Rektal Kanama Belirtileri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Rektal Kanama Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 892 kez görüntülendi

Rektal Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Rektal Kanamanın Nedenleri, Sebepleri:

Hemoroid: Tuvalet kağıdında, tuvaletin haznesinde veya büyük abdestinizde parlak kırmızı renkli (dışkıyla karışık koyu kırmızı değil) kan fark ettiniz, dışarı çıkarken ağrı olabilir. Rektal kanamanın en sık görülen nedeni basur memesi de denen hemoroiddir. Makat ağzındaki (Rektum çıkışında) kan damarları ağının yarılması veya büyümesiyle meydana gelir. Hamilelerde ve büyük abdest yapmakta zorlananlarda sık görülen bir şeydir. Ağrı ve yanma genellikle birkaç gün veya hafta içinde kendiliğinden geçebilir, ama kendi kendine tedavi yöntemleri rahatlama getirir. Ağrı ve/veya kanama şiddetliyse ve kendiliğinden geçmiyorsa, doktora başvurun. Ameliyat da bir seçenektir ama ender olarak gerekebilir.

Deri çatlaması: Dışkınızda veya tuvalet kağıdında parlak kırmızı renkli kan fark ettiniz, dışarı çıkarken ve çıktıktan hemen sonra ağrıyla birlikte kaşıntı var. Makat çatlakları yaraya benzer ve kabızlık ya da hemoroid gibi nedenlerle rektum ağzında meydana gelir. Çatlaklar genellikle kendi kendine tedavi yöntemiyle iyileşir ama ender olarak ameliyat da gerekebilir.

Enfeksiyonlu ishal: Aniden ishal oldunuz, mide bulantısı ve kusma, baş ağrısı, karın krampları, düşük ateş var ve yorgunluk hissediyorsunuz. Bu ishale bozuk yiyecekler yol açmış olabilir.

Kolorektal kanser: Dışkınız koyu siyah, şarap kırmızısı veya pas rengi ya da parlak kırmızı renkte verektal kanamayla birlikte aşağıdaki belirtilerin bir tanesi görülüyor: Büyük abdest alışkanlıklarında değişiklik, ishal, kabızlık, büyük abdest aralarında kanama, ince katı dışkı, karnın alt kısmında ağrı, bağırsak gazı, kramplar, aşırı gaz, kilo ve iştah kaybı ve kronik yorgunluk. Kolorektal kanser ender olarak rektal kanamaya yol açar, ama özellikle 50 yaşın üzerindeyseniz ve/veya ailenizde kolorektal kanser geçirmiş olanlar varsa, bunu da dikkate almak gerekir.

Rektal Kanamanın Diğer Nedenleri
Ülseratif kolit, polip, anal siğil, Crohn hastalığı, proktit, divertiküler bozukluk, hemofili.

Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
Hemoroid söz konusuysa (rektal ağrı/kaşınma bölümüne) bakın.

Önlem
Büyük abdest yaparken ıkınmak hem hemoroide hem de çatlaklara yol açar. Bol su içerek (günde 6 – 8 bardak) ve yüksek lifli yiyecekler (meyve, sebze, fasulye ve işlenmemiş buğdaylı tahıllar) kabızlığı önleyin.
– Düzenli egzersiz yapın.

Çocuğunuzun Tedavisi
İştahlı bebek ve çocuklarda hafif rektal kanama ve rahatsızlık sık görülen bir şeydir. Bebeğin normal, çoğunlukla sarı dışkısı makat ağzı ve etrafındaki deriyi tahriş edebilir. Küçük çocuklarda bu, çoğu kez kabızlığın sonucudur. Çok ender olarak kıl kurtları da makatta kaşınma ve biraz rektal kanamaya yol açabilir.

Valla bol bol su tüketiyorum ama arada bir kabızlık sorunu da yaşlamıyor değilim. İlaçlar ve doğal birkaç destek ile atlatmaya çalışıyorum

Sağlıklı bir şekilde devam eden hayatım birden mafoldu 1 hafta oldu tuvalete gidemiyorum korkunc bir karın ağrısı var ne yapabilirim? acil

ben 13 yasımdayım tuvalete gittigimde peçetede arada sırada parlak kırmızı renkte kan görüorum napabilirim ?

8 yaşındaki oğlum, 4-5 günde bir 30-50 dakika wc de kalıp, çok kalın dışkı yapıyor ve her dışkısı taze kanlı, sifonu 8-10 kez çekiyoruz gitmiyo, çok sert olduğu için belkide makatı yırtılıyo, ıslak mendille temizleyip kuruladıktan sonra nıvea pişik önleyici krem sürüyorum ama sadece rahatlatıyo tedavi etmiyo krem, çünkü bir sonraki wc de yine makatı kanıyo…. çok üzülüyorum ne yaparsam geçer lütfen bilgilendiriz, şimdiden teşekkürler

Ayşen hanım doktor değilim ama araştırmalarıma istinaden sorunuzu cevaplamaya çalışayım: Çocuğunuzda aşırı derecede kabızlık var yapmanız gereken en önemli şey yemek menülerinize çeki düzen vermektir. Sürekli makarna pilav köfte hamur işi patates… vs gibi gıdalarla beslenirseniz dışkı oluşumu uzun sürer ve buda dışkıda yapı bozukluğu oluşturarak hem bağırsaklara zarar verir hemde hemoroide mekan hazırlar. Normal bir insanın en fazla iki gün arayla dışkılaması gerekir. Aksi halde bağırsak sorunları oluşur. Önerim; Çocuğunuza bol lifli gıdalar yedirin, posalı sebzeleri tercih edin, bolca meyve yedirin ama meyveleri soymadan yedirmeniz daha fazla yarar sağlar. Hamur işi ve bakliyat ile biraz mesafeli olun. Hepsi bu. Acil şifalar diliyorum, geçmiş olsun.

meraba ben 18 yasında bayanım bir kaç gündür kanama görüyorum ve kabız falanda değilim acaba hangı sebebden dolayı oluyordur

Ben 15 yaşındayım uzun zamandır şiddetli karın ağrılarım var ve kabızlık
yaşıyorum aynı zamanda çok kanamam oluyor doktor çatlak veya yara olmadığını söyledi ne yapmalıyım ne olabilir bilgilendirirseniz sevinirim

Merhaba ben 18 yaşındayım .Kanamalarım 2-3 ayda bir oluyor.ama bazen bazıları 2-3 gün sürenerde var.tuvaleten çıktıktan sonra kısa süreli hafif ağrı oluyor.hemoroid hastalığın 1. Evresi olduğunu düşünüyorum. ben daha doktor a gitmedim benim merak ettiğim tedavi süreci nasıl oluyor. Doktora girmekten çekiniyorum bu süreci atlatanlar lütfen yardımcı olurmusunuz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.