Pelin Otu Çayı Faydaları Nelerdir, Hazırlanışı, Neye İyi Gelir

  • ALTERNATİFTIP
  • Pelin Otu Çayı Faydaları Nelerdir, Hazırlanışı, Neye İyi Gelir için yorumlar kapalı
  • 1.442 kez görüntülendi

Pelin Otu Çayı Faydaları  Nelerdir, Hazırlanışı, Neye İyi Gelir

Pelin Otu Çayı Faydaları Nelerdir

Acı pelin, acı yavşan, ak pelin isimleriyle de bilinen pelin otu ülkemizde doğal yollarla yetişmektedir. Uzun yıllarca yaşayabilen bu bitkinin ortalama ömrü üç yıl ile on yıl arasında değişmektedir. Boyu ise elli santimetre ile başlayıp yüz yirmi santimetreye kadar uzayabilmektedir. Görünüş olarak bakıldığında griye dönük beyaz renge sahiptir ve çatallaşan bir yapısı vardır.

Pelin otu bitkisinin gövdesinde ince tüyler bulunmaktadır. Ayrıca kokulu, yeşil renkli ve çizgili bir gövdesi vardır. Gövdesinin üst kısmında sarı renkli çiçekleri yer almaktadır. Meyve kısmında gri renkle küçük boyutlarda tohumları bulunmaktadır. Ayrıca meyveleri silindire benzer yapıda, yassı, gri ve minik olarak bilinmektedir. Meyvelerin içinde bulunan tohumların dökülmesi sonucunda pelin otu çoğalmaktadır. Bunun yanı sıra pelin otunun küçük yaprağa sahip olan dalları acı olmasına karşın oldukça lezzetlidir.

Pelin Otu Çayı Nerede Yetişir

Pelin otu bitkisi ülkemizde genel olarak birçok bölgede yetişmektedir. Bu bölgelerin başında Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz gelir. Bu bitkinin yetişmesi kendindendir ve yabani olarak bilinir. Belirtilen bölgelerin dışında kalan yerlerde yetişmesi için ise dikilip ekilmesi gerekmektedir. Yetişmesinin ardından çiçek açmaya başlamadan önce pelin otu toplanarak kurutulur. Yaprak ve çiçek kısımları toplanmaktadır. Toplanıp kurutulan pelin otunun kurutulması için özel kaplara ihtiyaç vardır. Böylelikle pelin otu çayı faydaları istenilen her vakitte kullanımıyla ortaya çıkabilir. Muhafazasına özen gösterilmelidir.

Pelin Otunun Tarihi

Pelin otunun bilinen kullanımı antik çağlara kadar uzanmaktadır. Papatyagiller familyasından gelen bu bitki günümüzde çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Antik çağlarda ise başta ilaç olarak tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra absent adı verilen alkollü içkinin üretiminde de pelin otundan yararlanılmıştır. Çünkü pelin otunun içerisinde kuvvetli etken maddeler yer almaktadır. Buna yönelik olarak özellikle savaş dönemlerinde askerleri motive etmek amacıyla pelin otu yaygın biçimde tüketilmiştir. Bu amaçla işe yaradığı söylenmektedir.

Temel olarak geçmiş dönemlerde ilaç ve içkilerin yapımında kullanılan pelin otu günümüzde de bazı hastalıkların tedavisinde tercih edilmektedir. Bu özelliği sayesinde sıklıkla tercih edilen şifalı bitkiler arasında pelin otu de yer almaktadır.

Pelin Otun Çayının Faydaları

Pelin otu çayı faydaları konusunda yapılan çalışmalar çok fazla sayıda değildir. Bu nedenle henüz keşfedilmemiş olan çok sayıda faydasının olduğu düşünülmektedir. Genel olarak hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Pelin otunun sağladığı fayda son derece yüksek olduğundan dolayı doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilmektedir. Çünkü fazla dozda kullanıldığında istenmeyen etkiler ortaya çıkabilmektedir.

Pelin Otu Neye İyi Gelir?

Pelin otu sindirim sistemine yardımcı olma özelliği ile bilinir. Bu sayede iştahsızlık, hazımsızlık, safra yolu rahatsızlıkları gibi durumlarda fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda iyi bir idrar söktürücüdür. Böylelikle şişkinliği önlemeye yardımcı olur. Bu da günlük yaşamda insanların daha rahat hareket etmelerini sağlar.

Pelin Otunun Yararları

Pelin otunun oldukça kuvvetli iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Enfeksiyon ve yüksek ateş görüldüğü durumlarda pelin otu kullanımı iyileştirir. Bunun yanı sıra pelin otu böbrek üstü bezleri üzerinde etkilidir. Bu sayede vücuttaki kan dolaşımını düzenler. Bedeni güçlendiren ve kuvvet veren etkisi de vardır. Böylelikle hastalıklara karşı pelin otu vücut direncini artırmaktadır.

Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen iltihaplanmaları önlemektedir. Karaciğeri korur ve vücudu terletmeyi sağlar. Böylelikle zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kaslarda meydana gelen spazmlara da engel olmaktadır. Bunların yanı sıra şeker hastalığı, vücutta görülen yağlanma, metabolizma bozukluğu, romatizma, gut hastalığı, ödem ile bulaşıcı hastalıkların tedavi için de pelin otu kullanılmaktadır.

Pelin Otu Çayı Nasıl Kullanılır?

Pelin otu genel olarak çay şeklinde hazırlanıp tüketilmektedir. Ancak bu otun etkisi fazla olduğundan dolayı kullanımının üç haftadan fazla olmaması gerekir. Bunun yanı sıra hamile olan kadınların da pelin otu çayı içmemeleri gerekir. Aksi takdirde baş ağrısı yapmakla birlikte böbreklere zarar vermekte ve bağımlılık yapmaktadır. Bulantı, baş dönmesi, kusma, kramp da pelin otu çayının aşısı miktarda içilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Hamilelerin haricinde çocuklar ve emziren anneler için de pelin otu kullanımı sakıncalıdır.

Pelin Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Pelin otu çayı tarifi: Pelin otu çayını hazırlamak için ilk olarak bir miktar su kaynatılır. Daha sonra kaynamış olan suyun içerisine bir ya da yarım çay kaşığı kurutulmuş pelin otu ilave edilir. Ardından çay demlenmeye bırakılır ve yaklaşık beş on dakika kadar bekletilir. Demlendikten sonra tüketime hazır hale gelmektedir.

Pelin otunun tadının açı olması nedeniyle çay hazırlarken bir çay kaşığından fazla kuru pelin otu kullanılmamalıdır. Aksi takdirde hazırlanan çayın tadı içilemeyecek hale gelebilir. Buna ek olarak demleme için çok uzun süre de beklenilmemesi gerekir. Bu da çayın tadının acılaşmasına sebep olmaktadır.

Pelin otu çayı gün içerisinde ortalama iki bardak olarak içilebilir. En fazla üç hafta kullanıldıktan sonra belli bir süre beklenilmesi ve kullanımına ara verilmesi önerilir. Aksi takdirde içerisinde bulunan eterik yağ zehirlenmeye yol açmaktadır.

Pelin Otu

Pelin Otu Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

Pelin otunun yan etkileri için dikkatli olunması gerekir. İçerisinde yer alan etken maddeler otun fazla tüketimi sonucunda açığa çıkarak insan sağlığına zarar verebilmektedir.

Yan etkilerinin başında sinir sistemine zarar vermesi gelmektedir. Bundan dolayı pelin otu çayı, yağı ya da diğer tüketim şekillerinde dikkatli davranılmalıdır. Ölçüyü kaçırmadan ve doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilmektedir.

Pelin otu çok fazla tüketildiğinde bazı insanlarda halüsinasyonlar görülür. Hatta bazı kişilerde ölüme sebebiyet verdiği de söylenmektedir. Bunların haricinde düzenli ilaç kullanan kişilerin pelin otunu bilinçsizce kullanmaları, bunun için mutlaka doktora danışmaları gerekir. Yan etkiler içerisinde susuzluk, uykusuzluk, uyuşma, zihin bulanıklığı, idrara çıkma zorluğu, uyuşma gibi durumlar da sayılmaktadır. Pelin otu çayının faydalarının yanında bu şekilde yan etkileri de gözükebilmektedir.

Pelin Otunun Bilinmeyen Faydaları

Pelin otu alkollü içkilere katılması yönüyle sakinleştirici olarak da kullanılmaktadır. Stres nedeniyle ortaya çıkan mide rahatsızlıklarına iyi gelmekte, kronik baş ağrılarına karşı fayda sağlamaktadır. Pelin otu faydaları olarak da bilinir.

Ot olarak kullanımının yanı sıra pelin otunun yağı da önemli etkilere sahiptir. Pelin otu yağı haşerelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Keskin kokusu sayesinde o çevrede bulunan haşerelerin bölgeden uzaklaşmasına yardımcı olur. Ayrıca evcil hayvan besleyenler için de pelin otu önemli bir yere sahiptir. Pelin otu çayı evcil hayvanları yıkamak için ve hayvanlarda görülen bitleri ya da keneleri evcil hayvandan uzak tutmak için de kullanılır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.