Nefrolitiazis (Böbrek Taşları) Nedir ? Nefrolitiazis Tedavisi ?

  • HASTALIKLAR
  • Nefrolitiazis (Böbrek Taşları) Nedir ? Nefrolitiazis Tedavisi ? için yorumlar kapalı
  • 1.369 kez görüntülendi

Nefrolitiazis (Böbrek Taşları) Nedir ? Nefrolitiazis Tedavisi ?

Tıbbi adı Nefrolitiazis olan, halk arasında böbrek taşı olarak dile getirilen bu durum; idrarın içerisinde bulunan ürik asit ve kalsiyum gibi maddelerin kristal bir yapıya bürünerek böbrek içerisinde irili ufaklı taş halini alması olayı olmaktadır. Kristallerin birbirine yapışmasını engelleyen sitratın az miktarda olduğu durumlarda meydana gelmektedir.  Bu taşların rengi siyah veya kahverengi olmaktadır.

2 yaşından küçük çocuklarda % 85 erkeklerde görülmektedir. Erişkin insanlarda ise; % 55 erkeklerde meydana gelmektedir. Özellikle böbrek taşı görülen erkeklerin % 60-70′ inde bu olay ortalama 9-10 yıl içerisinde tekrar yinelenmektedir.

                Böbrek taşları; hiç bir işaret göstermeden böbrekte kalabildikleri gibi, bazıları ise üretim yapıp, yer değiştirerek idrar yolu ile dışarı atılabilmektedir. Boyutları küçük olan  böbrek taşları kolaylıkla dışarı atılabilmektedir, ancak büyük olanlar yüksek derecede şiddetli ağrılara sebep olmaktadır. Halk arasında böbrek taşının dışarı atılması olayına böbrek taşı düşürmek denilmektedir. Bu taşlar düşürülürken idrarda tıkanıklıklara yol açabilmektedir ve bu durum ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

    nefrolitiazis

Böbrek taşı oluşumunda beslenme alışkanlıklarının rolü büyük bir önem taşımaktadır. Öncelikle olarak bol bol su tüketmek gerekmektedir (Günde ortalama 2-3 litre). Asitli içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Kafein içeren maddelerden uzak durulmalıdır. Tuzsuz yiyecekler tercih etmek gerekmektedir. Süt ve süt ürünlerini tüketmek böbrek taşı riskini önemli oranda azaltmaktadır. Alkolden uzak durmak ve kuru baklagillerden kendinizi sakınmak gerekmektedir. Ayrıca spor yapıp stressiz bir hayata başlamak gerekmektedir.

                Nefrolitiazisin tedavisinin başlangıcında taşın kendiliğinden düşmesi beklenmekte ve ağrı kesici ve su içilmesi önerilmektedir. Ancak ilerlemiş durumda ise; hastaneye yatırılarak doktor kontrolünde tedavisinin yapılması gerekmektedir. Taşın düşürülmesinde güçlük çekildiği durumlarda ise; maden suları gibi idrar sökücüler kullanılabilmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.