Ödem Atıcı Bitkisel Tarifler

  • ALTERNATİFTIP
  • Ödem Atıcı Bitkisel Tarifler için yorumlar kapalı
  • 970 kez görüntülendi

Ödem Atıcı Bitkisel Tarifler

Düşüş ve hidropsi olarak da bilinen ödem, vücudun dokularında şişme yaratan birikim sıvısıdır. Ödem, vücudunuzun herhangi bir yerinde oluşabilse de, genellikle elleri, ayak bilekleri, bacaklar ve ayakları etkiler.  Ödemin yaygın bulgu ve belirtileri şişme, şişlik, gerilmiş veya parlak cilt ve birkaç saniye basıldıktan sonra cildin içine çökme ve çukurlaşmasıdır.

Hafif durumlarda ödem vakaları oturma veya bir saatlik bir yerde kalma, cerrahi bir prosedür, yüksek tuz alımı, malnutrisyon, böcek sokması, adet öncesi sendrom ve gebelik sonucu olabilir.Bazen yüksek tansiyon ilaçları, nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar, steroid ilaçlar, östrojen ve diyabet ilaçları gibi ilaçların yan etkileri olabilir.

Bazı vakalarda ödem, konjestif kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, siroz, kanser, artrit, tiroid hastalığı, derin ven trombozu, venöz yetmezlik ve alerjik reaksiyon gibi ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir.


Bazı faktörler ödem geliştirme riskinizi artırabilir. Bunlar arasında hipertansiyon, böbrek hastalığı, aşırı içme, sigara içme, yerleşik bir yaşam tarzı ve lenf nodlarının çıkarılmasını içeren geçmiş ameliyatlar sayılabilir.

Ödemenin kendisi zararlı değildir, ancak altta yatan bir durumun bir işareti olabileceği için bir doktora görünülmesi gerekir. Sebep ne olursa olsun, basit yaşam tarzı değişiklikleri ve takip edilmesi evde uygulayacağınız bitkisel tedavi ile ödem semptomlarında  bir miktar rahatlama yaşayabilirsiniz.

İşte ödem atıcı bitkisel yöntemler;

1. Elma Sirkesi:

Elma sirkesi ödem semptomlarını azaltmak için iyi bilinen bir çaredir. Potasyumun yüksek olması vücuttaki potasyum seviyelerini yeniler ve sıvı retansiyonunu tersine çevirmeye yardımcı olur . Ayrıca, anti-inflamatuar özelliği şişme ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

Bir bardak suya 1 veya 2 çay kaşığı çiğ filtrelenmemiş elma sirkesi ekleyin. Her gün iki kez için.
Başka bir seçenek, havluyu eşit miktarda ılık su ve elma sirkesi karışımına batırmaktır. Havluyu etkilenen bölgede birkaç dakika sarın. Bunu günde birkaç kez yapın.

2. Epsom Tuz :

Epsom tuz banyosu, ödemden kaynaklanan şişme, iltihaplanma ve ağrıdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Vücudunuzdan fazla sıvı ve toksini atar.

2 bardak Epsom tuzunu ılık su dolu küvete döküp karıştırın. İçine 10 ila 15 dakika ödemli bölgeyi batırın. Haftada 3 defaya kadar tekrarlayın.

3. Çay Ağacı Yağı:

Çay ağacı yağı, böcek ısırıkları veya sokmalarından kaynaklanan ödem veya iltihap tedavisinde kullanılabilir. Anti-inflamatuar ve analjezik özellikleri ödemde  şişme ve ağrıyı azaltabilir . Çay ağacı yağı içerisindeki terpinen-4-ol ve alfa-terpineol bileşenleri  ödemi düzeltebilir.

Böcek sokması veya ısırması nedeniyle ödemi tedavi etmek için, pamuk çubuk üzerine birkaç damla çay ağacı yağı koyun ve etkilenen bölgede uygulayın. Birkaç dakika bekleyin, sonra ılık suyla durulayın. Gerektiği gibi tekrarlayın.
Hafif ödem vakalarında, herhangi bir taşıyıcı yağa birkaç damla çay ağacı yağı ekleyin ve dışarıya doğru vuruşları kullanarak etkilenen bölgeye masaj uygulayınız. Şişkinlik ve ağrı ortadan kalkana kadar bu tedaviyi günde 2 kez yapabilir ve birkaç gün devam edebilirsiniz.

4. Masaj

Düzenli masaj, ödemden kaynaklanan şişme ve ağrıların azaltılmasında etkili bir diğer yoldur. Hafif vuruşlarla masaj yapmak, etkilenen deri ve kas bölgelerine baskı oluşturur. Bu, lenfatik sistemi aktive eder ve sıvı doğal olarak dışarı akar. Bir miktar hardal, zeytin veya hindistancevizi yağı ısıtın.Etkilenen bölgeyi hafifçe ılık yağla masaj yapın. Bunu günde birkaç kez yapın.
Not: Ödeminiz gebelikten kaynaklanıyorsa, masajınızı doğum öncesi masaj konusunda uzmanlaşmış bir terapisyene yaptırın.

5. Maydanoz

Maydanoz aynı zamanda vücudunuzun aşırı sıvıları atmasına yardım ederek şişme ve ağrıların azaltılmasında da yardımcı olur. Maydanozun diüretik etkileri olduğu tespit edilmiştir ve  Sodyum, potasyumun yeniden emilimini bile engeller.
2 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı maydanoz koyun. 10 dakika kaynatın, sonra sıkın. Sabahları kahvaltıdan önce günde bir kez için.
Başka bir seçenek, maydanoz yaprakları ezip yapıştırmak ve etkilenen alanlara uygulamaktır. 30 dakika bekletin, sonra ılık suyla durulayın. Günde 2 kez tekrarlayın.
Ayrıca, salatalara, çorbalara, sandviçlere ve diğer yemeklere ekleyerek daha fazla maydanoz yiyebilirsiniz.

6. Karahindiba

Karahindiba doğal idrar söktürücüdür ve böylece ödemin vücuttan atılmasını teşvik eder. Ayrıca vücutta sodyumu dengelemeye yardımcı olan potasyum vardır. Bu da ödemden kaynaklanan şişme ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
Bir çay kaşığı taze veya kurutulmuş karanfil yaprağını bir bardak sıcak suda karıştırın.Kapağını kapatın, 5 ila 7 dakika bekletin. Her gün 2-3 bardak karahindiba çayı için.
Not: Safra kesesi problemi varsa karahindiba kullanmaktan kaçının.

7. Kişniş

Kişniş tohumları ödem tedavisinde de yararlıdır. Kişniş tohumlarının anti-inflamatuar özelliği şişme ve ağrıları azaltabilir. Artı, bu tohumlar iyi kan dolaşımını teşvik eder.
3 yemek kaşığı kişniş tohumunu 1 su bardağı suda karıştırın. Kaynayana kadar ısıtın, sonra bu suyu yarıya indirene kadar pişirin. Süzün ve soğumasını bekleyin.
Belirtiler kaybolana kadar günde 2 defa için.

8. Keten tohumları

Ayurveda’ya göre, keten tohumları ödem için etkili bir çaredir. Keten tohumlarının anti-inflamatuar özelliği, şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, keten tohumu , zararlı toksinlerden kurtulmalarına yardımcı olan detoksifikasyona yardımcı olur.

Bir fincan ılık suya yarım çay kaşığı öğütülmüş keten tohum ekleyin. Günde 2 kez iç.
Başka bir seçenek, günde birkaç kez keten tohumu yağı ile etkilenen bölgeye masaj yapmaktır.

Egzersiz ve Fiziksel Aktiviteler

Yerleşik bir yaşam tarzı kuranlarda ödem daha yatkındır. Egzersiz ve diğer fiziksel aktiviteler, ödem oluştuğunda belirtilerin yoğunluğunu azaltmanın yanı sıra önlemeye yardımcı olabilir.

Etkilenen gövde bölümündeki kasları olabildiğince hareket ettirin. Bu, sıvıların dokulardan ayrılmasına yardımcı olacaktır.Koşu keyfini çıkarın veya günde 30 dakika yürüyün.Dolaşımı iyileştirmek ve ödemi önlemek için yoga yapın. Ödemin semptomlarını azaltmak için haftada birkaç kez yüzün.
Ödemi azaltacak yapabileceğiniz egzersizlerle ilgili olarak doktorunuza danışabilirsiniz.

10. Tuz

Tuzun alımını azaltın. Yüksek tuz alımı, ödem için daha yüksek bir risk oluşturmaktadır. Yüksek miktarda sodyum, dokularda su tutulumuna katkıda bulunur. Sağlık uzmanları günlük 2.300 mg’dan az sodyum (yaklaşık 1 tatlı kaşığı tuz) yemenizi önerir. Bununla birlikte, her gün almanız gereken belirli sodyum miktarı hakkında doktorunuzla konuşun.

Hazır çerez ve fast food gibi tuzlu gıdaların alımını sınırlayın.
Dışarıda yemek yemektense, evinizde yemek pişirin. Bu, tüketmekte olduğunuz tuz miktarını izlemenize yardımcı olacaktır.
Konserve versiyon yerine taze meyve ve sebze yiyin; bu renkler ve tazeliği korumak için genellikle tuz eklenir.

Ayaklarınızı 5 dakika boyunca sıcak suda ıslatın, sonra yaklaşık 30 saniye soğuk suda bekletin. En iyi sonuç için günde 3 kez tekrarlayın.
Hamilelik nedeniyle ayaklarda şişme hafifletmek için soğuk su kullanabilirsiniz.
Ellerde veya kollarda ödem için, günde 3 defa, 30 dakika boyunca kollarınızı kalbinizin seviyesinin üstünde dinlendirin.
Bacak ödemi için, yastıklar kullanarak bacaklarınızı kalbinizin seviyesinin üstünde 30 dakika yükseltin, günde birkaç kez.
Ödemi önlemek için sigarave alkol içmeyi bırakın.
Kolları sıkıştırmak için sıkıştırma çorapları, kollar ve eldivenler kullanın ve sıvıların dokularda toplanmasını önleyin.
B6 vitamini takviyelerini (50 mg) günde iki kez alınız. Önce doktorunuza danışın.
Magnezyum eksikliği ödeme katkıda bulunabilir, bu nedenle ek doz almak belirtileri azaltmaya yardımcı olabilir. Doğru dozaj için doktorunuza danışın.
Muz, kuru üzüm, domates salçası, meyve suyu, beyaz fasulye, soya fasülyesi ve kuru fasulye gibi potasyum bakımından zengin gıdaları tüketin. Potasyum, vücudun aşırı sıvısını ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Ödemle çabucak mücadele etmek için günlük bol su içiniz . Su ile birlikte, su içeriği yüksek meyve ve sebzeleri de tüketiniz.
Günde birkaç kez bitki çayları gibi sıcak içecekler içiniz.
Kafeinli ve karbonatlı içecekleri içmekten kaçının.
Ayaklarınızdaki sıvı birikimini arttırdığı için uzun süre oturup ayakta durmaktan kaçının.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.