Romatizma Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

  • ORTOPEDİ
  • Romatizma Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? için yorumlar kapalı
  • 1.599 kez görüntülendi

Romatizma Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kişinin kas, kemik ve eklemlerinde yapıların birleştirilen bağlarda hareket kısıklıklar, ağrılar şekil bozukluklarına ve şişliklere neden olan hastalıklara romatizma hastalığı denmektedir. Romatizma hastalıkları birçok yaşlı kişilerin rahatsız olduğu bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığa yakalanan veya yakalanmaktan korkanlar için bu hastalığın nasıl bir süreci vardır. Bu hastalıklar hakkında bilgi sahibi olarak konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Romatizma hastalıkları iltihap olan ve olmayanlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu tür iki romatizma hastalıkları nedir ve nasıl tedavi edilmektedir? Sizlere bu yazımızda bu konulara deyineceğiz.

İltihap Olmayan Hastalıklar

Bu tür hastalıklar kireçlenme olarak bilinmektedir. Bu tür hastalıklar dejeneratif eklem hastalık ve sırt, bacak, boyun dokularında ağrılar yumuşak doku romatizmasıdır.

İltihap Olan Hastalıklar

Bağışık sistemlerinin bozulması nedeniyle enfeksiyon, genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanan bozukluklar eklemler, böbrek akciğer, kalp gibi organlarda iltihaba bağlı olarak sistemik hastalıktır.

Romatizma Sınıflandırılması

Romatoid artrit ve diğer bağların doku hastalıkları; antifosfolipid antikor sendrom, skleroderma, sistemik lupus eritematozus, mikst bağ dokusu hastalıkları, polimiyaljia romatika, dermatomiyozit-polimiyozit, Sjögren sendromudu gibi hastalıklarıdır.

Seronegatif spondilartropatiler hastalıkları; enteropatik artropatiler,Reiter sendromu, psöriatik spondilartopatiler, ankilozan spondilit ve reaktif artropatiler gibi hastalıklardır.

Artrit, iltihap olan hastalıkların en belirginlerindendir.  Bu hastalıklarla eklemlerde sıcaklık, şişlik, ağrılar ve hareket eksiklikleri gibi belirtileri vardır.

Sistematik bazı hastalık, infeksiyöz hastalık, kronik iltihap, tümör gibi iltihabi bulgular ortaya çıkmaktadır.

Bir diğer hastalıklar ise Behçet hastalığı, Damar iltihabı, Periodik ateş sendromu, Kristal artropatiler gibi hastalıklardır.

Romatizma Hastalığın Tedavisi

İltihap olmayan hastalıklar kortizon, iltihap olmayan hastalıklarda antiinflamatuar ilaçları kullanılmaktadır. Bu hastalıklarda tedavi yöntemleri nöroloji – nöroşirürji, ortopedi fizik tedavisi, rehabilitasyon ve psikiyatri kliniklerde destek alınmalıdır.

İltihap olan romatizma hastalıklarında kişi genel olarak tamamen iyileşmektedir. Bir kısımda iyileşme ve alevlenmeler görülmektedir. Hastanın doktor ile uyumu önemlidir. Tedavi zamanında yakınmaların giderilmesi, organ tutulumların giderilmesi ve yaşam standartlarının en iyi seviyeye ulaşması gerekmektedir.  Hastalıkta uygun ve erken tedaviler eklem hastalıklarında ve deformiteler önlenebilmektedir. Bu nedenle her hastalıkta olduğu gibi romatizma hastalıklarında da erken teşhis çok önemlidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.