Polisitemi Nedir Nedenleri ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Polisitemi Nedir Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.976 kez görüntülendi

Polisitemi Nedir Nedenleri ve Tedavisi

Kök hücre hastalığı olarak adlandırılan polisitemi, normalden fazla sayıda alyuvar görülmesi durumunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Sekonder ve primer olmak üzere iki çeşit polisitemi vardır. Genellikle başka bir hastalığa bağlı olarak gözlenen polisitemi, sekonder polisitemi’dir.  Altında yatan hiçbir neden olmaksızın gözlenen polisitemi ise primer polisitemi’dir. Genel polisitemi belirtileri arasında; baş ağrısı ve baş dönmesi, kulak çınlaması, göğüs ağrısı, ciltte kaşıntı, damarlarda tıkanma, burun kanaması, parlak yüz, karaciğer büyümesi ve yüksek tansiyon yer alır.

Sekonder Polisitemi Nedenleri

Yüksek yerlerde, oksijen düzeyinde ki azalmaya bağlı olarak gözlenen bir durumdur. Kronik bronşit ve kronik akciğer hastalığına sahip olmak da, sekonder  polisitemiyi tetikleyebilir. Çünkü bu durum, kana daha az oksijen gitmesine neden olur. Diğer nedenleri arasında; karaciğer hastalığı, kalp hastalığı, obezite, böbrek hastalığı ve aşırı sigara tüketimi yer alır. Altta yatan hastalık tam olarak belirlendiğinde ve etkili bir tedavi uygulandığında, alyuvar sayısının normal seviyeye inmesi sağlanabilir.

Primer Polisitemi Nedenleri

Çok sık gözlenmemekle beraber, etkilenen yaş grubu 40 ve üzeridir. Kan hacminde ki artamaya bağlı olarak; görme bozuklukları, yüksek tansiyon, baş ağrısı ve baş dönmesi, ciltte kızarma ve kaşıntı ortaya çıkar. Komplikasyonları arasında, kolay kanama ve akut lösemi yer alır.

Tedavi

Tedavide ki esas yaklaşım; artış göstermiş olan eritrosit miktarını azaltarak, normal seviyeye indirmektir. Bunun için flebotomi olarak adlandırılan bir işlem gerçekleştirilir. Teknik, kan bağışı ile aynıdır. Burada da hastadan belirli aralıklarda kan alınır. Damar tıkanıklığı olan kişilerde ise bu işlem yerine ilaç kullanılır. Kullanılan ilaçlar hydrea, interferon ve anegrelid’dir. Bu ilaçlar, hastanın yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Düzenli bir şekilde uygulanan bu tedaviler sonucunda, sağlıklı bir yaşama geri dönebilmek mümkündür.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.