Osteomalazi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir, Hangi Doktora Gidilir?

  • Genel Sağlık
  • Osteomalazi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir, Hangi Doktora Gidilir? için yorumlar kapalı
  • 812 kez görüntülendi

Osteomalazi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir, Hangi Doktora Gidilir?

Osteomalazi, yetişkinlerde kemik yumuşamasına, kas güçsüzlüğüne ve kemik ağrısına neden olan bir hastalıktır. Osteomalazi pek çok durumdan kaynaklanabilir fakat bu hastalığın en yaygın nedeni D vitamini eksikliğidir. Çocuklarda osteomalazi, raşitizm olarak da bilinir. Özellikle D vitamini eksikliği olan kişiler, Osteomalazi hastalığına yakalanmak için risk altındadır. D vitamini eksikliği, yeterli miktarda güneşlenmemekten, D vitamini içeren gıdaları ihtiyaç kadar tüketmemekten veya sindirim sistemindeki D vitamini emilimini engelleyen bir bozukluktan ortaya çıkar.

Osteomalazi neden olur?

Osteomalazi, kemiklerin oluşum sürecinde yaşanan bozukluktan kaynaklanır. D vitamini güçlü kemikler için çok önemli bir vitamindir, çünkü vücudunuzdaki D vitamini seviyelerini etkileyen herhangi bir bozukluk kemiklerinizin gelişimini de olumsuz etkiler. Güneş ışığı, bedenin D vitamini üretmesine yardımcı olur; bu nedenle güneş almayan, bulutlu bir bölgede yaşıyorsanız, bu durum D vitamini eksikliği yaşamanızı tetikleyebilir. D vitamini metabolizmasında genetik bozukluklar da yaygın olarak osteomalaziye neden olur. D vitamini ve kalsiyum bakımından yeteri kadar süt ve süt ürününün tüketilmemesi de keza osteomalazi tehlikesini doğurur. Osteomalazinin diğer az yaygın görülen nedenleri ise karaciğer ve böbrek hastalıkları ile kanserdir.

Osteomalazinin en sık karşılaşılan nedenleri şunlardır; 

  1. D vitamini eksikliği
  2. Anoreksiya Nervoza (Zayıflama hastalığı)
  3. Çeşitli kanser türleri
  4. Antiseptik ilaçlar
  5. Vejeteryan beslenme stili
  6. Süt ürünlerinin yetersiz tüketimi
  7. Fosfat açısından yetersiz beslenme
  8. D vitamini içeren gıdaların yeterli miktarda alınmaması
  9. Çeşitli nedenlerden güneş ışığından faydalanamama
  10. Genetik kökenli D vitamini emilim bozukluğu
  11. Böbrek yetmezliği
  12. Pankreas hastalığı
  13. Kullanılan ilaçların yan etkisi
  14. Böbrek ve karaciğer bozuklukları
  15. Çölyak hastalığı
  16. Karaciğer hastalığı (hepatit, siroz ve karaciğer yetmezliği gibi her tür karaciğer problemini içerir)
  17. Güneş ışınlarına aşırı maruz kalma
  18. Gastrektomi ameliyatı (midenin çıkarılması)

Osteomalazi nasıl teşhis edilir?

Kalsiyum, fosfat ve D vitamini düzeylerini ölçmek için kan testleri, böbrek fonksiyonları testi, BT (bilgisayarlı tomografi), kan ve idrar testi, röntgen filmi ve kemik biyopsisi Osteomalaziyi tespit etmek için kullanılan yöntemlerdir.

Osteomalazi belirtileri

Osteomalazinin en önemli belirtisi, kemiklerin yumuşaması ve çabuk kırılabilmesidir. Bunun dışında belirtiler, bireyler arasında şiddet bakımından farklılık gösterebilir. Osteomalazi belirtilerini hergün yahut ara sıra da yaşayabilirsiniz. Osteomalazi hastalarının karşılaştığı belirtiler şunlardır;

  1. Kemik ağrısı özellikle bacaklarda, kalça kemiklerinde yoğun ağrı hissetme
  2. Kaslarda kramp
  3. Yürümekte zorlanma
  4. Bacaklarda yamulma
  5. Kas zayıflığı
  6. Kemiklerin zayıflayıp kolay kırılabilmesi

Osteomalazi nasıl tedavi edilir?

Osteomalazi tedavisi için bir Dahiliye (İç hastalıkları) uzmanına başvurmalısınız. Bu durum yetersiz miktarda D vitamini alımından kaynaklanıyorsa, D vitamini içeren gıdaları tüketerek, D vitamini ilacı kullanarak bu vitamin temin edilebilir. Tahıllar, peynir, yumurta, balık çeşitleri (orkinos, somon, kılıçbalığı, sardalya), karaciğer, süt ve yoğurt, D vitamini açısından zengin besinlerdendir. 

D vitamini ihtiyacının bir diğer yolu da güneşlenmektir. Özellikle yaz aylarında günlük 30 dakika boyunca el bilek ile dirsek bölgesi arasının güneşe direkt maruz bırakılması ile vücut için yeterli D vitamini üretilir.

Vücudunuzda fosfor ve kalsiyum eksikliği varsa, Osteomalazi bundan kaynaklanıyorsa doktorunuz bu vitaminleri reçeteye yazabilir

Kemikleri Güçlendiren Besinler Nelerdir? Bilimsel Araştırma Sonuçları Tıklayınız

Kemik Kırılmasına İyi Gelen Besinler, Kemik Kaynaması İçin Ne Yemeli? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.