RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs) Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs) Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 991 kez görüntülendi

RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs) Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Respiratuvar sinsityal virüsü (RSV) nedir ?

1956’da keşfedilen Respiratuvar sinsityal virüsü , geniş bir hastalık yelpazesine neden olabilir. Çocuklar ve yetişkinler genellikle 1 ila 2 hafta süren “soğuk algınlığı benzeri şikayetler” yaşayacaktır.

Ateş, burun tıkanıklığı ve öksürük en sık şikâyetlerdir.

Bununla birlikte bebeklerde RSV, bronşiolit (hırıltılı olur, terminal hava yollarının iltihabıdır) ve pnömoni dahil olmak üzere ciddi pulmoner hastalıklara neden olabilir.

RSV enfeksiyonu ne zaman oluşur ve kimlerde görülür ?

RSV ile enfeksiyon mevsimseldir.

Ilıman iklimlerde, RSV enfeksiyonları genellikle sonbahar, kış veya erken ilkbahar aylarında ortaya çıkar. RSV enfeksiyonu salgınları sıklıkla 4-5 ay sürer. Kış sezonu RSV salgınının en çok olduğu dönemdir.

Bilinmeyen nedenlerden ötürü, hastalığın ciddiyeti ve sıklığı yıllık bazda değişir.

Tüm bebeklerin yarısından çoğu ilk yaşlarında RSV’ye maruz kalmaktadır. Birçoğunda az veya hiç semptom yoktur.

Bununla birlikte, RSV’li bazı bebeklerde ağır seyredebilir. RSV, bebeklerde ve 1 yaşın altındaki çocuklarda en sık bronşiyolit ve pnömoni nedenidir.

Çocukluk çağından sonra RSV hayat boyunca tekrarlayan enfeksiyonlara neden olur. Bu enfeksiyonlar genellikle soğuk algınlığı benzeri semptomlarla ilişkilidir. Bununla birlikte, şiddetli alt solunum yolu hastalığı her yaşta, özellikle yaşlılar veya kardiyak, pulmoner hastalıklı veya bağışıklık sistemi bastırılmış olanlar arasında ortaya çıkabilir.

Ağır hastalık için kimler risk altındadır ?

Birkaç hasta kategorisi RSV enfeksiyonuna karşı en savunmasız durumdadır:

Prematüre bebekler ve 1 yaşın altındaki tüm bebekler

Ortalama 2 yaşlarında kardiyak hastalık veya kronik akciğer hastalığı (astım, kistik fibroz vb.) olan çocuklar

Bağışıklık sistemi zayıf olan herhangi bir yaştaki insan

Yaşları 65 ve üstü olanlar.

RSV enfeksiyonu bulaşıcı mıdır ve  nasıl iletilir ?

RSV hastalığı çok bulaşıcıdır.

RSV kuluçka dönemi yani virüsün alınmasıyla semptomların ortaya çıkması arasındaki zaman 2-8 gün arasındadır.

Solunum salgıları yoluyla enfekte insanlarla yakın temas veya bulaşmış yüzeyler veya nesneler ile temas yoluyla yayılır. Enfeksiyöz partiküller gözler, ağız veya burun mukoza zarlarıyla temas ettiğinde ve muhtemelen hapşırık veya öksürükten kaynaklanan damlaların teneffüs edilmesi ile enfeksiyon ortaya çıkabilir.

RSV hastaları ilk 3-8 gün bulaştıcıdırlar.

RSV enfeksiyonunun belirtileri nelerdir ?

Çoğu bebeğin semptomları soğuk algınlığı semptomlarına benzerdir. Bunlara ateş, burun akması ve burun tıkanıklığı dahildir. Bu semptomların süresi 1-2 haftadır.

Bazı bebeklerde ve küçük çocuklarda bronşiyolit veya pnömoni gelişebilir.

Bronşiyolit, terminal hava yollarının iltihaplanmasının hava akışını kısıtlayan ve wheezing oluşturabilen bebeklerin klinik bir durumudur. RSV enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırılan çocukların büyük çoğunluğu 6 aydan küçüktür.

RSV, çocukluktan sonra herhangi bir yaşta şiddetli alt solunum yolu hastalığı (pnömoni ve /veya hırıltılı solunum) meydana getirebilirse de, orta-şiddetli soğuk algınlığı benzeri semptomlarla tekrarlayan enfeksiyonlara da neden olabilir.

RSV enfeksiyonu nasıl teşhis edilir ?

RSV enfeksiyonunun teşhisi, virüsün izolasyonu, viral antijenlerin tespiti, viral RNA’nın saptanması, serum antikorlarında artışın gösterilmesi veya bu yaklaşımların bir kombinasyonu dahil olmak üzere, bir dizi farklı laboratuvar testi ile yapılabilir.

Günümüzdeki çoğu klinik laboratuvar RSV enfeksiyonunu teşhis etmek için antijen tespitine dayanan burun sürüntü testlerini kullanmaktadır. Bu teknik % 80 -% 90 güvenilirdir.

Daha yeni bir test protokolü (RT-PCR) daha güvenilirdir ve birçok hastanede ve laboratuvarlarda antijen tespit testinin yerini alıyor.

RSV enfeksiyonunun tedavisi nasıldır ?

Hafif RSV hastalığı olan çocuklar için semptomların tedavisi dışında özel bir tedavi gerekmez.

Daha şiddetli hastalığı olan çocuklarda oksijen tedavisi ve bazen de mekanik solunum gerekebilir.

Ribavirin aerosol (Virazol) ciddi hastalığı olan bazı hastaların tedavisinde kullanılabilir. Bazı klinikler, bağışıklık sistemi zayıf olan hastaları tedavi etmek için, yüksek titrelerde nötralize RSV antikoru (RSV-IVIG) ve ribavirin ile intravenöz immünglobulin (IVIG) kombinasyonunu kullanmaktadır.

RSV enfeksiyonu nasıl engellenebilir ?

Sık el yıkamak ve bardak, gözlük ve mutfak gereçleri gibi öğeleri RSV hastalığı olan insanlarla paylaşmamak, virüsün başkalarına yayılımını azaltacaktır.

Hastane ortamında RSV bulaşı, el yıkama, önlük ve eldiven giyme gibi temas önlemlerine kesinlikle dikkat edilerek engellenebilir.

RSV aşısı var mı ?

Ne yazık ki, RSV aşısı henüz mevcut değildir.

RSV enfeksiyonunun prognozu nedir ?

Çoğu bebek RSV enfeksiyonuna iyi tolerans gösterir.

Ek oksijen gerektirmedikçe veya dehidrasyon riski altında olmadıkça, evlerinde ebeveynlerinden gerekli solunum desteğini alabilirler.

Çocuklar wheezing kontrolü için inhale bronkodilatatörlere sıklıkla yanıt verirler. Taşınabilir nebülizörlerin geliştirilmesi, bu terapiyi evde kullanıma açmıştır.

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.