak bilinirdi. Ama günümüzde durum değişti. Pek çok çevresel koşul, beslenme alışkanlıkları ve genetik geçişler bu hastalığı kırklı yaşlara kadar düşürdü maalesef. Dolayısıyla erken yaştaki insanların da uyanık olması gerekir. Çünkü felç” Adım adım geliyorum.” der ve baş dönmesi, geçici görme kaybı ve geçici şuur kaybı, kolda ve bacakta güçsüzlük hissi gibi belirtiler verir. Bu belirtiler karşısında beklemeden bir uzmana başvurun ve şah damarı ultrasonu isteyin. Bütün bu belirtileri yaşamıyorsunuz ama ailenizde damar hastalığı hikayesi var… bu durumda yine şah damarı ultrasonu yaptırmanızı öneriyorum. Şah damarı ultrasonu rutin kontrollerde genelde atlanır. Ancak rutin checkup muayenelerinde artık ihmal edilmemesi gereken en önemli ultrason uygulamalardan bir tanesi olmalıdır. 40 yaş üstü herkesin bu muayeneyi yatırması gerekir. Bu sizi felce karşı koruyacaktır.

 

ŞAH DAMARINIZ TAM TIKANDI VE FELÇ GEÇİRDİNİZ…

Ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

İŞTE CEVABI…

Klasik tıp literatürü felç durumda hastaların bir ay bekletilmesini söyler. Çünkü felç bedende şiddetli bir deprem etkisi yaratır ve dokular zarar görür. Bu bekleme süresi neticesinde hastanın durumuna göre gerekirse cerrahi müdahale yapılabileceğini söyler.

Öte yandan şah damarı yüzde yüz tıkanmış bir hastaya ameliyat tavsiye edilmez. Çünkü açılmayacağı düşünülür, risk faktörleri de yüksek olduğu için bu hastalar bekleme sürecine girer.

İnme merkezlerinde yapılan uygulamalarda ise 6 saate kadarki vakalarda damar yolundan ya da anjiyo ile şah damarının içine verilen pıhtı eritici ilaçlarla sorun aşılmaya çalışılır gerekirse stent takılır. Ancak bu işlemler belli saate kadar yapılabiliyor.

İnme cerrahisi ile bu durum değişti. Şah damarı kaynaklı Felç geçirmiş ve üzerinden 1 Hafta 10 gün geçmiş, beyninde hala canlı doku gördüğümüz uygun hastaları ameliyata alabiliyoruz. Bunların arasında tıp literatürünün açılmaz dediği yüzde 100 tıkalı damarlara da müdahale edebiliyoruz. Yani böyle bir durumla karşılaşıldığında hastayı bekletmemek çok önemli. Erken müdahale ile günümüzde şah damarı kaynaklı felçler önlenebildiği gibi, felç geçirmiş hastalar da tamamen çaresiz değil. Şah damarı kaynaklı Felçten sonra beyninde canlı doku olan ve en geç 10 gün içinde müdahale edilen uygun hastalar durumu atlatabiliyor.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.