Sağlıklı Saçlar İçin Ne Yapılmalı?

  • Genel Sağlık
  • Sağlıklı Saçlar İçin Ne Yapılmalı? için yorumlar kapalı
  • 1.049 kez görüntülendi

Sağlıklı Saçlar İçin Ne Yapılmalı?

Saçınız sağlığınızın bir yansıması. Saç dökülmesi ile karşılaşıldığında, hemen varılan sonuç hormonların veya stresin suçlu olduğu. Bununla birlikte, araştırmalar diyetin çok daha önemli bir rolü olduğunu gösteriyor.

Sağlıklı Saçlar İçin

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Endişelenmeli miyim?

Amerika Dermatoloji Akademisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 40 yaşından sonra yetişkinlerin yarısı saçlarda ciddi seyrelmeyle karşı karşıya geliyorlar. Daha da önemlisi, araştırma insanların saç sağlığı noktasında daha direkt bir rol oynayabileceğini, bunu da hormon dengesini sağlayarak ve stresi azaltarak yapabileceğini gösteriyor.

Ne Yapmalıyım?

Düzenli olarak saç uçlarını kestirmek saç sağlığını artıran çok önemli bir uygulamadır. Bunun nedeni ise saç uçları ne kadar kırık ve kuru kalırsa uzaması o kadar yavaşlamaktadır.

Saç Uçlarımı Ne Zaman Aldırmalıyım?

Saç uçlarını 6-8 hafta da bir aldırmanızı tavsiye ediyoruz.

Hipotiroidi (Tiroid Yetmezliği)

Eğer banyo yaparken ciddi miktarda saç dökülmesi oluyorsa, çok kuru bir ciltten şikayetçiyseniz, sürekli üşüyorsanız ve yavaş yavaş kilo alıyorsanız, hipotiroidi probleminiz olabilir. Hipotiroidizm tiroid bezinin yeterince hormon üretememesi sonucu oluşan bir durumdur ve en yaygın semptomlarından biri saç dökülmesidir.

Sağlıklı saç (ve metabolizma) yeterli miktardan hormonun tiroid bezinde üretilmesine, bunun için de A vitamini, selenyum, çinko ve iyoda ihtiyaç duyar. Bu vitamin ve mineraller açısından zengin yiyecekler tereyağı, karaciğer, kuru yemişler, sarımsak, kırmızı et ve hindistan cevizi yağıdır.

Guatrojenleri (tiroksin hormonunun azalmasına neden olan ve genelde kolza, lahana, soya, bezelye, keten tohumu, yer fıstığında bulunan tiyosiyanat, izo tiyosiyanat, goitrin, nitril gibi zararlı maddeler) azaltmaya çalışın.

Bitkisel yağlar da tiroid bezinin çalışmasını sekteye uğratabilir. Bunun yerine zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ve tereyağı kullanın.

Tiroid ilaçları da (ya da aşırı aktif tiroid bezi de) saç problemlerine neden olabilir. Tiroid beziyle ilgili hormon dengesizliğinden şüpheleniyorsanız ve diyetiniz işe yaramıyorsa, doktora görünmenizde fayda var.

Diyetinizde Yeterince Protein, Yağ, Vitamin ve Mineral Var mı?

Sağlıklı saç ayrıca yeterince protein, çinko, demir, iyi yağlar ve D vitaminine ihtiyaç duyar. D vitaminini güneş ışığından alıyor olmanız gerekir. Eğer alamıyorsanız vitamin takviyesini deneyin.


Saçın yapısında %95’ten fazla protein vardır. Vejeteryan beslenme veya karbonhidrat ağırlıklı beslenme bu açıdan sizi eksik bırakabilir. Günden en az iki kere kırmızı et, beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, süt ürünleri, baklagiller ve kuru yemişlerden aldığınıza emin olun.

Et ve yumurtanın diğer bir avantajı demir sağlamasıdır. Demir saçlar da dahil olmak üzere bütün vücuda oksijen taşınmasına yardım eder. Böylece kansızlıkla bağlantılı olan yorgunluk ve saç dökülmesinden de kurtulmuş olursunuz.

Eğer saçınız kuru, mat ve kepekliyse daha fazla yağa ihtiyacınız olabilir. Balık, yumurta, tereyağı ve keten tohumu bunun iyi tercihler.

Stres

Stres de saç dökülmesini tetikleyebilir. Hayatınıza sakinlik ve rahatlık getirecek yollar bulun. Yürüyüşe çıkın, yoga veya meditasyon yapın, fazla şekeri tüketmeyin (anksiyeteyi artırabilir). Yeterince magnezyum (kuru yemişler ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunan sakinleştirici bir mineral) aldığınızdan emin olun.

Saçınız vücudunuzun bir uzantısıdır. Eğer diyetiniz yukarıdaki besinler açısından zengin, şeker bakımından düşükse ve rahatlamak ve egzersiz için yeterince zaman harcıyorsanız, vücut, zihin, hormon ve saç sağlığınızı desteklemiş olacaksınız.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.