Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir

  • Genel Sağlık
  • Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir için yorumlar kapalı
  • 1.020 kez görüntülendi

Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir

Öğrenme güçlüğü ,okuma,yazma,konuşma,dinleme gibi becerileri etkileyen bir bozukluktur.Sebebinin,çocuğun beyninin bilgiyi ele alış şeklinden kaynaklandığı düşünülmektedir.Genellikle ortalama veya ortalamanın üstü zekaya sahip çocuklarda görülebilir,ancak görme bozuklukları,işitme kaybı,mental retardasyon veya gelişme geriliği gibi duygusal yada fiziksel problemlerden de kaynaklanabilir.

Öğrenme güçlüğüne yol açan faktörler arasında,ailede öğrenme güçlüğü geçmişi,prematüre doğum,düşük doğum kilosu,kafa yaralanmaları da bulunur.

Öğrenme Güçlüğü

Okuma Problemleri

Disleksi olarak bilinen okuma güçlüğü çocukların,harfleri,sayıları,cümleleri ve paragrafları okumada güçlük çekmesidir. Disleksisi olan çocuk harflerin yerini değiştirebilir, ‘b’ ve ‘d’ yi , ‘6’ ile ‘9’ u karıştırabilir, ‘kas’ ı ‘sak’ olarak okuyabilir.Bu hatalar görme probleminden değil, beynin bilgiyi farklı algılamasından kaynaklanır.

Yazma Problemleri

Disgrafi olarak bilinen yazma güçlüğü, çocukların harfleri doğru şekilde yazmada,boşlukları kullanmada güçlük çekmesidir.Yazıları okunaksızdır ve yazılı testleri bitirmede sorun yaşarlar.Okunaklı yazmada çok zaman harcadıkları için yazılı ödevleri zamanında teslim edemezler ve tahtadaki yazıları deftere geçirirken zorlanırlar.

Dil Problemleri

Kelime ve cümleleri anlamakta,konuşmada zorluk çeken çocuklarda dil problemi vardır.Anne babalarına veya öğretmenlerine yönergeleri ve bilgileri tekrarlatırlar. Kendilerini ifade edemez,yanlış kavramlar kullanır,hikaye anlatırken olay sırasını karıştırırlar.

Matematik Problemleri

Diskalkuli olarak bilinen matematik güçlüğü çocukların matematikteki temel kavramları anlamakta,hesaplama yapmakta,problem çözmede yaşıtlarına oranla daha fazla zorlanmasıdır.öğrenme güçliği

 

öğrenme güçlüğü

Yer ve Zaman Problemleri

Bazı çocuklar zaman,yön,yer kavramlarını anlamakta zorluk çekerler.Yarın yerine bugün veya gelecek haftayı kullanabilirler.Ne tarafa gideceklerini kavrayamayıp kaybolabilirler.

Bellek Problemleri

Sınıfta verilen ödevleri,tarihlerini,haftanın günlerini,çarpım tablolarını,adres ve telefonlarını hatırlamakta zorluk çekerler.

Duyu Problemleri

Duyusal verileri anlamakta zorluk çekerler.Oyun kurallarını,zar üzerindeki işaretlerin ne anlama geldiğini öğrenemezler.Sosyalleşme sıkıntıları çekerler.

Dikkat Problemleri

Dikkat dağınıklığı olan çocuklar okul ödevlerini ve ev işlerini tamamlayamazlar.Okulda dikkatsizlikle ilgili yanlışlar yapabilirler ve yönergelere, ayrıntılara dikkat etmeyebilirler.

Öğrenme güçlüklerinin erken belirtileri

  • 2 buçuk yaşında cümle kurarak konuşmuyorsa,
  • 3 yaşında söylediğinin yarısı anlaşılmazsa,
  • 5 yaşında şekilleri ve boyutları ayırt edemiyorsa,
  • 5 yaşında ayakkabılarını bağlayamıyorsa, zıplayamıyorsa, düğmesini ilikleyip açamıyorsa veya kağıt kesemiyorsa,
  • Kısa bir hikaye okunurken 3 -5 yaşında çocuğunuz rahat durmuyorsa,
  • 5-6 yaşında harfleri,sayıları ve renkleri öğrenemiyorsa,

bu öğrenme güçlüğü ile ilgili bir işarettir.

Eğer çocuğunuzda öğrenme güçlüğü varsa özel bir eğitim alması,ilgili bir öğretmenle çalışması,konuşma ve dil tedavisi görmesi,ilaç kullanması gerekebilir.Öğretmen ve doktorla iş birliği içinde olursanız bu güçlüğün en kısa sürede yenilmesine katkı sağlarsınız.Öğrenme güçlüğü olan çocukların özgüvenleri eksiktir ve okula gitmekten korkabilirler. Ona sevgi ve destek verirseniz kendisini iyi hissetmesine yardımcı olup iyileşmesini hızlandırabilirsiniz.Unutmayın ki; her çocuk özeldir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.