Safra Kesesi Nedir Yapısı Görevleri

  • Genel Sağlık
  • Safra Kesesi Nedir Yapısı Görevleri için yorumlar kapalı
  • 1.035 kez görüntülendi

Safra Kesesi Nedir Yapısı Görevleri

Safra kesesi organı genelde insanların fazla tanımadığı ve bilmediği bir yapıdır. Gerek vücuttaki yeri, gerekse görevi ve işlevleri açısından biraz uzak kaldığımız bu organa ait bilgileri bu yazıda bulabiliceksiniz.

Safra, karaciğerde üretilerek bağırsağa dökülen bir salgıdır. Yağların ve yağda eriyen vitaminlerin emiliminde rol oynar. Bazı maddelerin vücuttan atılımını sağlar. Her gün karaciğerde ortalama 600 ml safra üretilir ve ana safra kanalı aracılığıyla onikiparmak bağırsağına dökülür.

Safra kesesi karın sağ üst tarafında yer alan karaciğerin alt yüzüne yapışık, küçük armut biçiminde bir organdır. Küçük bir kanalla ana safra kanalına bağlantılıdır. Başlıca görevi; karaciğerin ürettiği safranın bir kısmını açlık dönemlerinde ana safra kanalından emerek depolamak, yoğunlaştırmak ve sindirim sırasında yeniden bağırsağa salgılanmaktır.

Safra kesesi yaklaşık 50 ml hacmindedir. Safrayı 10 katına kadar yoğunlaştırabilir ve gerektiğinde hacmini 6 katına kadar artırabilir. Mideye gıda gelişini takiben kasılarak yarım saat içinde içeriğinin yarıdan çoğunu bağırsağa boşaltır ve bir saat içinde yeniden toplar.

Karaciğer ürettiği safranın bir kısmını da, safra kesesine ihtiyaç duymaksızın, doğrudan bağırsağa gönderebilir. Safra kesesi yokluğunda safranın tamamı ana safra kanalı aracılığıyla bağırsağa iletilebilir. Bu nedenle safra kesesi yaşam için vazgeçilmez bir organ değildir. İltihap halinde çıkartılması gerektiğinde işleyişte hayati bir noksanlık olmaz.

Safra taşı hastalıklarının ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Tek tedavisi ameliyattır. Safra kesesi taşlarının oluşumuna neden olan yanlış beslenmeden kaynaklanan kolesterol ağırlıklı beslenme gelmektedir. Bir diğer neden ise pigmentlerdir.Pigmentlerle ilgili oluşan taşların nedeni kişinin yaşadığı kan hastalıklarıdır.

Kadınlarda daha çok görülen safra kesesi rahatsızlıklarının görülme nedenleri arasında genetik özelliklerin rol oynadığı düşünülmektedir. Beyaz tenli renkli gözlü sarışın kadınlarda görülme olasılığı daha fazladır. Safra kesesi taşlarının tekrarlama olasılığı çok azdır Bunun nedeni hasta olan safra kesesinin tamamının alınmasıdır.

Bu yazı safra kesesinin görevleri, safra kesesinin yeri nerededir, safra kesesi nasıl çalışır, safra kesesinin özellikleri yararı faydaları, safra kesesi ne işe yarar ne iş yapar, safra kesesinin görevi kısaca bilgi faydaları konusunda yazılmıştır.

safra kesesi ne işe yarar kısaca, safra kesesi ne işe yarar, safra kesesinin faydaları, safra kesesi yeri ve görevi, safra kesesinin görevi, safra kesesinin özellikleri, safra kesesi özellikleri, safra kesesinin görevi nedir, safra kesesi ne işe yarıyor, safra kesesi görevi nedir kısaca

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.