Oturmak Sağlığımıza Nasıl Zarar Veriyor?

  • Genel Sağlık
  • Oturmak Sağlığımıza Nasıl Zarar Veriyor? için yorumlar kapalı
  • 889 kez görüntülendi

Oturmak Sağlığımıza Nasıl Zarar Veriyor?

Teknolojinin getirdiği kolaylıklar, hayatımızdan çıkmayan televizyon ve internet, daha az hareket etmemize neden oluyor. Sürekli ve uzun süre oturmanın obezite ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklara zemin hazırladığını belirten uzmanlar, fiziksel aktivitenin en az seviyede olduğu hareketsiz yaşam tarzından uzaklaşılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Her yaşa uygun aktivite şekli ise her zaman mümkün. Uzun süreli oturma, sağlığınız için iyi değildir.
Uzun süre oturmak kas yorgunluğuna, zayıf kemiklere, osteoporoza, obeziteye, sisli beyne, boynu gerginleşmeye , omuz ve sırt ağrısına katkıda bulunur. Aynı zamanda yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, aşırı vücut yağları ve sağlıksız kolesterol seviyeleri gibi durumların bir kümesini temsil eden metabolik sendroma yol açabilir.
Zamanınızın çoğunu otururken geçirirseniz bu vücudunuzun daha az yağ yakmasına ve kan dolaşımını zayıflamasına ayrıca bacaklardaki yavaş kan dolaşımı, ödem, şişme, varisler ve derin ven trombozu gibi çeşitli problemlere neden olabilir.
Artı,  bilgisayara, dizüstü bilgisayara, mobil cihaza veya TV ekranına bakarak saatlerce oturursanız, bu gözlerinizede zarar verebilir.

Yapılan bir araştırmaya göre, uzun süre bir masada hareketsiz oturmak  yalnızca diyabet, obezite ve kardiyovasküler hastalığa değil, aynı zamanda belirli kanser riskinin artmasına da sebep olduğu açıklandı.

Uzun süren oturmanın neden olduğu zararı tamamen tersine çevirmek zor olsa da, daha fazla hasarı önlemek için adımlar atabilir ve sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.

Uzun süre oturmak Kalp hastalığı, organ hasarları, kolon kanseri, aşırı pankreas çalışması, Karın kaslarının hamurlaşması, kasılmış kalçalar, bacak aksaklıkları ve yetersiz kan dolaşımı, yumuşak kemikler, sersem bir kafa,gergin bir boyun,sırt ve omuz ağrıları, bel sıkıntıları,katı bir omurga ve bel hasarına sebep olur.

İşte bütün gün oturmanın zararını geri almanıza yardımcı olacak bazı yollar.

1.Sık Sık Yürüyüş Yapın:

Uzun süre oturmanın kardiyovasküler sağlık için iyi olmadığı bilinen bir gerçektir. Bacaklarda kan dolaşımına neden olur ve arterlerin endotel işlevini etkiler veya artmış kan akışından kan damarlarının genişleme yeteneğini etkiler. Arterlerin hasar görmesini önlemek için bütün gün oturmanın kolay bir yolu sık sık yürüyüş molaları vermektir.
Yürüme, kardiyovasküler ve metabolik hastalıklardan mustarip olanlar için iyi bir alıştırmadır. 1 saat  oturmada 10 dakikalık bir yürüyüş molası verin.

2.Yoga için Zaman Aşımına Katılın

Çalışırken uzun saatler boyunca oturmanız sağlığınız üzerinde bir sıkıntı yaşatırsa, iki kez düşünmeden bir yoga sınıfına katılın.

Birçok yoga duruşu gerginlik alanlarını hedef alır ve birçok masa işi rahatsızlığından kurtulmayı sağlar. Ek olarak, yoga, yüksek basınçlı bir işin stresini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
İki yoga pozu, Cat Pose (Marjaryasana) ve Cow Pose(Bitilasana), birlikte uygulandığında sırt ve gövde gerilmesine yardımcı olur ve omurgaya esneklik kazandırır.
Ayrıca düzenli olarak uygulandığında postürü geliştirir ve bel ağrısı ve boyun ağrısını önler. Yerdeki ellerinizi ve dizlerinizi kullanarak başlayın. Dizler kalçanızın altında, bilekleriniz omuzlarınızın altında olmalıdır.
Sırtınızı düz tutun, derinden teneffüs edin ve karnınızı yere doğru bırakın, mükemmel bir İnek Pozu için, boynunuza herhangi bir baskı yapmadan başınızı yavaşça göğe doğru kaldırın ve göğe doğru kaldırın.
Sonra, biraz geri dönerken nefesinizi tavana doğru yuvarlayın, göbeğinizi omurganıza doğru çekin.
Çenenizi göğsünüze doğru sıkıştırın ve mükemmel bir Kedi Pozu için boyun kaslarınızı rahatlatın.
En az 10 mermi için Cow Pose to Cat Pose dizisini yapmaya devam edin. Her gün bir veya iki kez tekrarlayın.Gebe kadınlar ve sırt problemi olanlar, bu yoga pozlarını uygulamamalıdır.

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Diğer etkili yoga pozları , Sınırlı Açı Pozisyonu (Baddha Konasana), İleri Kıvrımlı Sırt (Uttanasana), Balık Pozesi (Matsyasana), Dağ Poz (Tadasana), Aşağıya Doğru Köpek (Adho Mukha Svanasana), Cobra Pose (Bhujangasana) ve Çocuk Poz Kaynağı Balasana)

3.Vücudunuzu gerin:

Oturmanın etkilerini tersine çevirmek için germe egzersizleri yapabilirsiniz. Esneme, uzun süren oturmanın neden olduğu ağrıları  yönetmenize yardımcı olur. Ayrıca boyun ve omuz gerginliğini ve genel gerginliğinizi azaltır.
Düzenli gerdirme, hareket aralığını artırabilir, dolaşımı artırabilir ve zihninizi sakinleştirebilirsiniz.İleri askı ve ayakta yan germe, denemek için en iyi seçeneklerden ikisidir. Bu basit germe egzersizleri, herhangi bir yerde kolayca yapılabilir.

Ayakta yan streç yapmak için:
Ayaklarınızı bir arada tutarak düz durun.
Ellerinizi bir arada tutun ve parmaklarınızı birbirine tutun.
Derin bir nefes al ve ellerini başının üstünde kaldır.
Nefes alıp üst bedeninizi sağa doğru eğin.
Bu konumu 30 saniye tutun.
Yavaş yavaş merkeze dönün ve sol tarafınıza doğru eğin.
5 ila 10 dakika boyunca tüm döngüyü tekrarlayın.

4. Bir Egzersiz Topuna Oturun:

Bir yoga veya egzersiz topu olarak da bilinen denge topuna oturmak, her yaştan insanın denemesi gereken şeydir.
Bu tür toplar dengeli olmadığı için, vücudunuzun üzerinde dengelenmesi için çalışması gerekir. Bu çekirdek kaslarınızı zorlar ve vücudunuz otomatik olarak kendisini uygun duruşa ayarlamaya çalışır. Bu, uzun süren oturmanın bazı yan etkileriyle mücadelede önemli bir faktördür. Artı, dengeleme topu dengeyi sağlamak için sık sık konum değiştirmenize neden olur. Bu sırt ağrısını azaltmaya yardımcı olur . Ofiste veya işyerinizden bir çay molası aldığınızda, televizyon izlemekten, meditasyon yaparken veya basit egzersizler yaparken bu tür topları kullanabilirsiniz. Bir denge topu kullanırken, düz durun ve önünüzdeki katta ayaklarınızı düz tutun. Bu, destek ve denge sağlayacaktır.

5.Duruşunuzu düzeltin:

İşinizde uzun saatler oturmanız gerekiyorsa, yapmanız gereken en önemli şey dik ve doğru oturmaktır. Doğru oturma pozisyonunu büyük ölçüde, uzun süreli oturmanın neden olduğu omurilik ve eklem hasarını azaltacaktır .Genç yaşlarda düzgün oturma pozisyonunu öğrenmek ideal bir şeydir, ancak düzenli olarak yıllarca fakir bir konumda otursanız bile iyileştirme yapmak için asla geç değildir. Anahtar, her zaman iyi bir duruş sergilemektir.
Otururken şu ipuçlarını aklınızda tutun:Sırtınızı ve boynunuzu rahatça düz tutun.
Omuzlarınızı rahat tutun ve dirseklerinizi 90 derecelik bir açıyla eğin.
Omuzlarınız yükseltilmemeli, yuvarlanmamalı veya geriye çekilmemelidir.
Ayağınızı yere yatay tutun, ayak parmakları düz öne doğru bakacak şekilde tutun.
Çenenizi kaldırın ve çenenizi rahat tutun.
Bilgisayarınızı veya dizüstü bilgisayar ekranınızı veya hatta okuma veya yazarken bakmak için öne eğilme.
Gözleriniz başınızı eğmeye gerek kalmadan nesneye bakmalıdır.

Ayrıca iş çıkışı Metro ve otobüste ayakta durun. Asansör yerine merdiven kullanmayı ve yürümeyi tercih edin. Her 30 dakikada bir ayakta “1-2 dakika” geçirin.
Oturmak yerine ayakta yapabileceğiniz işleri tercih edin. Unutmayın Ernest Hemingway kitaplarını ayakta dururken yazmıştır. Siz de Hemingway gibi olabilirsiniz…Telefonla konuşurken ve e-postalarınızı okurken yürüyebilirsiniz. Mola verdiğinizde kahve ve çayı ayakta ya da yürüyerek için.TV izlemek yerine aktif hobiler edinin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.