Obezite Nedenleri Nelerdir ?

  • HASTALIKLAR
  • Obezite Nedenleri Nelerdir ? için yorumlar kapalı
  • 1.151 kez görüntülendi

Obezite Nedenleri Nelerdir ?

Büyük porsiyon sunumlarının artmasıyla ve giderek sağlıksızlaşan çevre koşullarıyla birlikte obezite sık rastlanan rahatsızlıklardan biri haline geldi. Vücut kitle indeksinizi hesaplayarak kilonuzun hangi değerler arasında olduğunu öğrenebileceğiniz gibi; bu sayede obeziteye karşı çeşitli önlemler almanız da mümkün olacaktır. Peki, oldukça yaygınlaşan bu hastalığın belli başlı sebepleri nelerdir? Gelin beraber inceleyelim…

Obezite Nedenleri

Enerji dengenizin olmaması obezitenin bir numaralı nedenlerinden biridir. Enerji dengesi, aldığınız ve harcadığınız enerji/kalori miktarının eşit olup olmamasına bağlıdır. Genellikle yediğiniz ve içtiğiniz yiyecek ve içeceklerden aldığınız kalorilerle enerji kazandığınız gibi; nefes alırken, sindirim yaparken ya da fiziksel olarak aktif olduğunuz bir aktivite içerisinde bulunurken enerji kaybedersiniz. Eğer aldığınız ve harcadığınız enerji miktarı eşit ise, kilonuzu koruyorsunuz anlamına gelir. Eğer aldığınız enerji miktarı harcadığınız miktardan fazla ise; malesef kilo alımı gerçekleşiyor demektir. Son olarak, harcadığınız kalori miktarı aldığınız kalori miktarından fazlaysa, kilo verdiğinizi söyleyebiliriz. Obezite, zaman içerisinde, harcadığınız enerji miktarından daha fazla kalori aldığınız takdirde gerçekleşir.

Eğer pasif bir yaşam tarzınız varsa; obez olma ihtimaliniz, aktif bir yaşam stiline sahip olan insanlara göre daha yüksektir. Televizyon önünde uzun saatler geçiriyorsanız ya da modern teknoloji nedeniyle evden çıkmaya gerek duymuyorsanız; bu duruma en kısa zamanda son vermeyi düşünebilirsiniz. Günde iki saatten fazla televizyon karşısında geçirmenin obezite riskini oldukça arttırdığı, uzmanlar tarafından kanıtlanmış bir gerçektir. Pasif bir yaşam size aşırı kilo aldırabileceği gibi aynı zamanda kalp hastalıkları, şeker hastalığı, diyabet ve kolon kanseri gibi bir çok hastalığa neden olabilir.

Çevresel etkenler de obezite üzerinde geniş bir öneme sahiptir. Günümüzde çevre, sağlıklı bir yaşam olanağı sunamazken; tam tersi obeziteyi de destekler. Yürüyüş yapılacak yerlerin, trekking parkurlarının ve parkların giderek azalmasıyla; spor yapacak yerlerin bulunmaması, insanların fiziksel aktivite içerisine girmesini de engelliyor. İkinci olarak, uzun çalışma saatler ve bütün bir günün bilgisayar başında oturularak geçirilmesi obezite riskini arttırıyor. Son olarak ise, büyük porsiyonlar, gereğinden fazla kalori alımını destekleyerek; obezite riskini arttıran etkenler arasındadır.

Genetik Faktörler: Genetik faktörler kilo alımında oldukça önemli bir yer taşır. Eğer çekirdek ailenizden biri obezite rahatsızlığına sahipse; siz de obezite riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Genleriniz aynı zamanda vücudunuzda barındırdığınız yağ miktarını da belirler. Metabolizmanız hızlı çalışıyor ve kolay yağ yakımı gerçekleştiriyorsanız bu konuda şanslı olan insanlardan birisiniz demektir. Ancak, bunun tam tersi bir vücut yapısına sahipseniz, yağ depolayarak obezite rahatsızlığına sahip olma ihtimaliniz var demektir.

obezite nedenleri

Sağlık Durumları: Bazı hormonal rahatsızlıklar da obeziteyi ve aşırı kilo alımını tetikleyebilir.

İlaçlar: Bazı ilaçların kullanımı vücutta obezite riskini arttırır. Bu ilaçlar arasında en bilineni antidepresanlardır. Bu ilaçlar metabolizmanızı yavaşlatırken, kalori yakımınızı minimuma indirir, açlık hissinizi arttırır ve vücudunuzun ekstra su depolamasına neden olur. Tüm bu faktörler, ekstra kilo alımına neden olabileceği gibi, obezite riskini de arttırır.

Yaş Faktörü: Yaşınız ilerledikçe, özellikle pasif bir hayatınız varsa, kas kaybı yaşayabilirsiniz. Kas kaybı ise; vücudunuzun yağ yakma hızını yavaşlatır. Eğer yaşınız ilerledikçe, kalori alımınızı azaltmazsanız; obezite sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Uyku Eksikliği: Daha az ve kalitesiz uyku uyuyan bireylerin, kalorisi bol ve karbonhidrat açısından zengin olan besinleri tercih ettikleri kanıtlanmış bir gerçektir. Bu durum ise; aşırı besin tüketimi, kilo alımı ve obeziteye neden olmaktadır. Uyku, açlık hissinizi arttıran hormonları da dengeler. Bu nedenle, obezite riskinizi mümkün olduğunca azaltmak için, uyku düzeninize özellikle dikkat etmenizi öneriyoruz.

Yaygın bir rahatsızlık olan obezitenin, tabiri caizse tedavisi mümkündür. Hormonal nedenlerden dolayı obez olan bireyler haricinde, biraz sağlıklı beslenme, aktif yaşam ve düzenli uyku ile siz de kolayca kilo verebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.