RENKLİ DOPPLER (RENKLİ ULTRASON) NEDİR?

  • ALTERNATİFTIP
  • RENKLİ DOPPLER (RENKLİ ULTRASON) NEDİR? için yorumlar kapalı
  • 1.553 kez görüntülendi

RENKLİ DOPPLER (RENKLİ ULTRASON) NEDİR?

Doppler ultrason toplumda renkli doppler ya da daha çok renkli ultrason olarak bilinir. Ultrasondan anlaşılacağı gibi bir çeşit görüntüleme yöntemidir. Anne karnındaki bebekte bir sorun var mı, var ise bunun bebeğe bir zararı söz konusu mu gibi sorunların tespitinde yardımcı olan bir uygulamadır. Renkli kelimesinden yola çıkılarak bebeğin renkli olarak görüntülemesi olarak anlaşılmamalıdır. Daha detaylı bilgileri makalemizin devamında bulabileceksiniz.

Doppler Nasıl Kullanılır?

Bebeğin damarlarındaki kan akışının değerlendirilmesi sonucunda kan akımında oluşan azalma bu teknikle anlaşılır. Bu azalmaya plasental yetmezlik denilir. Kan akımı bebeğin kalbindeki atım ve dolum anlarındaki hızları değerlendirmeye tabi tutulur. Bu esnada bilgisayarda oluşan renkler sonradan oluşturulmuş renklerdir. Kan akışının probdan uzaklaşması ya da proba yakınlaşması durumuna göre mavi ve kırmızı rengin farklı tonlarında ekranda bir görüntü oluşur. Renkli ultrason denmesinin sebebi sonradan renklendirilmiş kan akımının bilgisayarda renkli görüntü oluşturmasıdır. Renkli görüntünün amacı ise kan akımının çok daha kolay tespit edilebilmesidir.

Riskli Bir Hamilelikte Çok Önemli Bir Yöntemdir

Yüksek risk oluşmuş hamileliğin takibinde vaz geçilmez bir yöntemdir. Anne karnındaki bebekte oluşabilecek gelişme geriliği bu yöntem ile çok daha kolay ve net bir biçimde takip edilir. Tedavi edici değil tespit edip yönlendirici bir uygulamadır.

Ultrason denilen cihazın çalışma prensibi ses dalgalarına dayanır. Doppler ultrason ise çıkan bu dalgaların damar içerisindeki kan hücrelerine çarpıp geri döndükten sonra ortaya çıkan frekans değişikliklerinin tespit edilip değerlendirilmesine dayanır. Renkli dopler de (renkli ultrason) damarlardaki kanın akış hızını ve yönünü kırmızı ve mavi renklerle ekranda görünmesine yardımcı olur.

Bu uygulamanın bebeğe hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Çok sık ultrasona girilse bile bilinen hiçbir zararı tespit edilmiş değildir.

Yapılış Sıklığı Ne Olmalıdır?

Oluşan hamilelik durumu ve var ise risk faktörlerine göre bu zaman aralığı değişim gösterir.

Hamileliğin ilk birkaç ayında, 11 – 14 haftalar arası, 18 – 20 haftalar arası, 32 – 33 hafta arası ve 38. haftada doktorlar hamilelerden ultrason tetkiki isterler. Uygulama genel de böyledir. 18 ve 20 hafta arası yapılacak ultrason detaylı ultrasondur. Eğer gerekiyorsa doktor yukarıdaki haftaların dışında ek bir ultrason günü daha belirleyebilir.

Bu tetkik sayesinde bebekteki birçok anomali tespit edilebilir. Gelişme geriliği, ikiz, üçüz ve daha çok gebeliklerde bebeklerin eşit oranda gelişip gelişmediği, bebeğin kalbindeki ritm bozuklukları renkli dopler ile tespit edilebilir.

Annenin daha önceki gebeliklerinde tansiyon yüksekliği oluşmuş ise mutlaka ultrason yapılmalıdır. Daha önceki gebeliklerde gelişme geriliği olmuş ise kesinlikle doppler yapılmalıdır.

Yukarıda açıklandığı gibi doppler ultrasonun ne anneye ne de karnında taşıdığı bebeğe bir zararı yoktur. Çok uzun süre devam edilmesi gene de tavsiye edilmez. Zaten ultrason yöntemi de çok uzun süre alan bir uygulama değildir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.