Rezene; Hindistan, Çin ve Ortadoğu’da çok eski tarihlerden itibaren bilinen ve bitkisel ilaç olarak kullanılan bir bitkidir. Rezenenin yapraklarının kurtularak çay şeklinde demlenmesiyle elde edilen rezene çayı, pek çok sağlık sorununa doğal çare olarak tüketilmektedir. Rezenenin meyan köküne benzer bir tadı ve kokusu, şifa veren özellikleri vardır.

Rezene bitkisi; potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içeriğinde A ve C vitaminleri bulunan rezenenin yaprakları çay olarak demlenirken tohumları da pek çok hastalığa şifa oluyor. Rezene kurutularak saklanabilen bir bitki olduğu için tüm yıl boyunca tüketilebilmektedir. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengin olduğu için rezene tohumu ve çayının tüketimi de yaygındır. Bu tüketim hem mutfaklarda hem de tıp alanında yaygındır. Çünkü rezene bitkisi;

  • Solunum yolu hastalıklarında nefes açıcı sprey gibi işlev göstermekte,
  • Saç sağlığını desteklemekte,
  • Tırnakları güçlendirmekte,
  • Kaliteli bir antioksidan özelliği bulunmakta,
  • Balgam söktürücü etkisi göstermekte,
  • Gaz giderici olarak çalışmakta,
  • Bağırsak fonksiyonlarını hızlandırmakta,
  • Gözlerdeki mikropların öldürülmesine ve daha kaliteli bir görüş sağlamakta,
  • Bakterilerden kaynaklanan her türlü hastalığa iyi gelmekte,
  • Vücuttaki serbest radikallerle savaşmaktadır.

İşte tüm bunlar ve daha fazla sebepten dolayı da rezene genel anlamda bütün vücuda ciddi faydalar sağlamaktadır.

Bünyeyi güçlendirir!

Antik Yunan’da rezenenin gücün ve uzun ömrün sembolü olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte rezenenin insanı cesaretlendirdiğine dair de bir inanış vardı. Rezene tohumlarının içerdiği çok kuvvetli antioksidan özellikler; bünyede bulunan ve pek çok hastalığa yol açan serbest radikallerin ve virüslerin en büyük düşmanı, savaşçısıdır. Rezene; virüs, serbest radikaller ve parazitleri hızlı bir şekilde vücuttan atarak güçlü ve sağlıklı bir bünyeye sahip olmaya yardım eder.

Doğal bir antibiyotik görevi görür!

Çok güçlü bir antioksidan olduğundan rezene, çok ciddi hastalıkları bile önleyebilme ve tedavi edebilme özelliğine sahiptir. Rezene vücutta istenmeyen serbest radikalleri yok etmenin yanı sıra, deri ve ciltte meydana gelen enfeksiyon hastalıklarına karşı da etkili olmaktadır.

Sindirim sistemini güçlendirir!

Rezene, oldukça yüksek oranda diyet lifi içeriyor ve bu liflerin en önemli özelliği de sindirim sistemine çok faydalı olmasıdır. Lifler, enerji reaksiyonunu mümkün kılarak gıdaların hızlı bir şekilde moleküllere bölünmelerini ve kolayca sindirilmelerini sağlar. Bu bağlamda bağırsak hastalıkları da önlenebilir, var olanlar tedavi edilebilir. İşte bu özellikleri de rezeneyi kilo verme sürecine destek olan bir bitki haline getirir.

Kanser karşıtı bir bitkidir!

Rezenenin güçlü bir antioksidan olduğu bilinmektedir. Bu antioksidanların da vücuttaki serbest radikalleri yok ettiği ve hücreleri koruyarak, onararak kanserli hücre oluşumunu önlediği de bir gerçektir. İşte bu bağlamda pek çok uzman, rezenenin kanser hastalıklarını başlangıç esnasında tedavi ettiğine ve çok fazla ilerlememiş kanser vakaları için de etkili bir tedavi alternatifi olabileceğine işaret etmekteler.

Kolesterolü dengeler!

Vücuttaki kötü kolesterolün yükselmesi kalp ve damar sağlığı için olumsuz bir durumdur. Rezene içerdiği zengin lifler yardımıyla kolesterolün sağlıklı bir seviyede kalmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu sayede düzenli olarak rezene tüketiminin kalp ve damar sağlığını koruduğu, kalp krizi, felç ile birlikte inme gibi hastalıklara da yakalanma riskini azalttığı söylenebilmektedir.

Gaz gidericidir!

Rezenenin içinde bulunan; mirsen, fenkondan, kavikol, cineol gibi  birçok uçucu bileşen vücutta gaz oluşumunu önlerken var olan gazı da giderir.

Kırmızı kan hücrelerini artırır!

Kırmızı kan hücreleri sağlığımız, hatta hayatta kalabilmemiz için çok önemlidir. Doğada kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasını sağlayan az sayıda besin bulunmaktadır ve bunlardan birisi de rezenedir. Bu bağlamda özellikle rezene tohumu tüketerek kırmızı kan hücrelerini artırmak ve bu üretim için ihtiyaç olunan bakır ve diğer maddeleri de doğal yoldan almak mümkün olur.

Kalp ritmini ve kan basıncını düzenler!

Hayatın doğal akışı içinde yaşanan sorunlar, kalp atışı düzenini ve kan basıncının dengesini olumsuz etkiler. Rezene ise içerdiği zengin potasyum sayesinde, kan basıncını ve kalp hızını sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olan bir bitkidir.

Cilt  sağlığını destekler!

Cildin doğal gençliğini ve güzelliğini korumak için rezenenin gücünden faydalanmak en doğrusudur. Düzenli olarak rezene çayı içmek, rezene tohumu tüketmek demek; cildin ihtiyaç duyduğu demir, bakır, selenyum, potasyum, magnezyum, çinko ve C vitamini, A vitamini ve E vitaminleri gibi cilt sağlığını korumaya yarayan en temel maddeleri doğal yoldan almak demektir.

Enfeksiyon, iltihap gidericidir!

Deride meydana gelen iltihap ve enfeksiyonlar için rezene tohumlarını kaynatılıp lapa haline getirerek deriye uygulama işlemi çok eski çağlardan beri uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bunun yanında rezene çayı tüketimi de ciltte var olan akne ve siyah lekelerin giderilmesine yardımcı olur, yenilerinin oluşmasını önler.

Rezene çayı hazırlanışı

Rezene çayı demlemek için rezene tohumları havanda ezilir ve toz haline getirilir. Bir su bardağı kaynamış suyun içine bir tatlı kaşığı toz halinde rezene katılarak 5 -7 dakika boyunca demlenmeye bırakılır. Ardından ılık olarak günde 2 fincan tüketilebilir.

Düzenli olarak tüketilen rezene çayı;

  • Solunum yolları rahatsızlıklarını, astım, bronşit, öksürük gibi hastalıkları giderir.
  • Yüksek tansiyonu düşürür, tansiyon değerlerini dengeler.
  • Sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekler.
  • Mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tedavi eder.
  • Çok etkili bir idrar söktürücüdür.
  • Kan basıncını sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olur.
  • Anne sütünü artırdığı düşünülür.
  • Sinir sisteminin fonksiyonlarını güçlendirir, sinirleri yatıştırır ve kişiyi sakinleştirir. Bu bakımdan hem yeni güne sakin başlamak hem de yorucu ve stresli geçen bir günü daha sakin bitirip uyuyabilmek için sabahları ve akşamları rezene çayı tüketimi önerilir.
  • Hem bağırsak çalışmalarını desteklemesi hem de vücutta yağ yakımı sürecini hızlandırması bakımından kilo vermeye yardımcıdır.
  • Dişleri ve kemikleri güçlendirir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde başta akciğer olmak üzere tüm iç organların temizlenmesine yardım eder.

Rezene tüketecek olanlara öneriler

  • Rezene; çay, tohum ya da yağ olarak tüketildiğinde sağlığımıza inanılmaz faydalar sağlayan bir bitkidir. Ancak aşırı tüketimi durumunda bazı sağlık sorunlarına, yan etkilere yol açabilmektedir. Rezenenin önerilen miktardan fazla tüketilmesi; ciltte kızarıklık ve kaşıntı, deri iltihabı, baş ağrısı, kusma, titreme gibi sorunlara sebep olabilir.
  • Her hangi bir hastalığı olan ve ilaç kullanan kişiler rezene tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
  • Hamilelik dönemlerinde rezene tüketiminin bazı sorunlara yol açabileceği düşünüldüğünden, bu dönemlerde rezene tüketimi önerilmez.
  • Epilepsi hastalarının rezene tohumu, rezene yağı ve rezene çayı tüketimi kesinlikle yasaktır.
  • Rezene bazı kişilerde alerjiye sebep olabilir, var olan alerjik reaksiyonları ortaya çıkarabilir.
  • Rezene tüketen bazı kişilerde karın krampları, hırıltı gibi sorunlar ortaya çıkarabilir.
  • Bazı uzmanlara göre, rezene tohumunu DNA’ya zarar verebilir.
  • Meme kanseri, rahim kanseri ve diğer kanser türlerin için tedavi gören kişilerin rezene tüketimi yasaktır.