Otitis Media Nedir?Orta Kulak İltihabı Antibiyotikleri Bitkisel Tedavi

  • Genel Sağlık
  • Otitis Media Nedir?Orta Kulak İltihabı Antibiyotikleri Bitkisel Tedavi için yorumlar kapalı
  • 1.057 kez görüntülendi

Otitis Media Nedir?Orta Kulak İltihabı Antibiyotikleri Bitkisel Tedavi

Kulağımız üç bölümden oluşur: 1) dış kulak, 2) orta kulak, 3) iç kulak. Dış kulak, kulak kepçesi ve kulak kanalı kısmıdır. Orta kulak ise kulak zarının arkasında bulunan ve hava içeren bir boşluktur. Orta kulak, kulak zarı ve kemikçiklerden oluşur, orta kulağın virüslerden veya bakterilerden dolayı iltihaplanmasına orta kulak iltihabı denir. Ortak kulak iltihabı “Otitis media” olarak da bilinir. Orta kulak iltihabı kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihaplanmasıdır. Orta kulak iltihabını oluşturan temel neden burun ve boğazda meydana gelen enfeksiyondur. Sinüsler, bademcik, geniz eti, ve boğazda bulunan mikroplar orta kulağa geçerek burada iltihaplanmaya yol açar. Orta kulak iltihabı her iki kulakta olabildiği gibi yalnızca bir kulakta da ortaya çıkabilir. Bu hastalık yetişkinlerden çok çocuklarda, bebeklerde görülür. Genellikle kış ayları ve ilkbahar başlangıcı orta kulak iltihabının sık yaşanan mevsimleridir. Orta kulak iltihabı antibiyotik amoksisilin-klavulonik asit ya da sefalosporinleri gibi antibiyotiklerle kısa sürede tedavi edilebilir.

Yetişkinlerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri

  1. Şiddetli kulak ağrısı
  2. Kulaktan kötü kokulu sıvı gelmesi (Sarı veya şeffaf renk)
  3. İşitme sorunları yaşama, geçici hafif sağırlık
  4. Sinirlilik, huysuzluk
  5. Kulak çınlaması
  6. Baş dönmesi
  7. Uyumakta güçlük çekme
  8. Yüksek ateş
  9. Kulaktan kanlı akıntı gelmesi
  10. Denge kaybı
  11. İşitme problemleri
  12. Mide bulantısı ve kusma
  13. İshal
  14. İştahsızlık
  15. Ciddi vakalarda kulak zarının yırtılması. Bu durumda kulak yolundan akıntı gelecektir.

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri

  1. Kulak ağrısı özellikle yatar vaziyetteyken kulakta şiddetli ağrı
  2. Kulak ağrısını tarif edemeyen henüz konuşamayan çocuklarda, aşırı huzursuzluk, ağlama, uyuyamama, kulaklarını çekme, kaşıma ve oynama
  3. Kulaktan kötü kokulu sıvı gelmesi
  4. Kulağı çekiştirme
  5. Uyumakta güçlük çekme
  6. Çocukta huzursuzluk, huysuzluk
  7. İşitme güçlüğü
  8. Denge kaybı
  9. 38 derece veya daha yüksek ateş
  10. İştahsızlık
  11. Baş ağrısı

Orta Kulak İltihabı Neden Olur?

  1. Östaki borusunun çeşitli sebeplerden tıkanması orta kulak iltihabının en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Üst solunum yolu iltihapları, sinüzit, soğuk algınlığı, alerji, geniz eti, rakım ve hava basıncı değişiklikleri, uçak yolculuğu ve nadiren üst yutak veya kafatası tümörleri gibi nedenler dolayısıyla östaki borusunun tıkanması, Ayrıca çocuklarda boyun çevresindeki lenf bezleri yetişkinlerden daha büyüktür, şiştiklerinde östaki borusunu daha kolay tıkar.
  2. Kirli havuz sularında, kirli denizlerde yüzmek, sigara içme alışkanlığı,hava kirliliğine maruz kalmak
  3. Yatay pozisyonda beslenen bebeklerde sütün orta kulağa geçmesi ve irritasyonu sonucunda, orta kulak iltihabı gelişebilir.
  4. Orta kulak iltihabı genellikle bakteri kökenlidir. Bu hastalığa en sık sebep olan bakteriler; S. Pneumonia, H. İnfluenza ve M. Catarrhalis dir.
  5. Çocuklarda kulakta bulunan östaki tüpü yetişkinlerden daha kısadır bu nedenle mikropların genizden orta kulağa ulaşması da daha kolaydır. Bu durumun sonucu olarak çocuklarda orta kulak iltihabı, erişkinlerden daha sık görülür.
  6. Alerjik bünye, bağışıklık sisteminin zayıf olması, yarık damak gibi doğumsal anormallikler, bebeğin yatarak emzirilmesi veya biberon verilmesi, yalancı emzik kullanma gibi faktörler orta kulak iltihabına yakalanma riskini artırır.

Orta Kulak İltihabı Bulaşıcı mıdır?

Hayır, orta kulak iltihabı bulaşıcı değildir, ancak orta kulak iltihabına neden olan üst solunum yolu enfeksiyonu bulaşıcı olabilir.

Orta Kulak İltihabı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Orta kulak iltihabı tedavisi için Kulak Burun Boğaz doktoruna gitmelisiniz.

Orta Kulak İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?

Orta kulak iltihabında doktor hastanın yaşadığı sorunları dinler ardından, kulağa baktığı alet (otoskop) ışığı ile kulağın iç durumunu kontrol edip teşhis koyulabilir. Bakteri sonucu oluşmuş iltihap varsa kulak zarı kızarmıştır ve şişmiştir. Kulak zarı bazı vakalarda deliktir ve akıntı görülebilir. Bakterinin neden olmadığı, östaki borusunun tıkanması sonucu oluşan iltihapta, zar içe doğru çökmüş bir haldedir.

Orta Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Orta kulak iltihabı doktorunuzun reçete edeceği antibiyotik ve ağrı kesiciler ile tedavi edilebilir. İlk seçilecek ilaç olarak birçok kaynak amoksisilin isimli antibiyotik kullanımını göstersede, ülkemizdeki amoksisilin direncini göz önünde bulundurarak amoksisilin-klavulonik asit ya da sefalosporinleri isimli antibiyotikleri ilk seçenek olarak kullanmak da doğru bir yaklaşımdır. Antibiyotik tedavisinin on gün sürmesi gerekir. Bu arada hastanın ağrısını dindirmek ve ateşini düşürmek amaçlı analjezik ilaçlı verilebilir.

Kulak zarında delinme riski saptanırsa kulak zarında küçük bir kesi açılarak iltihabın boşaltılması gerekebilir. Kronik yani sık tekrarlayan orta kulak iltihabının tedavisinde ilaç kullanımının yanında ameliyat gerekir.

Orta kulak iltihaplarının bir kısmında herhangi bir antibiyotik kullanmadan iyileşme olabilmektedir. Yani bazen ilaca gerek kalmadan da bu hastalık kendiliğinden geçebilir.

Orta Kulak İltihabı Ne Zaman Geçer?

Orta kulak iltihabı antibiyotik tedavisi ile 2 hafta içinde geçecektir.

Orta Kulak İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Orta kulak iltihabı zamanında tedavi edilmezse şu sorunlara yol açar;

  1. Menenjit,
  2. Beyin apseleri
  3. Yüz felci
  4. İç kulak enfeksiyonu ( labirentit )
  5. Kafatası kemiği enfeksiyonu (Mastoidit)
  6. Menenjit (omurilikte enfeksiyon)
  7. Meningeal irritasyon bulguları
  8. Yüz sinirinin paralizisi
  9. Geçici apseler
  10. Sinüs trombozu

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kulak İltihabı Bitkisel Tedavisi

Kahverengi soğanın dış kabuklarını çıkarın. Daha sonra bir parça soğanı blenderdan veya rendeden geçirin, daha sonra süzgeçten geçirip suyunu çıkarın. Katı meyve sıkıcağında da çıkarabilirsiniz. İltihaplı olan kulağa 1-2 damla soğan suyu damlatın.Kürü fazla uygulamak doğru değildir. 2 damladan fazla damlatmamak lazımdır. Birkaç dakika içinde ağrı geçecektir.

Orta Kulak İltihabı Ağrısı Nasıl Geçer?

Sıcak Terapi

Sıcak su torbasını kulağa tutmak ağrıyı kesmeye yardımcı olacaktır. Sıcak su torbanız yoksa atleti ütü ile ısıtın, ardından bu atleti ağrıyan kulağa tutun. Sıcak ağrıyı dindirecektir.

Anne Sütü

Ağrıyan kulağa her saat başı anne sütü damlatılır, en etkili yöntemlerden biri de budur.

Sarımsak

Bir adet sarımsağı ince ince dilimleyin zeytinyağında biraz ısıtıp kulak kanalına ılık olarak 3-4 damla damlatın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.