Romatizma: Nedenleri, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

  • ORTOPEDİ
  • Romatizma: Nedenleri, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.550 kez görüntülendi

Romatizma: Nedenleri, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Romatizma: Nedenleri, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Romatizma, vücudun hareket sistemlerinden sorumlu kas ve sinir yapılarında şişlik, ağrı ya da harekete engel olabilecek sınırlandırmalar getiren bir durum olarak bilinmekte. Genellikle birçok kişi diz kapaklarında meydana gelen bu durum bu hastalığın 200 çeşidinden sadece bir tanesidir. Birçok çeşidi kadınlarda görülürken gut gibi türevleri daha çok erkeklerde görülmektedir. Daha çok yaşa bağlı olarak geliştiğini söyleyebiliriz.

Romatizma ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda nedeni tam olarak belirlenememiştir. Oldukça çeşitli bir rahatsızlık olduğu için detaylı araştırılma yapılamaması bu durumun neticesi olarak gösterilebilir. Birçok uzmanın ortak görüşüne göre mikropların neden olduğu çeşit sayısı bir hayli fazladır. Daha çok kullanılan ilaçlar, cinsiyet, yaş zedelenmeler, mevsimsel özellikler bu durumun oluşmasına neden olmaktadır. Yaşlı insanlarda görülür ibaresi oldukça yanlış bir iddiadır. Birçok romatizmal hastalık daha çok çocukluk yaşlarda görülmeye başlanmaktadır.

Romatizma Belirtileri Nelerdir?

Romatizma genel olarak kişilerde hareket kısıtlaması olmak üzere vücut üzerindeki bazı bölgelerde şişlik, ağrı, zedelenme, şekil bozuklukları ile kendisini belirli etmektedir. Daha çok deri üzerinde görülse de deri altı ve iç organlar içerisinde görülme olasılığı da bulunmaktadır. Eklem bölgelerinde görülen belirtiler daha çok kızarık ve şişlik şeklindedir. Zamanla kireçlenmelerin de meydana gelmesi ile kişilerde hareket güçlükleri meydana gelebilmektedir. Romatizma, belirtilerinin görülmesinin ardından kişilerde hareket kısıtlamaları başlamakta olup bazı günlerde şiddetli ağrılar görülebilmektedir.

Romatizma Çeşitleri Nelerdir?

Romatizma ile araştırma yapan kişiler 200 den fazla çeşidi 2 kategori altında incelemiştir. İltihaplı ve İltihapsız Romatizma olarak 2’ye ayrıldığını söyleyebiliriz. Bu ayrımın yapılmasına neden olan durum ise; İltihaplı olan hastalık türleri genel olarak mikroplar aracılığı ile bulaşmaktadır. Mikroplar, iltihaplar oluşturarak bağışıklık sisteminin bozulmasına, deri altında ya da deri üstünde çeşitli kızarık ve şişkinliklerin görülmesine neden olmaktadır. İltihapsız türler ise daha çok halk tarafından bilinen eklem rahatsızlıkları olarak söyleyebiliriz. Bu grup içerisinde daha çok zedelenmeye bağlı durumlar hastalığın meydana gelmesine neden olmaktadır. Ana grup olarak belirtecek olur isek;

  • Eklem rahatsızlıklarına bağlı Romatizmalar
  • İç organlar içerisinde bulunan Romatizmalar
  • Her ikisinin bir arada bulunduğu Romatizmalar

Romatizma Hastalığının Tedavisi

Her hastalıkta olduğu gibi eklem rahatsızlıklarında da erken tanı oldukça önemlidir. Romatizmanın birçok hastalığın gösterdiği belirtileri aynı şekilde gösterebilmektedir. Bu nedenle kişilerin uzun ya da kısa bir süre denetim altında kalarak hastalığa verdiği tepkiler incelenmelidir. Öncelikle hastalar belirli bir süre ilaç tedavisine alınarak sürecin yavaşlatılması çalışılmaktadır. Fizik tedaviler ile kısıtlanan hareketlerin çözüme kavuşturulması bu hastalığın tamamen ortadan kaldırıldığı anlamına gelmez.  İltihap sorunları için uygulanan ilaç tedavileri kişilerde bazı yan etkiler meydana getirse de düzenli kullanım Romatizma ilerlemesini bir süreden sonra tamamen durdurmaktadır. Romatizmadan kurtulmak ya da korunma yollarını öğrenmek isteyen kişiler bazı durumlara dikkat etmelidir.

  • Kilo, eklem bölgelerine yüklenen güç miktarını artırmaktadır. Bu nedenle düzenli ve dengeli beslenme ile romatizmaya bağlı birçok hastalıktan korunabilirsiniz.
  • Sürekli ısı değişikliğine maruz kalmak cilt üzerinde iltihaplar oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle bulunduğunuz ortamları sık sık terk etmemeniz gerekiyor.
  • Ağrı ve şiş durumlarının meydana gelmesinin ardından yatak istirahati önemli bir aşama kaydetmektedir. Uzun olmamak koşulu ile bu duruma dikkat etmelisiniz.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.