Panik Ataktan Nasıl Kurtulurum, Kurtulma Yolları Nelerdir?

  • Genel Sağlık
  • Panik Ataktan Nasıl Kurtulurum, Kurtulma Yolları Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 756 kez görüntülendi

Panik Ataktan Nasıl Kurtulurum, Kurtulma Yolları Nelerdir?

Panik atak, çoğu insanın yaşadığı psikolojik bir sorundur. Genel olarak endişe, korku, sıkıntı duygularının yoğun şekilde yaşanmasına denilmektedir. Nöbetler halinde ortaya çıkmakta ve kişide yoğun bir ölüm korkusu oluşturmaktadır. Nöbet geçiren hasta panik halinin esiri olarak öleceğini düşünmektedir. Kalp krizi geçiriyormuş hissine neden olan nöbetler kişinin psikolojik yapısına göre değişen nitelikler taşımaktadır. Panik atak hastalığı olan kişiler yalnız kalmaktan korkar ve daima birilerine ihtiyaç duyar.

Panik Atak Nasıl Ortaya Çıkar?

Nedensiz şekilde ortaya çıkan panik atak temelde kişinin karakter yapısı ve çocukluğuyla ilgili bir durumdur. Her yaşta ortaya çıkabildiği gibi en sık görüldüğü dönem 20’li yaşlardır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. İlgisiz çocukluk dönemi geçiren ya da doyumsuz insanlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Tıbbi olarak açıklanması ise beynin bir kısım fonksiyonlarında azalma veya beynin kimyasal maddelerinin yitirilmesidir. Stresli yaşam süren insanlarda panik atak tetiklenmektedir.

Hastalığı tetikleyen ve ortaya çıkmasına neden olan unsurların başında epilepsi, akciğer ve kalp hastalıkları bulunmaktadır. Vitamin eksikliği olan insanlarda panik atak hastalığına daha meyillidir. Tiroid bezinde meydana gelen salgı değişimleri ve fazla adrenalin salgılanması panik atak nedenidir. Panik atağa neden olan diğer faktörler ise kan şekerinin düşmesi, kansızlık ve beyin tümörleridir. Kimi ilaçların yan etkisi de panik atağın ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir.

Depresyon Ve Uyarıcı Madde Kullanımı

Depresyon sorunları olan insanlar psikolojik bakımdan daima zayıf yapıdadırlar. Hassas ve naif olmanın ötesinde çoğu zaman olgun bir birey gibi düşünemezler. En ufak olaydan aşırı etkilenir ve küçük sorunları kafalarına takarak büyütürler. Psikolojik bakımdan bu savunmaz hal, panik atağa davetiye çıkarmaktadır. Ne yazık ki panik atak bu tarz sorunlardan beslenmektedir. Sinirsel bozukluklar, zaten temelinde sinir bozukluğu olan panik atakla aynı doğrultuda ivme kazanmaktadır.

Uyarıcı madde kullanan kişilerde bağımlılık sorunu ile mücadele etmekte ya da bağımlılıktan rahatsızlık duymamaktadır. Bir maddeye bağımlılık kazanmak kişinin kontrolünü bir miktar kaybetmesine ilerleyen süreçte ise kökten çaresizlik olarak kendini göstermektedir. Sonuç olarak panik atak ortaya çıkmak için uygun koşulları bu tabloda çok kolay yakalamaktadır.

Panik Atak Hastalığında Tedavi Süreci

Panik atak hastaları genel olarak sakinleştirici ilaçlar kullanmaktadır. Ancak hastalığın keisn tedavisi kişinin kendinde bitmektedir. Asıl güç ve tedavi hastanın beyninde saklıdır. Hastalığı tetikleyen faktörlerden uzak duran hastalar, sağlıklı ve güçlü olduklarına kendilerini inandırdıkları takdirde hastalığın üstesinden daha kolay gelmektedir.

Nöbet geçiren kişi hemen bir yere oturmalı ve kendine sakinleştirici nitelikte telkinlerde bulunmalıdır. Korkulacak durumun olmadığını tekrarlamak ve bir torbaya soluk alıp vermek hastalığın en iyi ilacıdır. Gergin anlarda panik ve korku halinden uzak durulmalı ve tartışmalardan mümkün mertebe kaçınılmalıdır.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.