Romatizma Nedir Testi Eklem Romatizması Neden Olur Belirtileri Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Romatizma Nedir Testi Eklem Romatizması Neden Olur Belirtileri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.041 kez görüntülendi

Romatizma Nedir Testi Eklem Romatizması Neden Olur Belirtileri Tedavisi

Romatizma, eklemlerde, kaslarda ve onları çevreleyen yumuşak dokuda (bağ dokusu olarak bilinir) ağrı ve iltihabın bulunmasını tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Eklemlerde iltihaplı sıvı birikmesine romatizma denir. Romatizmanın en sık karşılaşılan belirtisi eklemlerde ağrı, sertlik ve şişliktir. Eklem iltihabının yani romatizmal hastalıkların diğer adı artrittir. Romatizmanın 200 çeşidi vardır.Her birinin tedavisi ayrı ayrı ele alınmalı ve tanı konulduktan sonra gerekli tedavi sağlanmalıdır. Romatizma çocuklar dahil her yaşta görülebilir. Romatizma, iltihaplı olan ve olmayan diye ikiye ayrılır. İltihaplı romatizmalardan en sık görüleni Romatoid Artrit, Gut hastalığı, Lupus hastalığı Behçet hastalığı, Ankilozan spondilit ve sedefe bağlı artrit, gibi hastalıklardır. İltihaplı olmayan romatizmalarında ise osteoartrit (eklemin kireçlenmesi), fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) gibi hastalıklar yer alıyor. Romatizma yalnızca eklemleri tutmaz, romatizmal hastalıklar hayatı tehdit eden iç organ (kalp, akciğer, böbrek, sinir sistemi) olumsuz yönde etkileyip çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Örneğin romatizma sinir sistemini tuttuysa baş ağrısı, unutkanlık, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle romatizmada erken teşhis ve tedavi çok mühimdir.

Romatizma Belirtileri

  1. Eklemlerde, bilekte, parmaklarda ağrı veya diz ağrısı.
  2. Yorgunluk, halsizlik
  3. Eklemlerde ve kaslarda sertlik
  4. Sabah tutukluğu, sabah kalkınca hareket etmekte zorlanma. Sabah uyandıktan sonra vücut hareket ettikçe açılır bu da yaklaşık 1-2 saat sürer
  5. Bel, sırt ve boyun ağrıları
  6. Eklemlerde iltihap, kızarıklık ve şişlik
  7. Eklemlerde sıcaklık hissi
  8. Açıklanamayan kilo kaybı
  9. Karın ve/veya göğüs ağrıları
  10. Romatizma olan bölgede ödem ve şişkinlik
  11. Eklemleri hareket ettirirken zorlanma
  12. Tekrarlayan yüksek ateş
  13. İştahsızlık
  14. Cilt altında oluşan şişlikler
  15. Ağız ve genital bölgede aftlar
  16. El veya ayak parmaklarda beyazlaşma, sararma ve morarma,
  17. Ellerde, ayaklarda uyuşma, karıncalanma, hareket ederken çatırdama, gıcırdama sesi gelmesi.
  18. Hareket kısıtlılığı. Romatizma hastası iseniz eskisi gibi esnek ve çevik değilsinizdir, artık hareketlerinizde kısıtlanma başlar.
  19. İltihaplı eklem romatizmasında eklem dışında diğer organ ve dokularda da çeşitli belirtileri ortaya çıkabilir; Örneğin iltihaplı romatizma hastaları saç dökülmesi, ağız içi yaralar, ciltte döküntü, ağız veya gözde kuruluk, kas ağrısı gibi iltihaplı romatizma kaynaklı belirtiler yaşayabilir.
  20. İltihaplı romatizma hastalarında; eklem ve kas ağrısının yanı sıra, halsizlik, yorgunluk, yüksek ateş, istemsiz  kilo kaybı gibi genel hastalık belirtileri ve romatizmanın tuttuğu yere göre bacaklarda ödem, inatçı ve şiddetli baş ağrısı, cilt döküntüsü, karın ağrısı ağız ve gözde kuruluk, saç dökülmesi, nefes darlığı, ağız içi yaralar, gözde iltihap, öksürük, tansiyon yükselmesi, gibi çeşitli belirtiler görülebilir.

Romatizma Neden Olur?

Romatizma, asıl görevi vücuda zararlı olan virüs ve bakterilerle savaş olmak bağışıklık sisteminin yanlışlıkla eklemlere, kaslara, kemiklere ve organlara saldırmaya başlayıp iltihaba yol açtığında bu hastalık meydana gelir. Romatizmal hastalıkların önemli bir bölümünün kesin nedeni bilinmemektedir. Çoğunlukla bulaşıcı-mikrobik değildir. Kalıtsal özellikler (genetik yatkınlık) bazılarında önem taşır.

Dana eti, beyaz ekmek, peynir gibi asitli gıdaların, marketlerde satılan paketlenmiş ürünlerin aşırı tüketilmesi de romatizmaya zemin hazırlar.

Bademcik iltihabı ve diş iltihabı romatizma oluşumunu tetikleyebilir.

Romatizma Nasıl Teşhis Edilir?

  1. Hastanın yaşadığı belirtileri doktora anlatması
  2. Kan testi
  3. İdrar testi
  4. Direk grafi
  5. Ultrasonografi
  6. Bilgisayar tomografi

Romatizma Nasıl Tedavi Edilir?

Romatizmal hastalıklar, kronik iltihabik hastalıklardır. Tedavideki amaç sadece hastalığı kontrol altına almak değil, yaşam kalitesini de artırmaktır. Çok az romatizmal hastalık tedaviyle tamamen ortadan kalkar. Genellikle kronik hastalıklar olup yıllar süren uzun süreli tedavi gerekir. Kortizon, romatizmal hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanılan bir ilaçtır. Gerektiği durumlarda, uygun doz ve mutlaka doktor kontrolü altında, güvenle kullanılabilir.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Romatizma Ağrısına Bitkisel Çözüm

Isırgan otu çok az suda 5 dk haşlanarak lapası yapılır. Hazırladığımız sırgan lapası çok sıcak olmamak şartıyla bir tülbente sarılıp romatizma ağrısının olduğu bölgenin üzerine konularak onbeş dakika bekletilir. Haftada iki-üç defa uygulanır.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan İltihaplı Eklem Romatizma Ağrısına Bitkisel Çözüm

2 su bardağı klorsuz suyu kaynatın, klorsuz su yerine marketten alacağınız pet şişe suyu da kullanabilirsiniz, içine 25- 30 adet kiraz sapı katılarak 2-4 dakika daha kaynatılır. Üzerine yeşil kuru ısırganı katılır. 3-4 dakikadan sonra bir tatlı kaşığı yeşil kuru ısırgan ilave edip üç dakika daha demlenir. Altıncı dakikadan sonra ocağın altını kapatılıp ılıyınca süzülür. Bu çayın yarısı sabah kahvaltıdan iki saat sonra, diğer yarısı da öğlen yemeğinden iki saat önce içilir. Akşamları da karabaş otu çayı kürü 1 ay süreyle uygulanır. Saraçoğlu bu kürü 21 gün uygulamanızı tavsiye ediyor. Daha sonra şikâyetler başlarsa tekrarlanabilir. Bu kür; romatoid artriti (iltihaplı eklem romatizmasını), doğal tedavisinde yararlıdır.

Romatizma Hastalarına Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şenol Kobak’dan Tavsiyeler

  1. Fazla kilolarınız varsa verip, zayıflayın ideal kilonuza ulaşın.
  2. İltihaplı romatizmalar için buz kompres iyi gelebilir. Bunun için buzdolabından buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarın ve romatizma olan bölgeye bunu tutun.
  3. Günde 8-10 su bardağı su için.
  4. Omega 3 ve Omega 6 açısından zengin gıdalarla beslenin. Omega 3 içeren balık, yumurta, ceviz, keten tohumu,  ve semizotunun yanı sıra zeytinyağı ,kalsiyum ve C vitamini içeren besinlerle ısırgan otu
  5. 6 ayda bir dişlerinizi kontrol ettirin. Diş ve diş eti hastalıkları romatizmayı tetikleyebildiğinden mutlaka diş doktoru kontrolünde kalın.
  6. Soğuk ve nemli ortamlarda bulunmayın. Soğuk ve nemli havalar bazı romatizma türlerinde hastalığı artırıyor. Bu nedenle soğuktan ve rutubetli ortamlardan korunun.
  7. Stresten uzak durun. Stres bağışıklık sistemini baskılayıp romatizma hastalığını tetikleyebilir.
  8. D vitamini kemiklerin en önemli dostlarındandır. D vitamininin yetersiz olması kas iskelet sistemini güçsüzleştirip romatizma oluşumuna zemin hazırlar. D vitamini eksikliği yaşıyorsanız D vitamini takviyesi alın.
  9. Romatizmanın alevli olduğu, eklemlerinizin şiş ve ağrılı olduğu dönemlerde zorlayıcı aktivitelerden uzak durup bol bol dinlenin.
  10. Sigaradan uzak durun.
  11. İltihabi romatizmal hastalıklarda spor yapmak çok önemlidir. Hareketsizlik eklem ağrılarını arttırır, omurganın esnekliğini bozar. Düzenli yürüyüş yapmak, yüzmek, bisiklete binmek bizim tavsiye edeceğimiz spor türleri.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.