Neden Daha Az Strese İhtiyacınız Var?

  • ALTERNATİFTIP
  • Neden Daha Az Strese İhtiyacınız Var? için yorumlar kapalı
  • 1.386 kez görüntülendi

Neden Daha Az Strese İhtiyacınız Var?

Eğer gördüğüm çoğu hasta gibiyseniz, hayatınız stresle, yetişmesi gereken işlerle ve kötü ilişkilerle dolu olabilir. Birçok işle aynı anda uğraşmaktan ve trafik derdinden bahsetmiyorum bile.

Ama stresin vücudunuz için fiziksel anlamda da zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Bazı uzmanlar stresin obezite ve yüksek tansiyon kadar vücuda zararlı olduğuna inanıyor.

Peki, bu nasıl mümkün olabilir? İşte stresli olduğunuzda vücutta neler olduğunun bir listesi.

Stres Mekanizması

Vücudunuz stresli durumlarla karşılaştığında, bir dizi stres mekanizmasını başlatır:

1. Hipotalamus ön hipofiz bezini kortikotropin aracılığıyla uyarırır, bu da “ACTH” salgısını başlatır. ACTH ise böbrek üstü bezlerini kortizol hormonunun salgılanması için uyarır.

2. Kortizol vücudun homeostasis (denge) konumuna tekrar gelmesi için üretilir. Böylece enerjinin beyin, kalp gibi kritik organlara yeniden dağıtımı sağlanır. Sindirim ve üreme sistemine bu sırada yeterince enerji akışı olmaz.

3. Eğer tehdit çözümlenmişse, sisten kendini kapatır ve sağlığınıza uzun süreli bir etkisi olmaz.

Ama birçok stres kaynağı çabucak ortadan kaybolmaz.

4. Tehdidin üstesinden gelinemiyorsa ya da strese kronik olarak maruz kalınıyorsa, sistem fazla çalışır, bu da beyin ve kalp için zararlıdır. Bağışıklık sistemi devre dışı kalır ama bu stres kısa süreli olduğunda problem değildir. Ama kronik stresle karşı karşıya kalındığında vücudumuz biyolojik ataklara karşı hassaslaşır. Kortizol üretimi T hücrelerinin çoğalmasını ve akyuvar hücrelerinin fonksiyonlarını kısıtlar.


Bir araştırma bunama hastası olan eşlerine bakan kişileri incelemiş. Kronik stres altındaki bu bakıcılarda aşı yapıldıktan sonra vücudun buna tepkisi daha az olmuş. Bu araştırma ne kadar çok stres altındaysanız bağışıklık sistemi korumasının o kadar azaldığını gösteriyor.

5. Kronik stres ayrıca yüksek tansiyon, felç, kalp hastalıkları, hassas bağırsak sendromu, yorgunluk, ülser, depresyon ve hafıza kaybı gibi birçok hastalıkla ilişkili.
Sağlıklı bir yaşam çabası içindeyken stresi azaltma veya tamamen yok etmenin önemini gözden kaçırıyoruz. Ama stresin sağlığımız için çok gerçek bir rolü vardır. Stresi mümkün olduğunca azaltmak hayat kalitesini azaltan birçok hastalıktan kaçınmanızı sağlar.

O zaman, işler yolunda gitmediğinde ya da agresif bir sürücü trafikte sizin önünüze kırdığında, gülümseyin ve onların sizi daha fazla incitmesine izin vermeyin. Bu kesinlikle sağlığınız için daha iyi olanı.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.