Rota Virüs Aşısı Yaptırmalı mıyım, Önemi Nedir

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Rota Virüs Aşısı Yaptırmalı mıyım, Önemi Nedir için yorumlar kapalı
  • 1.371 kez görüntülendi

Rota Virüs Aşısı Yaptırmalı mıyım, Önemi Nedir

Bebeklerin dış etkenlere ve hastalıklara karşı kendilerini savunabilmesi için gerekli olan etkilerden bir tanesi, anne sütü bir diğeri de aşılardır. Enfeksiyonlara karşı uygulanan bu önlemler sayesinde bebeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi ve dolayısı ile vücudun direncinin artması sağlanır. Aşılar yapılmadığı takdirde vücut kendini hastalıklara karşı koruyamaz duruma gelir. Bu hastalıklardan birisi de Rota virüsü’nün yol açtığı hastalıklardır.

Rota Virüsü Nedir?

Rota virüs, yaklaşık ay ve yaş aralığı 6 ay ile 2 yaş arasında çocukların bağırsaklarında görülen aynı zamanda yoğun bir şekilde oluşan ishal, mide ve bağırsak iltihaplarına neden olan bir virüstür. Virüslerin vücuda girmesinden itibaren belli bir kuluçka dönemi bulunmaktadır. Bu kuluçka dönemi yaklaşık 2 ile 5 gün arasındadır. Ateş, ishal ve kusma kuluçka dönemi ile birlikte devam eder. Bu belirtiler 3-4 gün gibi bir zaman zarfında geçebilir. Fakat ishal 10 gün kadar da sürer. Her çocukta hemen hemen 5 yaşına kadar görülen bir hastalıktır. Kimi çocuklarda 1 kez görülürken kimi çocuklarda birkaç kez görülebilir.

Rota Virüs Nasıl Bulaşır?

Bebekler bu virüse karşı dayanıksız olabileceği için ağız yolu ile ya da dışkı yolu ile çabuk alırlar. Bağırsak hücrelerini etkileyen bir hastalık olduğu için değişik bağırsak hastalıklarının oluşumuna da yol açabilirler. Virüs genel olarak kış aylarında görülür. Yenilen yiyeceklerden ve içeceklerden geçtiği gibi ellerde taşınan virüslerin teması yolu ile özellikle de ellerin yıkanmaması sonucunda bulaşırlar.

Rota Virüs Tedavisi Nasıl yapılmalıdır?

Rota virüsünün belli bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi antibiyotik tedavisi yapılmaz. Tedavinin başlangıç aşamasında vücutta gerekli su ve tuz miktarının arttırılması sağlanır. Bol sıvı tüketilmesi ve ishal için uygun besinler ile beslenilmesi gerekmektedir. İshalin tamamen durdurulması mümkün olmayacaktır. Bu durum ishal geçinceye kadar devam etmektedir.

Rota Virüs Enfeksiyonlarının Önlenmesi Nasıl Sağlanabilir?

Rota virüsü aşısı sayesinde önlenmesi mümkün olabilmektedir. En azından enfeksiyon oranlarında azalma da görülmektedir. Bu virüsün sebep olduğu ağır hastalıkların engellenmesi de mümkün olabilmektedir.

Rota Virüs Aşısının Önemi Nedir?

Dünya genelinde rota virüsü nedeni ile her yıl 111 milyon üzerinde mide ve bağırsak enfeksiyonu hastalıklarından 600 bin kadarının ölüm vakası ile sonuçlandığı görülmüştür. Bu ölümlerin yaklaşık her gün 1205 tane çocuğun ölümü anlamına gelmektedir. Üstelik bu ölümlerin en gelişmiş ülkelerde görülmesi de hastalıkların suların kalitesinin yükseltilmesi, sağlık önlemlerinin alınmasında gerekli tedbirlerin alınması ya da hijyen koşullarına dikkat edilmesi ile hastalıkların önüne geçilemeyeceği belirlenmiştir. Virüsün sebep olduğu hastalığın tedavisinin vücutta su ve tuz kaybının önlenmesi ile mümkün olabileceği belirlenmiştir. Bu nedenle bu kadar çok ve yaygın görülen bu hastalığın daha da ilerlemesi neticesinde ölümlerin artmasının da önüne geçilmesi için rota virüsü aşısı bulunmuş ve kullanılmaya başlanmıştır. Yaklaşık 2000’li yıllarda uygulamaya başlanarak devam edilmiştir. Türkiye de ise aşı devlet tarafından ödenmemekle birlikte eczanelerden temin edilmesi de mümkün olabilmektedir.

Rota Virüs Aşısı Yaptırılmalı mı?

Rota virüs aşısı yaptırmalı mıyım, önemi nedir? Şeklinde soru yönelten kişilere ifade edildiği gibi ishal nedeni ile hasta olan ve ölen çok fazla sayıda çocuk olduğu düşünüldüğünde önemi çok fazladır. Fakat yine de doktor kontrolünde uygulanması daha iyi olur.

Aşı Nasıl Uygulanır?

Aşının uygulanması ağız yolu ile sağlanmaktadır. & haftalık olan bebekler ile 6 aya girmemiş bebeklere uygulanmaktadır. Bulantı kusma gibi yan etkiler görülse de aşının tekrar edilmesine gerek yoktur. Bebeklere uygulanan diğer aşılar ile birlikte uygulanabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.