Neden Terleriz? Aşırı Terleme(Hiperhidroz) Neden Olur?

  • Genel Sağlık
  • Neden Terleriz? Aşırı Terleme(Hiperhidroz) Neden Olur? için yorumlar kapalı
  • 836 kez görüntülendi

Neden Terleriz? Aşırı Terleme(Hiperhidroz) Neden Olur?

Yaz mevsiminin sıcak günlerinin gelmesiyle beraber aşırı terleme günlük yaşamlarımızda sorun oluşturmaya başlar. Peki, terleme aslında bir sorun veya bir hastalık mıdır? Aşırı terleme neden olur? Terlemeyi durdurabilir miyiz? Terlemeyi durdurmak sağlıklı bir durum mudur?

Terleme, aslında vücudun sağlıklı bir fonksiyonudur ve vücut ısısının normal limitler arasında tutulmasına, toksinlerin vücuttan atılmasına, sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Ancak normalden fazla olması da istenen bir durum değildir ve rahatsız edici bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Aşın terleme (hiperhidroz), yapısal nedenlere(birincil hiperhidroz) veya başka bir hastalığa bağlı olarak(ikincil hiperhidroz) terlemenin arttığı durum olarak tarif edilebilir.

Birincil hiperhidroz sorununa sahip kişilerin ter bezlerine giden sinirlerde normalden fazla bir uyaranın söz konusu olduğu düşünülmektedir. Bu hastaların akrabalarında da benzer sorunların olması, genetik bir geçiş olduğunu desteklemektedir. Aşırı terlemenin en sık görüldüğü bölgeler ayak tabanı, el içi, koltuk altları ve yüz bölgeleridir. Emosyonel stres, fiziksel aktivite ve yüksek ortam ısısı gibi durumlarda bu bölgelerde aşırı terleme ortaya çıkar ve bireyin sosyal hayatını etkileyebilecek sıkıntılara neden olur.

Aşırı terlemeyi kontrol altına almak için, kendi başınıza alabileceğiniz bazı önlemler vardır:

Bu önlemlere ilave olarak, bazı tedavi teknikleri kullanılarak da aşırı terleme sorunu kontrol altına alınabilmektedir;
Bu amaçla ağızdan alınan veya bölgeye uygulanan birtakım ilaçlar, iyontoforez yöntemi ve bazı cerrahi tedavi teknikleri söz konusudur.

Aşırı terlemenin kontrol altına alınması konusunda, botulinum toksin uygulaması son yıllarda çok popüler hale gelmiştir. Terleyen bölgelerde deri altına minik dozlarda enjekte edilen ilaç, ter bezlerine gelen uyarıyı bloke ederek terlemeyi engellemektedir. Bu enjeksiyonun tek seferde uygulandıktan sonra 6-9 ay süreyle terlemeyi azaltarak kontrol altında tutabilmesi hastaları mutlu etmektedir.

Dermatolog Dr. Şale Kutsal Yılmaz

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.