Organik Tarım Nedir Nasıl Yapılır

  • SAĞLIKLI BESLENME
  • Organik Tarım Nedir Nasıl Yapılır için yorumlar kapalı
  • 1.111 kez görüntülendi

Organik Tarım Nedir Nasıl Yapılır

Hayatımızın tükettiğimiz besinlere bağlı olduğu yaygın bir inanıştır ve besinlerin kalitesi de içinde yetiştiği toprağın kalitesiyle orantılıdır. Bu yazıda organik tarım ile ilgili bazı bilgiler bulabilirsiniz.

Organik tarım doğaya önem vererek, toprak korunması gibi ekolojik sorunlara yardım eder. Organik tarım yapan çiftçiler, sorumlu oldukları topraklara, her yıl bir önceki yıla göre daha farklı bir bitki türü ekerek toprağın mineral ve organik madde bakımından zenginleşmesini sağlar.

Organik tarım yapan çiftçilerin yerel organik tarım kuruluşları tarafından belirlenen bir takım kurallara uymaları zorunludur. Örneğin; genetiği değişmiş organizmalar kullanmaları kesinlikle yasaktır. Ektikleri besinler için gerekli olan besinler ve mineraller, toprakta yaşayan ve toprağı azot bakımından zenginleştiren bazı mikroorganizmalar tarafından elde edilmektedir. Örneğin; baklagillere bağlı olarak yaşayan bazı mikroorganizmalar havadaki azotu toprağa bağlama yeteneğine sahiptir.

Pire ya da parazit gibi hastalık durumlarında çiftlik hayvanları üzerinde kimyasal ilaçlar kullanılması yasaktır. Bunun yerine, hayvanlar yeni bir otlağa nakledilir ve doğal tedavilerle bitkiler ya da hayvanlar zararlı böceklerden kurtulur.
Organik sebze bahçeciliğini içeren organik bahçecilik de bir organik tarım koludur. Birçok sebze ve bitki bahçesi, kimyasal ilaçlar yerine bileşik gübre kullanmaktadır.

Organik Ürünleri Tercih Etmemizin Nedenleri
Günümüzde birçok insan (ülkemizde pek yaygın olmasa da) organik yün ve pamuktan üretilen organik kıyafetleri, yine organik tarım ile yetiştirilen taze ve mevsiminde meyve ve sebzeleri tercih etmekteler. Organik ürünlere inorganiklere kıyasla daha fazla rağbet edilmesinin nedenleri aşağıdadır.

Sebze, meyve ve kahve içeren organik ürünler, kimyasal ilaçlar ile üretilen inorganik olanlara göre daha lezzetlidirler.

Organik tarım yapan çiftçiler, kimyasal ilaçlar yerine bitkisel böcek ilaçları kullanmaktadırlar. Bu sayede, organik olarak üretilen sebze ve meyveler, kalp rahatsızlığı ve astımı olan kişiler için daha güvenlidirler.

Organik tarım çevreyle dosttur ve genetiği değiştirilmiş organizmalar ya da suni gübre içermez.

Organik tarım yapan çiftçiler hayvanlarının sağlına önem verirler. Organik bir çiftlikte büyüyen inekten alınan süt, toz süt vb.lerine göre daha sağlıklıdır.

Organik olarak üretilen besinler organik olmayanlara kıyasla daha tazedirler. Tüm sebze ve meyveler mevsiminde üretilir.

Organik Tarımın Dezavantajları
Organik tarımın ilk ve en büyük dezavantajı, bütün organik ürünlerin pahalı olmasıdır. İster organik meyve ya da sebze olsun ister organik pamuktan üretilen kıyafetler olsun tüm organik ürünler organik olmayan alternatiflerine göre daha pahalıdır.

Organik tarım, sanayileşmiş bir tarım için, işçi gücü anlamına gelmektedir. Organik tarım yapan bir çiftçi, ürünlerini düzenli olarak gözlemlemek, yabani otlardan ve zararlı böceklerden temizlemek zorundadır. Kimyasal ilaçlar böcekler ve zararlılar üzerinde kısa sürede etki gösterse de meyve ve sebze kabuklarına yapıştıkları için tüketicilerin sağlıkları üzerinde olumsuz etki yaratabilmektedir. Bunlarla mücadele iş gücü gerektirdiğinde organik tarım ürünlerinin fiyatı artmaktadır.

Organik tarımla uğraşmak sabırlı ve yetenekli olmayı gerektirir. Organik tarım yapan kişiler, zararlı böceklerden kurtulmak için kimyasal ilaçlar kullanmazlar. Bunun yerine her zaman, yabani otlara, zararlı böceklere ve parazitlere karşı tetikte olup, hazır beklemeleri gerekmektedir.

Geleneksel bir çiftçiden organik tarım yapan bir çiftçi haline gelmek, öğrenilmesi gereken ve zaman isteyen bir işlemdir. Bu nedenle birçok insan zorluklar yaşamaktadırlar.

Dünyada özellikle gelişmiş sanayi ülkelerinde halktan gelen talep doğrultusunda organik tarım giderek yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde de zaman içerisinde meyve ve sebze yetiştiriciliğinde kullanılan kimyasalların zaman içinde sağlık üzerinde yarattığı olumsuz etkiler konusunda bilinçlenme arttıkça organik tarım ürünlerine olan talepte artacaktır.

Bu yazı organik tarım nedir, organik tarım nasıl yapılır, organik tarımın faydaları, organik tarımın önemi, organik tarımın yararları, organik tarımda kullanılan ilaçlar, organik tarımda kullanılan gübreler, organik beslenmenin önemi, organik beslenme nedir, organik besinlerin faydaları konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

, , , , , , , , ,

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.