Plasentadan Parça Alınması

  • Genel Sağlık
  • Plasentadan Parça Alınması için yorumlar kapalı
  • 1.061 kez görüntülendi

Plasentadan Parça Alınması

Koryon villus örneklemesi, plasenta biyopsisi veya plasentosentez olarak adlandırılan işlem gebelik sırasında gelişmekte olan bebekte herhangi bir genetik veya kromozal bozukluk olup olmadığını tespit etmeye yarayan bir tanı testidir. İsminin kısaltması CVS olan işlem 1 ile 14 hafta arası gebeliklerde yapılan ikili tarama veya erken tarama olarak bebeğin ense ölçümünün yapılması ve annenin kan analizine dayanan taramalar sonucunda risk saptanması durumlarında uygulanır. Anne ile bebek arasında besin, oksijen ve atık taşınmasını sağlayan yapıdan yani plasentadan parça alınması şeklinde uygulandığı için alınan dokular tamamen bebeğin dokuları olup bebeğe dair kesin bilgiler vermektedir.

Plasentadan Parça Alınması

Plasentadan Parça Alınması

Test, transabdominal ve transvajinal olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır.Transabdominal yöntem karnın alt kısmından yapılan ve en çok tercih edilen yöntemdir. Karın bölgesinin alt kısmı lokal olarak uyuşturulur, ardından bir iğne ile deriden içeri girilip plasenta dokuna ulaşılır. Plasenta dokusuna ulaşan iğnenin içinde daha ince bir iğne geçirilir, ince iğne plasenta dokusuna batırılır ve ince iğneye bağlı olan enjektörle plasenta dokusundan test için gerekli dokular ultrasonla beraber izlenerek alınır. Transvajinal yöntem ise transabdominale göre daha az tercih edilen bir yöntem olup kanula isimli ince metal bir tüpün vajina içine sokulması, rahim içinden geçirilerek plasenta dokusuna ulaşılıp parça alınması şeklinde uygulanır. Uygulamaların amniyosentezden farkı ise gebeliğin daha erken dönemlerinde uygulanabiliyor olması,  bu testin bebeğin omurga ve sinir sistemini içeren problemleri göstermiyor olması ve %1 den az da olsa amniyosenteze göre daha fazla  gebelikte düşük riski taşımasıdır. Düşük gebelik tehlikesinin yanı sıra kanama, kramp veya enfeksiyon gibi riskler de taşımaktadır.Ağrı görülmesi durumunda doktor tavsiyesi ile hamile bireyler parasetamol almaktadır.

 

Down sendromu taramasında bulunan yüksek risk durumlarında, ultrasonla yapılan kontrollerdeki fetal anomalilik  tespitinde, hamile bireyin 35 yaş ve üzeri olması durumunda, daha önceden kromozomal bir probleme sahip doğum yapmış olan gebeliklerde ve hamile bireyde metabolik genetik bir hastalığın varlığı durumunda plasentadan parça alınması ile bebekteki anomaliliklerin bulunma durumu kontrol edilmiş olmaktadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.