Nevrotik Kişilik Bozukluğu

  • HASTALIKLAR
  • Nevrotik Kişilik Bozukluğu için yorumlar kapalı
  • 966 kez görüntülendi

Nevrotik Kişilik Bozukluğu

Nevrotik bozukluk kişinin sürekli uyumaya meyilli olması, kendini kötü hissetmesi, yaptığı işten zevk alamaması halidir. Bu bireyler kendini hüzünlü, kederli, hayat bize zevk vermiyor şeklinde tanımlarlar. Çocuklarda irrite durumu ile kendini belli edebilir. Eğer bir yıl sürerse bu tanıyı alır. Yetişkinlerde bu süre iki yıldır. İştahın kesilmesi veya aşırı yemek yeme, uyumama isteği veya yataktan kalkmak istememe, enerjinin olmaması, sürekli yorgunluk hali ve karar vermede sorunlar yaşanır. Bu bireyler kendilerini durmadan eleştirir, beğenmezler ve çekici bulmazlar. Bu da sorununun içinde olduğu için sorulmadıkça söylemezler, çünkü hep bu durumdadırlar. En sık genel ilgi kaybı, yapılan şeylerden zevk alamama, toplumdan soyutlaşma, suçlu hissetme, geçmişle ilgili olayları düşünmek aktif olamama durumları görülür.

Çocuk hastalarda her iki cinste de eşit olarak görülür. Genel olarak okul başarısında ve toplumsal olaylarda bozulmalar olur başarı düşer. Bu çocukların benlik duygusu gelişmez ve toplumsal ilişkileri düşüktür. Distimik bozukluk çocukluktan yaşlılığa herhangi bir dönemde başlayabilir. Ancak genç ve yaşlı dönemde başlaması arasında farklar olduğu düşünülmektedir. Genç dönemde başlayan nevrotik bozukluklarda duygudurum bozukluklarıyla ilgili ailesel, çocuklukta istismarla ve kişilik bozulmalarıyla ilgili bir aradalıktan söz edilir. Sorunun geç başlamasında ise önemli kayıpların olması ve sağlık sorunlarıyla ilgili olduğu söylenmektedir. Hastalığın en çok yirmili yaşlarda başladığı tespit edilmiştir. En çokta kadınlar etkilenmektedir.

Nevrotik durum toplumda ve meslek alanında üretkenlikte sorunlara neden olur. Yaşadığınız ortamda belli problem varsa, başa çıkamıyorsanız, sınırlarınızı zorluyorsa yardım almanız şart olmuştur. Bu tarz sorunların tedavisinde önce bir psikiyatri hekimi tarafından muayene edilip sonrasında da düzeli olarak antidepresan ilaç tedavisine başlamak gerekir. Psikoterapi ve antidepresan tedavisi birlikte alınırsa daha etkili sonuçlar ortaya çıkar.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.