Normal Doğum Sancısı Nasıl Olur?

  • ALTERNATİFTIP
  • Normal Doğum Sancısı Nasıl Olur? için yorumlar kapalı
  • 1.417 kez görüntülendi

Normal Doğum Sancısı Nasıl Olur?

 

Hamilelik döneminin yaklaşık olarak 37. Haftasından sonra, rahim bölgesinde kasılmalar başlamaktadır. Bu kasılma durumları doğuma hazırlık dönemi olarak adlandırılabilir. Bu dönemde görülen kasılmalara yalancı doğum sancısı adı verilmektedir.

40 haftalık süren hamilelik döneminde, son zamanlarda rahim bölgesinde başlayan kasılmalarla ilk sinyaller verilmektedir. Ortaya çıkan kasıl durumu aslında bebeğin doğum pozisyonuna gelerek anne karnı içerisindeki yerini değiştirmesinden ortaya çıkmaktadır. Bu zamanlarda genel olarak anne karnının görünümü sivrilmekte veya farklı şekillere girmektedir. Bu değişimi anne dışında dışardan da görebilmektedir.

Braxton Hicks ismi ile adlandırılan kasılma durumları genel olarak rahmin üst kısmından başlayarak, aşağı doğru ilerleyen gerilme şeklinde hissedilmektedir. Hissedilmeye başlandığı dönemler 15-30 saniye kadar sürebilmektedir. Özellikle gebeliğin son zamanlarında 2 dakika ve daha fazla da sürdüğü görülmektedir. Bu kasılmalar sırasında annenin yuvarlak durumda bulunan karnı, sivri bir şekle gelebilmektedir. Daha çok ilk gebeliğini yaşamış olan kadınlar braxton hicks kasılmalarını gerçek doğum kasılmaları ile karıştırabilmektedir. Fakat braxton hicks kasılmalarını gerçek doğum kasılmalarından ayıran özellikleri vardır.

 

  • Kasılmalar düzenli olarak ortaya çıkmamaktadır. Normal doğum sancıları, belli aralıklarla düzenli olarak gelmektedir.
  • Düzenli olmamasından dolayı ne zaman geleceği tahmin edilememektedir.
  • Hareket ederek, pozisyon değiştirince geçmeye başayan kasılmalar yalancı doğum kasılmalarıdır.

Gerçek Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?

Hamilelik zamanının son 2-3 haftası içerisinde bebeğin doğum sürecine hazırlanma döneminde pozisyon değiştirmeleri başın aşağıya doğru gelmesi ile başlamaktadır. Bu pozisyon sırasında şekil alması nedeniyle sancılar, krampla ya da ağrılar ortaya çıkabilmektedir. Fakat bu durum gerçek doğum sancılarının başlayacağının habercisidir. Anne adaylarının bu dönemde sancılardan tedirgin olmaması gerekir. Anne adayları oturma veya yatma pozisyonlarını değiştirerek bebeklerinin pozisyon almalarına yardımcı olabilir.

Doğum denildiği zaman anne adayının doğumhaneye girdiği ve doğum gerçekleştikten sonra odasına getirildiği süreç olarak sınırlanmaması gerekmektedir. Bunun nedeni yalancı doğum sancıları 3 hafta öncesinde başlamakta ve karın kasılmaları doğuma yaklaşık olarak 24 saat kala değişim göstermektedir. Doğum genel olarak 18 saat kadar sürebilmektedir. Bu sürecin sadece 1 saati doğumhanede geçmektedir. Diğer saatleri ise doğum öncesi aralıklı şekilde ortaya çıkan ve her geldiğinde bir önceki sancı durumunda daha şiddetli olan kramplar şeklinde geçmektedir. Bu süre hem anne için hem de bebek zor saatlerin geldiğini göstermektedir

Doğumun yakın zamanında sancıların çok fazla sık hale gelmesi ve şiddetinin artması gibi belirtiler ile kolayca anlaşılabilmektedir. Doğum sancıları genel olarak her biri 1 dakika kadar sürecek şekilde dayanılmaz duruma ulaştığı zaman doğum doktorunun muayenesi için annenin doğum odasına alınmasını ile başlamaktadır.

Suyun Gelmesi Ne Anlama Gelir?

Suyun gelmesi amnios zarının yırtılması anlamına gelmektedir. Bu gibi durumlarda bebeğin enfeksiyon kapmasına sebep olmasından dolayı, doğum hızlı hale getirilmeli ve bebek alınmalıdır. Su gelmesi doğumun başladığının habercisi olarak anlaşılır. Suyun az miktarda gelmesi anneyi rahatlıkla hastaneye götürme süresi tanımaktadır. Fakat suyun bir anda boşalması bebeği sıkıntıya sokmasından dolayı hastaneye yetişmek son derece önemlidir.

Normal doğum sancısından korkan anneler ağrısız bir şekilde doğum yapmak istemektedir. Böyle durumlarda epidural analjezi uygulaması gerçekleştirilmektedir. Annenin özel bir durumu bulunmuyorsa ve doktorlar ağrısız doğum yapmasında bir sakınca olmadığını söylerse bu yöntem uygulanmaktadır. Bununla beraber tens adı verilen sinir uçlarının uyarılması tekniği de yapılabilmektedir. Sinirlerin uyarılması uygulaması da doğum sancısını hafifletmesinden dolayı bu yöntemde sıklıkla uygulanan doğum uygulamaları arasında yerini almıştır. Yöntem ne olursa olsun öncelik bebek ve anne sağlığını korumaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.