Paralitik İleus Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir?

  • Genel Sağlık
  • Paralitik İleus Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir? için yorumlar kapalı
  • 935 kez görüntülendi

Paralitik İleus Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir?

İleus, bağırsak tıkanıklığının tıbbi adıdır.Gastroenteroloji Doktor Özdil bağırsak tıkanıklığı ve paralitik ileus hakkında şu bilgileri veriyor; (Bağırsak tıkanıklığı acil tıbbi tedavi gerektiren önemli bir sağlık sorunudur. Bağırsak tıkanması mekanik ve paralitik ileus (barsak duvar felci) olarak ikiye ayrılır. Bağırsak tıkanıklıklarının  % 85-90’ı ince bağırsakta, % 10-15 ise kalın bağırsakta meydana gelir. İnce bağırsak tıkanıklığı genellikle karın içi yapışıklıklar, fıtıklar ve tümörlerden, kalın bağırsak tıkanıkları ise kalın bağırsak kanseri, bağırsak düğümlenmesi, divertikülit(bağırsakta oluşan dışa doğru genişlemenin iltihaplanmasından) kaynaklanır.

Paralitik ileusta bağırsağı içten tıkayan bir neden yoktur. Bağırsak duvarının felci sonrası bağırsak hareketlerinin durması nedeniyle gelişir. Bu duruma yol açan sebepler arasında bağırsağın veya çevresindeki organların iltihabı, kandaki potasyum tuzunun düşmesi, bağırsakları besleyen damar tıkanıklıkları sayılabilir. Bağırsak tıkanıklığı ağrı, bulantı kusma, kabızlık ve karında sertlik gibi belirtilere neden olur. Gecikmeden mutlaka hastaneye gidilmelidir. Bağırsak tıkanıklığı karın filmi ve diğer görüntüleme yöntemleri ile teşhis edilir. Bağırsak tıkanıklığının tedavisinde ağız yoluyla beslenme kesilir, hastaya damardan sıvı desteği verilir. Durumun sebebine göre tedavi yoluna gidilir. Bağırsak yapışkanlığı, tümör gibi gibi tıkanıklık nedenleri cerrahi operasyon gerektirir.)

Bağırsaklar, yediğimiz gıdalardaki besin maddelerini emen sindirim sisteminin çok önemli parçası olan organımızdır. Sindirilmiş yiyecek kalıntıları bağırsaktan geçer ve sindirimin son aşaması olarak anüs tarafından vücut dışına atılır. Paralitik ileus bağırsak hareketinin yavaşlaması veya durması sonucu bağırsaktaki kasların felce uğramasına denir. Bağırsakların tıkanıklığına yol açar ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

Paralitik ileus nedenleri

  1. Paralitik ileus, bağırsakta hareket ve sindirimi düzenleyen sinirlerin ve kasların hasar görmesiyle ortaya çıkar.  İşte paralitik ileusun en sık karşılaşılan nedenleri;
  2. Gastroenterit (mide veya bağırsak iltihabı, enfeksiyonu)
  3. Apandisit
  4. Böbrek hastalıkları
  5. Omuriliğin hasar görmesi
  6. Pankreatit (pankreasın iltihabı),
  7. Vücuttaki elektrolitlerdeki dengesizlikler
  8. Cerrahi komplikasyonlar
  9. Karın içine kan sağlayan mezenterik arterin tıkanması
  10. Kullanılan ilaçların yan etkileri
  11. Yenidoğan nekrotizan enterokolit (yenidoğanlarda bağırsak dokularının ölümüne neden olan hastalık)
  12. Diyabetik ketoasidoz (diyabetin hayatı tehdit eden komplikasyonu)
  13. Botulizm (botulinum zehirlenmesi)
  14. Porphyria (metabolik bozukluk)

Paralitik ileus belirtileri

  1. Karında şişlik, dolgunluk hissi
  2. Karın spazmı, kasılması
  3. Kabızlık
  4. İshal
  5. Kusma
  6. Ağız kokusu
  7. Mide ağrısı
  8. Bulantı (Kusmanın eşlik ettiği veya etmediği)

Paralitik Ileus nasıl teşhis edilir?

Durumun teşhisi genellikle basit tıbbi muayene ile gerçekleşir. Doktorlar stetoskopu hastanın karnına bastırır ve bağırsak sesini dinler. Bağırsak sesi yoksa, başka testler yapılabilir. Abdominal röntgenler, Bilgisayarlı Tomografi (BT) taramaları ve Ultrason testleri, paralitik teşhis yöntemlerindendir.

Paralitik ileus nasıl tedavi edilir?

Paralitik ileus, bebeklerde ve çocuklarda bağırsak tıkanıklığının en yaygın nedenlerinden biridir. Dahiliye doktoruna başvurulup tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediğinde, Paralitik ileus, enfeksiyon, sarılık, elektrolit dengesizliği ve bağırsak delinmesi gibi ciddi sorunlara yol açabilir.  Paralitik ileus tedavisi nedenine göre değişir, tedavi genellikle belirtileri hafifletmek için burundan veya karından bir tüp yerleştirme olarak gerçekleşir.

Paralitik İleus’un tedavisi, bağırsağın hareketinin normale dönmesini amaçlar. İlaç tedavileri de bağırsak kaslarına geri hareket kazandırmak için kullanılabilir. Vasopressin ve Cisapride gibi ilaçlar bazen bu amaç için reçete edilir.

Ciddi vakalarda bağırsak ameliyat gerekebilir. Ameliyat sonrası paralitik İleus genellikle tamamen iyileşir.

Karın Şişliği Nasıl Geçer? Mide Gazına Kesin Çözüm Bitkisel Tarifler Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.