Osteoartrit (Kireçlenme) Neden Olur ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

  • HASTALIKLAR
  • Osteoartrit (Kireçlenme) Neden Olur ve Tedavisi Nasıl Yapılır ? için yorumlar kapalı
  • 1.116 kez görüntülendi

Osteoartrit (Kireçlenme) Neden Olur ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Osteoartrit nedir diye baktığımızda aslında halk arasında çok fazla yaygın olarak bilinen kireçlenme rahatsızlığıdır. Özellikle eklemlerde ve kıkırdaklarda oluşan bozulmalar ve incelmeler bu rahatsızlığı ortaya çıkarıyor.  Daha çok kalça, diz, omur, el bilekleri gibi alanlarda sıkça görülen bu hastalık daha çok kadınlarda görünür. Erkeklere oranla 2 kat görünen osteoartrit yani kireçlenme ileri yaşlarda ortaya çıkan yani ortalama 50 yaşın üstünde ki kişilerde daha fazla kendini gösteren bir hastalıktır.

Osteoartrit neden olur

İleri yaş grubuna girmek

Eklem çevresi ve kas gruplarının zayıf ve ince olması

Daha önce yaşanılan eklem yaralanmaları

Genetik ve kalıtımsal

Osteoartrit teşhisi

Osteoartrit teşhisi genellikle kişide ağrı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazen çok şiddetli olabileceği gibi bazen daha hafif seyreden rahatsızlıklarda olabilir. Özellikle eklem ağrıları bunun daha çabuk teşhis edilmesine yardımcı olur. Muayene sonucu var olan şişkinlikleri eklem aralığının daralması ve yapılan kan tahlilleri ile kemik sintigrafisi olacaktır. Bunların sonucunda ise kişiye net olarak teşhiş konulabilir.

Osteoartrit tedavisi

Osteoartrit tedavisini kesin olarak geçirmek maalesef mümkün değil. Yapılan birçok uygulama ve tedavi kişinin rahatsızlığını daha az yaşamasına yani acıların dindirilmesi üzerine kurulmuştur. Hastaya bu ağrıları tetikleyen durumlar anlatılır ve uzak kalması tembihlenir. Bunların en başında ise kişinin kilo alımı olacaktır. Osteoartrit tedavisinde en önemli öncelik kişinin faza kilolarını vermek olacak ve ilaçlarını düzenli olarak kullanacak olmasıdır.

Sizlere verilen egzersizler mutlaka olacaktır. Bunlar düzenli olarak yapılmalıdır

Özellikle ağrı zamanlarında sıcak su uygulaması yapılabilir.

Özellikle sizin yükünüzü taşıyan uzuvlarınız olan kalça, diz, ayaklar gibi eklem alanlarınıza uygun kıyafetler ve özellikle uygun ayakkabı giymelisiniz.

Çok zorlamadan yürümeye çalışmalı ve gerekirse kişiden ya da bir yürüme sopasından yardım alınmalıdır.

Doktorlarınızın özellikle sizler tembihlediği durumlardan ve hareketlerden uzak durmalısınız. Bunların başında aniden kalkma ve oturma, ağır yük kaldırmama olacaktır. Osteoartrit önlemleri için oturarak namaz kılınız ve tuvaletlerinizi de klozet olarak tercih ediniz. Yani sizi zorlayacak ve zora sokacak her durumdan uzaklaşınız.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.