Omega 6 Faydaları, Omega 6 Nedir, Omega 6 İçeren Besinler

  • ALTERNATİFTIP
  • Omega 6 Faydaları, Omega 6 Nedir, Omega 6 İçeren Besinler için yorumlar kapalı
  • 1.110 kez görüntülendi

Omega 6 Faydaları, Omega 6 Nedir, Omega 6 İçeren Besinler

 

Esansiyel yani temel yağ asitleri grubu içerisinde bulunan Omega 6, vücudumuzda üretilmeyen çoklu yağ asidi olarak bilinir. İsmin içerisinde bulunan 6 kimyasal formülünden gelmektedir. Genel olarak beyinde bulunan bu yağ asitlerinin eksikliği çok fazla ortaya çıkmamaktadır. Sağlık açısından son derece gerekli olan Omega 6 vücuda çeşitli yönlerden faydalıdır. Vücutta üretilmediğinden dolayı dışarıdan besin yoluyla ya da takviye haplar ile vücuda alınan omega 6 kendi içerisinde birkaç türe ayrılmaktadır.

Omega 6 tüketirken doğru dozlarda tüketilmesi önem taşımaktadır. Çünkü aşırı tüketim vücutta bazı yan etkilere sebep olmaktadır. Günümüzde tüketilen besinlerde omega 3 ve 6 dengesi bulunmamakta ve bundan dolayı omega 6 yerine omega 3 daha fazla önerilmektedir. Hepsini tüketimine dikkat edilmelidir.

Omega 6 Ve Çeşitleri

Omega 6 asitleri kendi içerisinde birkaç türe sahiptir. Bunlar arasında en önemlisi linoelik asit ya da LA ismi verilen yağ asididir. Bunun nedeni ise omega 6 yağ asitlerinin Linoelik asitten türüyor olmasıdır. Bu asit vücudun içinde Dihomo Gamma Linoelik Asit (DGLA), Gamma Linoelik Asit (GLA) ile Arachi Donic Asit (AA) formuna dönüştürülür. Dönüşüm vücut tarafından yapılmaktadır. Ancak bazı sağlık sorunları nedeniyle yağ asitlerinin dönüşümünde aksama yaşanabilmektedir. Sağlık sorunlarının en aza indirmek için tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Omega 6 Yağ Asitleri Nelerde Bulunur?

Vücut için son derece faydalı olan Omega 6 yağ asitleri genel olarak kuruyemişlerde, üzüm çekirdeği yağında, yumurtada, mısır ve ayçiçeği yağında, kabak tohumunda, soya fasulyesi yağında ve bunlara benzer pek çok sebzenin yağında yer almaktadır. Yağ olarak bakıldığında susam yağı ile pamuk yağı da Omega 6 açısından zengindir.

Omega 6 türleri açısından incelendiğinde Gama Linoleik asit yani GLA en fazla siyah Frenk üzümü yağı, hodan yağı ve çuha çiçeği yağı içinde bulunurken, linoelik asit yani LA ise buğday tohumu yağı, ayçiçeği yağı, soya fasulyesi yağı, bitki mısır özü yağı ile aspur yağı içinde vardır. Linoelik asit diğer türe göre daha fazla besin içinde yer almaktadır.

Omega 6 Yağ Asidinin Faydaları Nelerdir?

Omega 6 yağ asidinin faydaları incelendiğinde hastalıklardan korunmasına ve insanın hayati önem taşıyan organlarının daha sağlıklı şekilde çalışmasına ciddi katkıda bulunduğu görülmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde bu yağ asidinin kalp ve damar hastalıkları üzerinde koruyucu etkisinin bulunduğu ispatlanmıştır. Aynı zamanda kötü kolesterolü de önlemektedir. Ancak yüksek miktarda omega 6 tüketildiğinde iyi kolesterolün de düşmesine sebep olduğundan dolayı aşırı tüketimden kaçınılması gerekmektedir.

Linoleik asit ile araşidonik asit omega 6 içinde yer alan başlıca yağ asitlerindendir. Bu asitler sayesinde beyinde kaliteli bir gelişim sağlanmakta, sinir ve görme sistemi desteklenmekte, kalp damar sağlığı muhafaza edilmektedir.

Omega 6 Yağ Asidi Ve Yararları

Vücutta omega 6 hücresel boyutta iletişim görevi üstlenmektedir. Özellikle beynin gelişiminde etkin role sahip olarak hücre gelişimini desteklemektedir. Kas gelişimine de katkıda bulunan Omega 6 sinir sistemi üzerinde de önemli görevlere sahiptir.

Saç bakımında etkili olan omega 6 aynı zamanda saçların uzamasını da sağlamaktadır. Metabolizmanın düzenli şekilde çalışmasına yardım etmektedir. Bunun yanı sıra cilt ve kemik sağlığını korumakta, üreme üzerinde etkili olmaktadır.

Linus Pauling Üniversitesi kapsamında yapılan çalışmalarda beynin nasıl çalıştığı tam manasıyla tespit edilememiş olmasına rağmen omega 6’nın beyin üzerinde fonksiyonel etkiye sahip olduğu bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır.

Omega 6 Ve Omega 3 Dengesi

İstenilen faydanın elde edilebilmesi için omega 6, omega 3 ile birlikte kullanılmalıdır. Ancak kanın içinde bulunan omega 6 omega 3’ün bir bölü dördünden fazla ise bu durumda zararlı etkiler meydana gelmektedir. Bundan dolayı kullanım esnasında iyi bir denge kurulması önemlidir.

Omega 6 ile omega 3 yağ asitlerinin dengesi iyi ayarlanmalıdır. Günlük beslenme alışkanlığında bazen omega 6, omega 3’ten kat kat daha fazla olabilmekte, bu durumda bazı kişilerde enflamasyon ortaya çıkmaktadır. Genellikle en önemli belirtileri ayaktan başlayıp ayak bileklerine çıkan yorgunluk, ayak yanmaları ve hassasiyet ile ağrı olarak ortaya çıkmaktadır.

İki tür yağ asidi arasında denge sağlandığı takdirde damarlar daha elastik hale gelmekte, dolaşım sisteminde yaşanan bozukluklar ortadan kalkmakta ve kan inceldiği için damarlardan kan akışı daha kolay yapılmaktadır. Bunlara ek olarak enflamasyon gibi sorunlar da ortadan kalkmaktadır.

Omega 6 Yağ Asidinin Etkileri

Omega 6 yağ asidi insan vücudu tarafından üretilmemekte, kana karışması ile birlikte kullanım öncesinden daha uzun olan zincirler meydana getirmektedir. Oluşan bu uzun zincirler genetik oluşumun gelişmesine, kanın pıhtılaşmasına, hormonların üretilmesine, yaraların iyileşmesine, vücut yangısı yani enflamasyon durumlarına, hücre zarı yapımına katkıda bulunurlar. Vücuda alınan omega 6, omega 9 ile omega 3 içinde yer alan DHA ve EPA asitlerine çevrilebilir. Ancak bu dönüşüm sınırlı şekilde yapılmaktadır. Bundan dolayı omega 6’nın dışarıdan besinler yoluyla alınması daha yararlı olmaktadır.

Omega 6 Zararları

Günlük yaşamda pek çok kişi ihtiyacın daha da üzerinde omega 6 almaktadır. Çünkü bu yağ asidi tüketilen birçok besinin içerisinde bulunmaktadır. Bundan dolayı tüketilen gıdalarla alınan omega 6 seviyesine özen gösterilmelidir. Fazla miktarda alınan yağ asidi vücutta enflamasyona yol açmaktadır. Bunun yanı sıra şişmanlık ve insülin direnci gibi metabolizma ile alakalı bozukluklara da yol açmaktadır. Omega 6 yağ asidi bazı insanlar tarafından hap şeklinde de kullanılmaktadır. Bu durumda bazı kişilerde karın ve baş ağrısı, mide bulantısı, ishal gibi zararlı etkiler ortaya çıkmaktadır.

Omega 6 Tüketimi

Gün içerisinde tüketilen pek çok besinin içerisinde omega 6’nın bulunması bu yağ asidinin tüketimine dikkat edilmesini gerektirmektedir. Genellikle insanlar olağan sınırın çok üzerinde omega 6 tüketmektedir. Bundan dolayı insanların bu yağ asidinin tüketimi konusunda bilinçlenmesine özen gösterilmelidir. Özellikle fazla omega 6 yağ asidi omega 3 yağ asidinin sağladığı olumlu etkilerin azalmasına yol açmaktadır. Bunun nedeni ise ortak enzimlerdir. Aynı zamanda fazla omega 6 tüketimi kanser, iltihap ve artrit ile ilişkilendirilmektedir. Omega 3 iltihap riskini azaltmasına rağmen fazla olan omega 6 bu riskin artmasına sebep olmaktadır. Bundan dolayı içerisinde omega 6 bulunan besinler öğrenilmeli ve önerilen miktarda tüketilmelidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.