Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir Safra Kesesi Nerede Ağrı Yapar?

  • Genel Sağlık
  • Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir Safra Kesesi Nerede Ağrı Yapar? için yorumlar kapalı
  • 1.053 kez görüntülendi

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir Safra Kesesi Nerede Ağrı Yapar?

“Safra kesesinin iltihaplanması, safra taşlarının oluşumu ve safra kanallarının tıkanması, genellikle safra kesesi iltihaplanmasına neden olur ve safra kesesi ağrısına yol açar. Safra kesesi ağrısı karnın sağ üst kısmında keskin bir acı şeklinde belirti verir ve genellikle yüksek ateş, mide bulantısı, kusma ve ishal eşliğinde gerçekleşir.” Safra kesesi, yağları sindirmede önemli rol oynayan küçük ama çok önemli bir organdır. Safra kesesi, enfeksiyonları, iltihapları gibi sorunlar, safra kesesi ağrısına, mide bulantısına ve genel rahatsızlığa neden olur.

Safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen safra sıvısının depolandığı, armut şeklindeki bir organdır. Daha sonra bu safra sıvısı, safra kanalları vasıtasıyla, mideye transfer edilir ve yağların sindirimini yapar. Yetişkinlerdeki safra kesesi 50ml kadar safra sıvısını depolayabilir. Safra kesesi, armut şeklinde bir kesedir ve karaciğer tarafından, yağlı yemekleri sindirmek için üretilmiş safranın depolanması görevini üstlenir. Fakat, safra kanalları (karaciğerden safraya üretilen safra sıvısını göndermekle sorumlu kanallar) safra taşları veya bir engelle tıkandığında, enfeksiyon veya iltihaplandığında, insanda ağrı oluşabilir.

Safra Kesisi Ağrısı Belirtileri

Safra kesesi ağrısı ile birlikte şu ağrılarda meydana gelir ve bu ağrılar çoğu kez safra kesesi ağrısı ile bağlantılıdır;

  1. Karın ağrısı
  2. Omuz arkasına veya iki omuz arasına iletilen ağrı
  3. Özellikle yağlı yemeklerden sonra kötüleşen ağrı
  4. Derin nefes alındığında artan ağrı
  5. Terleme
  6. Halsizlik
  7. Baş dönmesi
  8. Nefes darlığı
  9. Keskin, kalıcı ve kramp gibi ağrı
  10. Karnın sağ üst kısmında ağrı
  11. Göğüs ağrısı
  12. Mide ekşimesi, hazımsızlık ve mide gazı
  13. Mide şişkinliği
  14. Mide bulantısı ve kusma
  15. Titreme ile ateş
  16. Kil rengi dışkı
  17. Sarılık

Safra Kesesi Ağrısının Nedenleri

Safra kesesi ağrısına neden olabilecek tıbbi nedenler:

Safra Kesesi Taşları

Safra kesesi taşları, 1 milimetre ile birkaç milimetre boyutlarda olurlar ve genellikle, safra kanallarını tıkayacak büyüklüğe gelene kadar bir sorun oluşturmazlar. Safra kanalları tıkandıktan sonra ağrı oluşur. Safra taşlarının belirtileri, karın ağrısı, sarılık (cildin ve gözlerin sarılaşması) ve ateş olarak sayılabilir.

Biliyer Kolik

Safra taşları veya totu ile tıkanmış safra kanalları (karmaşık olmayan safra taşı sorunu olarak da adlandırılabilir)

Kolesistit (Safra Kesesi Tahrişi)

Çoğu durumda, safra kesesinin iltihaplanması, safra kesesinden kendiliklerinden meydana gelen safra taşlarının, safra kanallarını tıkaması sonucu oluşabilir. Kolesistitin diğer sebepleri ise, safra kanallarında oluşan problemler ve tümörlerin kanalları tıkaması sayılabilir. Karnın sağ tarafında ciddi ağrı, sağ omuzda veya arkasında ağrı, mide bulantısı, kusma ve ateş olarak diğer belirtileri de sayılabilir.

Akut Kolesistit

Safra kesesi dokusunun iltihaplanması

Akut Pankreatit

Safra kesesinin, safra taşları tarafından, pankreatik kanalları tıkaması sonucu oluşan ve pankreasın iltihaplanmasına neden olan sorundur.

Kolanjit

Safra kanallarının enfeksiyonu

Safra Kesesi Çamuru

Safra kesesi çamuru nedeni ile civar dokuların tahriş olması veya enfeksiyon kapması

Safra Kesesi Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Safra kesesi ağrınız varsa Genel Cerrahi bölümü doktoruna gitmelisiniz.

Safra Kesesi Ağrısı Nasıl Geçer?

Safra kesesinin ağrısının tedavisi, bu probleme yol açan sorunun tespit edilip tedavi edilmesi ile gerçekleşir.

Antibiyotikler

Eğer bir enfeksiyon safra kesesi ağrısına sebep oluyorsa, antibiyotik kullanımı bu enfeksiyonun yayılımını durdurup, enfeksiyonu yok edecek ve safra kesesi ağrısının geçmesini sağlayacaktır.

Kolesistektomi

Genel olarak safra kesesi ameliyatı yada safra kesesinin alınması şeklinde bilinir. Safra kesesi ağrısının en etkili tedavi yöntemidir. Bu ameliyat, laparoskopi şeklinde yapılabilir. Açık ameliyatta vücutta çok büyük bir delik açılması gerektiğinden laparoskopi daha çok tercih edilir ve çok küçük bir kesik ile işlem yapılır.

Sıcak Kompres

Üst karın bölgesine sıcak kompres uygulamak, safra kesesi ağrısını geçirmeye yardımcı olacaktır. Bunun için sıcak su torbası kullanabilir. Yahut temiz bir bezi ütü ile ısıtıp bu bezi safra bölgenize sarabilirsiniz.

Sebze Suyu İçin

Katı meyve sıkacağında sıkacağınız pancar, havuç ve salatalık bitkilerinden elde ettiğiniz suları eşit oranda karıştırın. Hazırladığınız içeceği günde iki kez olmak üzere iki hafta boyunca tüketin. Bu su ağrının geçmesine yardımcı olacaktır.

İlaçlar

İltihap önleyici ilaçlar ve ağrı kesiciler, sürekli oluşan ağrıları yok etmek için kullanılabilir. Kolesistit durumunda, antibiyotikler, enfeksiyonları önlemek ve oluşmuş enfeksiyonları yok etmek için kullanılır.

Kemoterapi veya Radyoterapi

Eğer safra kesesi ağrısı bir kanser nedeniyle oluşuyorsa, her iki yöntem de kanseri yok etmek için uygulanabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.