Regl Öncesi Ve Sonrası Akıntı Neden Olur?

  • Genel Sağlık
  • Regl Öncesi Ve Sonrası Akıntı Neden Olur? için yorumlar kapalı
  • 919 kez görüntülendi

Adet döneminizin başlamasına birkaç gün kala, bazen rahatsız edici bir hal alan çok fazla miktarda beyaz akıntı gelir. Adetinizden önce gelen bu akıntı, aslında bilimsel adı serviks olan rahim tarafından doğal olarak üretilen bir tür mukustur. Akıntının miktarı adet döngünüz boyunca değişir ve çoğu hamile kadın “hamilelik akıntısı” olarak bilinen durumu yaşar.

Sağlıklı bir akıntının güçlü bir kokusu ve rengi yoktur. Rahatsızlık verici bir ıslaklık olur fakat vajinanızın etrafında bir sızı veya kaşıntı hissetmezsiniz. 

Akıntım normal mi yoksa anormal mi?

Adet öncesi normal akıntı

Adetinizden önceki akıntı aslında tamamen normal ve doğaldır. Bu akıntı çoğunlukla rahim ve serviksten gelir fakat bir enfeksiyonun başlangıcı değildir. Yaşadığınız bu akıntı, idrar boşluğunuzdaki sıkışıklıktan kaynaklanır ve işte bu yüzden sadece bir mukustur. Adetinizden birkaç gün önce regliyle sonuçlanan bu süreç, berrak akışkan bir başlangıç akıntısına yol açabilir fakat bu da bir enfeksiyon değildir. Adet dönemine yaklaştıkça gelen aşırı beyaz ve berrak akıntı oldukça yaygın görülen bir durumdur.

Adet öncesi veya sonrası anormal akıntı neden olur?

Tipik olarak vajinal akıntı normal olsa da, bunun enfeksiyona işaret olduğunu gösteren bazı durumlar vardır. Şayet akıntınız berrak ve beyaz değil de sarı ve yeşil ise, o zaman anormal akıntıya veya aşağıdaki enfeksiyonlardan birine sahip olabilirsiniz:

Mantar enfeksiyonu: Mantar enfeksiyonu, çoğu kadının cinsel ilişki sonrası ve bazen kendiliğinden ortaya çıkan yaygın bir enfeksiyondur. Bu durumda akıntı daha çok peynirimsi gibi gözükür. Bu enfeksiyona karşı etki eden ilaçlar vardır ve genellikle düzenli bir tedavi ile bir hafta veya daha az sürede iyileşir.

Trikomoniyaz: Şayet akıntının çürümüş yumurta gibi bir kokusu ve köpüklü bir görünümü varsa, cinsel yollarla bulaşabilen hastalıklardan birine sahip olma ihtimaliniz vardır ve acilen bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır.

Chlamydia veya gonore: Şayet hamile değilseniz ve adetiniz ortasında akıntınızda aşırı oranda bir artış yaşıyorsanız, chlamydia veya gonore için bir test yaptırmanız gerekir. Cinsel yolla bulaşan bu hastalık, aynı zamanda idrarınızı yaparken idrar yolu enfeksiyonuna benzer bir yanma hissine sebep olur.

Vajinozis: Vajinal akıntı yeşil veya sarı ise, bu bir vajinozisin işaretidir.

Ne zaman endişelenmeliyim?

Normal vajinal akıntılar, kolaylıkla anormal olan salgılarla karıştırılabilir, fakat kötü tür bir enfeksiyon geçiriyor olduğunuzu düşünseniz bile bu sadece patolojik olabilir. Şayet kaşıntı, yanma, yoğun bir koku veya kramp şeklinde şiddetli ağrılar yaşıyorsanız, adet öncesi akıntı, enfeksiyondan da kaynaklanabilir.

Ve anormal yoğun akıntınız varsa hemen jinekoloğunuza başvurmanız önerilir

Adet Dönemi Öncesinde Ve Sonrası Karşılaşabileceğiniz Diğer Tür Akıntılar 

Adet dönemi öncesi, sonrası ve sırasında vajinanızdan salgılanan birçok tür akıntı vardır. Akıntılar, yumurtlama sürecinde vücudunuz tarafından salgılanan hormon miktarıyla alakalıdır. Karşılaşabileceğiniz çeşitli türdeki akıntılar burada yer almaktadır.

Berrak ve uzayan: Berrak ve uzayan akıntılarda vücudunuz size doğurgan olduğunuzu ve yumurtlama moduna girmeye başlayacağınızı söyler.

Berrak ve sulu: Çoğunlukla egzersizinizi bitirdikten sonra oluşabilen oldukça yaygın bir akıntıdır.

Sarı veya yeşil: Akıntınız sarı veya yeşil ise ve bir koku ile geliyorsa, bir tıbbi yardıma başvurun. Bu bir enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelebilir.

Kahverengi: Kahverengi akıntı adetinizin bitimine yakın gelir ve vücudunuzun kendini temizleme yoludur.

Benekli kan/kahverengi akıntı: Bu akıntı , adet döneminizin ortasında veya hamileliğin ilk başlarında oluşabilir.

Adet Öncesi Veya Sonrası Kahverengi Akıntı Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız

Adet Olmak İçin Ne Yapmalı? Hemen Adet Olmak İçin 10 Pratik Yöntem Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.