Nezle Belirtileri ve Alerjik Nezlenin Bitkisel Tedavi Kürü

  • Gribal Enfeksiyonlar
  • Nezle Belirtileri ve Alerjik Nezlenin Bitkisel Tedavi Kürü için yorumlar kapalı
  • 3.014 kez görüntülendi

Nezle Belirtileri ve Alerjik Nezlenin Bitkisel Tedavi Kürü

Burun akıntısı sorunu olanlar bu yazımızı dikkatlice okusunlar. Basit buruna akınıtısı şikayeti olanların önemli bir kısmında nezle şikayetleri görülmektedir. Aslında basit bir takım tedavi yöntemleri ve doğal bitkisel kürler ile tedavi edilebilen nezle, bir çoğumuzun günlük yaşamda göz ardı ettiği bir rahatsızlıktır. Özellikle kış aylarında soğuk havanın da etkisiyle nezle belirtileri daha yoğun olarak görülmektedir. Şimdi sizlere nezle nedir neden görülür, nezlenin belirtileri nelerdir, nezleyi iyileştirmek için ne tür bitkisel tedaviler kullanılabilir bu konuda faydalı bilgiler içeren bir yazı paylaşacağız.

Nezleden en fazla etkilenen organımız hiç şüphesiz burundur. Bunun nedeni ise dış etkenlerle ilk olarak karşılaşan organımız olmasıdır. Özellikle havada bulunan mikroplar, alerjen partiküller ve tozlar  bizler nefes alırken burun yoluyla soluk borusuna girmektedir. Soluk borusu mikropların üremesi için uygun ortam sağladığı gibi alerjen maddelerekarşı da son derece duyarlı bir yapıya sahiptir. Bunun nedeni burun mukozasından salgılanan mukus salgısının hem mikropların gelişimine hem de saklamasına uygun ortam sağlamasıdır. Genellikle nezle mikrobu vücuda girdikten ortalama 72 saat sonra nezle belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Nezle Belirtileri Nelerdir?

En tipik belirtiler, burun akıntısı, sürekli hapşırma isteği, hahih ateş ve burun tıkanıklığıdır. Ortalama olarak 3-5 gün süren nezlenin belirtileri şayet vücudun direnci yeteri kadar yüksek ise kendiliğinden geçer. Nezleye neden olan virüsün çok değişik formları vardır. Bu nedenle bağışıklık sisteminin her mikrobu tanıyabilmesi ve ona uygun bir bağışıklık mekanizması geliştirebilmesi pek mümkün görünmemektedir. Grip belirtilerine benzer belirtiler gösteren nezle hastalığı, gripten tamamen farklı apayrı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip viral bir enfeksiyondur. Ancak nezle, viral olabileceği gibi bakteriyel veya alerjik te olabilmektedir.  Çocukların nezleye yakalanma olasılığı yetişkinlere nazaran daha yüksektir.

BEBEKLERDE NEZLENİN BELİRTİLERİ

Çocuklarda ve bebeklerde daha şiddetli geçen nezlenin başlıca belirtileri  şunlardır:

Çocuklarda işyah kesilir ve yemekten soğur. 37 derece civarında bir ateş vardır. Buna hafif ateş diyebiliriz. Diğer yandan burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes alıp vermek zorunda olan bebeklerde hırıltılı soluk alıp verme gözlemlenir. Diğer yandan bebeklerde ağız kuruması da yaygın belirtiler arasındadır. Halden ve takatten düşen bebekler ve çocuklar sürekli yatma isteğinde olurlar ve aksileşirler.

Yetişkinlerde nezle belirtileri ise daha hafif seyreder ve sürekli hapşurma ile karakerizedir. Burun akıntısı ve burun tıkanıklığından dolayı burunlar kızarıktır. Bazen mide bulantısı şikayetleri görülebilir. Nadiren de kusma eşlik eder.  Alerjik nezlelerde soluk borusunun tahrişinden dolayı sürekli öksürme görülür. Bu öksürük nöbetleri genellikle akciğerlerin üşütmesi ile karıştırılır. Alerjik nezle ancak kandaki histamin düzeyinin yüksekliğinden ve alerji testlerinden anlaşılabilmektedir.

NEZLENİN TEDAVİSİ

Nezle genellikle viral etkenlerden kaynaklandığı için belirli bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak bakteriyel nezlelerde bazı antibiyotikler iyi gelebilmektedir. Alerjik nezle şikayetlerinde ise yapılacak en etkili tedavi, alerjiye neden olan maddelerden ve ortamlardan uzak durmaktır.  Nezle olan kişinin bağışlıklık sistemini ayakta tutabilmesi için beslenmesine ve istirahatine özen göstermesi gerekmektedir. Özellikle C vitamini bakımından zengin sulu meyveler tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Nezleden korunma gibi tedavisinde tıbbi tedavi pek etkili olmamaktadır. Hastalık bulaşıcı olduğu için nezle süresince insanların yoğun olduğu yerlerden uzak durmakta fayda vardır. Burun tıkanıklığı şikayeti olanlar için burun açıcı merhemler, mentollü spreyler işe yaramaktadır.

Bebeklerde görülen nezle şikayetleri için anne ve babaların daha fazla ihtimam göstermeleri gerekmektedir. Öncelikle bebeğin solunum yollarını açıcı ve nefes alışını rahatlatıcı şeyler yapmak gerekecektir. Bu bakımdan bebeklerin burnu sıkça temizlenmeli ve burun damlaları kullanılmalıdır. Nemli buhar  veya banyo da bebeklerin burun tıkanıklıklarını açmak için etkili diğer yöntemlerdir. Bebeklerde görülen yüksek ateşi indirmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Ancak 100 günlükten daha küçük bebeklerde ateş düşürücülerin kullanılması sakıncalı olabilir.  Bebeğin bağışıklık direncinin sürmesini sağlamak için anneler bebeklerini daha fazla ve sık emzirmelilerdir.

NEZLEDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

  • Nezlenin en etkili panzehiri C vitaminibakımından zengin olan meyveler ve sebzelerdir. Bunları tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Alkol içmeye ara verin veya en iyisi bırakın.
  • Kişisel hijyeninize özen gösterin. havasız ve tozlu mekanlarda kalmayın.
  • Egzersiz ve yürüyüş yapmak soluk borusunu ve ciğerleri temizler. Haftada 20 km yürüyüş yapmaya çalışın.
  • Sigarayı bırakın. Sigara tüm solunum yolları hastalıklarının tetikleyicisidir. Ayrıca vücut direncini azalttığı için nezle, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini artırır. Alerjik nezlesi olan kişilerin sigara dumanına karşı hassas oldukları da bilinmektedir.
  • Nezle mikrobu genellikle burun akıntısının bulaşmış olduğu ellerden bulaşır. O nedenle ağzınızı burnunuzu sildikten sonra veya biryerlere dokunduktan sonra bilhassa kış mevsiminde ellerinizi sabunlu suyla yıkamaya dikkat edin.
  • Kalabalıktan kaçının. Solunum yolları hastalıklarının bulaşıcı olanlarının en fazla yayıldığı yerler kalabalık ve kapalı ortamlardır. İş ortamı, büro, sınıf gibi ortamlar da hastalığı yaymak bakımından riskli yerlerdir.
  • Kendi kişisel bakım ve temizlik ürünleriniz haricinde başkalarınınkini kullanmayın. Özellikle mendil için bu durum geçerlidir.

Nezlenin Bitkisel Tedavisi

Alerjik rinit yani alerjik nezle şikayetiniz varsa sizlere meyankökü kürünü önereceğiz. Meyankökü, soluk borusuna yapışan alerjen maddelerin temizlenmesi ve vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Dğer yandan virüs nedeniyle görülen nezle şikayetleri için, eşit miktarda 1o gram bal sarımsak ve soğan karıştırılarak 1 bardak taze sıkılmış greyfurt veya portakal suyuna ilave edilir ve karıştırılır. Diğer nane gibi mentollü bitkiler ile ağız ve burun yollarını açmak amacıyla yapılan inhalasyon tedavisi de etkili olmaktadır.

Nezleye doğal tedavi olarak yapılabilecek basit ucuz ve en çok bilinen doğal tedavilerden birisi de tuzlu su ile burunun düzenli yıkanmasıdır. Burnu gargara etmek amacıyla sarımsak suyu, okaliptüs veya aynısafa suyu veya birkaç damla tentür de ilave edilebilir. Ayrıca antibakteriyel etkisi ile doğal bir antibiyotik özelliği olan soğan suyu içilebilir. Diğer yandan nezleye iyi gelen bitkiler ve besinler arasındakırmızı pancar, havuç, aloe vera yaprağı veya sarımsak, okaliptüs bitkiler mentol ile sulandırılarak kullanılabilmektedir.

İnhalasyon için uçucu bitkisel yağlar:: Uçucu yağlar hem mikrop kırıcı hem de nefesi ve burun yolunu açıcı etkilere sahiptir. Bu manada nane yağı, söğüt ağacı yağı ve meşe kabuğu yağı, çam kozaları yağı gibi bitkisel yağlar, ,% 5’lik karışım ile tentür yapılarak hastaya solutulabilir. Şayet nezlenin ilk dönemlerinde iseniz soğan da bu manada faydalanılabilir. Bir soğanı kesip ince ince doğrayın ve soğanın suyunu birkaç derin nefes ile içinize çekin.
Nezleye doğal çözüm yolları arasında buruna yapılan nokta masajı da bir hayli etkili bir yöntemdir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.