Protein Eksikliğinde Ne Olur, Protein Eksikliği Hastalıkları Nelerdir?

  • Genel Sağlık
  • Protein Eksikliğinde Ne Olur, Protein Eksikliği Hastalıkları Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 881 kez görüntülendi

Protein Eksikliğinde Ne Olur, Protein Eksikliği Hastalıkları Nelerdir?

Proteinler sağlıklı bir bedenin olmazsa olmazı, beslenmemizin önemli bir parçası olan organik bileşiklerdir. Proteinleri aminoasitlerin uzun zincir halinde birbirlerine bağlanmış halidir.  Birçok mikroorganizma ve bitkiler aminoasitleri kendileri sentezlerler. Fakat hayvanlar ve insanlar bunu yedikleri besinlerinden elde edebilirler. Karbonhidratların ve yağların aksine vücudumuz protein depolayamaz. Hücreler kendini oluşturmak, yenilemek veya tedavi etmek için proteine ihtiyaç duyar. Kas, kemik, kıkırdak, deri ve hatta kan yapımı için gerekli olan protein eksikliğinde vücudumuzda bazı sorunlar ortaya çıkar. Aşağıdaki sorunlardan bazılarını yaşıyorsanız sizde protein eksikliğinden şüphe etmelisiniz.

Kas Zayıflığı

Kol, bacak gibi organlarınızın ani güç kaybı veya zayıflamalarında ilk akla gelmesi gereken sorunlardan biri protein eksikliğidir. Protein kaslarımızın enerji kaynağıdır, bu nedenle protein eksikliğinde kaslarımızda ağrı ve güçsüzlük hissederiz. Özellikle erkeklerde yaşlanmaya bağlı kas kayıpları oluşması normaldir. Bir de bunun üstüne yeterli protein alınmaması durumunda bu kayıplar daha da fazla oluşur. Protein eksikliği kas kütlesinin kaybının yanında güç kaybınıda beraberinde getirir. Bunun yanında proteinin bir diğer faydası, demir ve kalsiyum emilimini üst düzeye getirerek kes ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olmasıdır.

Sağlıksız Saçlar

Saçınız ağırlıklı olarak keratin diye bilinen bir proteinden oluşur ve bu mineral saç sağlığı için çok önemlidir. Yetersiz protein almanız durumunda saçınız yıpranmış görünür, saç dökülmeleri artar ve saç yapısı incelir.

Gizli Açlık Hissi

Yeteri kadar protein alınmaması durumunda tam doyum hissine ulaşamazsınız. Bunun sonucunda vücut hızlıca yakacağı şekerli gıdalara yönlenir. Çikolata, şekerleme veya abur cubur yeme isteği baş gösterir. Buda size farklı sağlık sorunları olarak geri döner. Proteinlerin sindirimi de daha uzun sürer. Bu sayede daha tok ve zinde olarak yaşantımıza devam ederiz.

Ödem

Protein eksikliğinin bir diğer sonucu da vücudumuzun su tutması yani ödem oluşumudur. Bu özellikle ayak ve tabanlarda kendini belli eden şişlikler olarak ortaya çıkar. Kandaki tuz ve su oranının artması bu sorunun kaynağıdır. Yeterli protein alınmaması durumunda kandaki tuz ve su hücrelere aktarılır ve orada şiş bir görüntü oluşur. Parmağınız ile bölgeye bası uygulayın, parmağınızı çektiğinizde iz kalıyor ve cilt kendini geç toparlıyorsa ödem akla gelmelidir.

Bağışıklık Sisteminiz Zayıflar

Tüm hücreler için gerekli olan proteinin az alımı aynı zamanda hastalıklara karşı savunma sistemimizi de zayıflatır. Protein, beyaz kan hücrelerini, antikorları, kan proteinlerini ve interleukinler ve sitokinleri de içeren savunma sistemi elemanlarının yapı taşıdır. Bunlar adeta bir ordu gibi virüs ve

Not: Bu makalemiz 2 sayfadan oluşmaktadır. “Sonraki Sayfa” yazısına tıklayarak yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.