Nasırlar, baskı veya sürtünmeye tepki olarak ayakta sıklıkla gelişen sert, ağrılı ve bazen cilt bölgeleridir. Cildin sürekli baskı ya da sürtünmeye karşı kendilerini korumaya çalışmalarından kaynaklandığını söylemek mümkündür. Genellikle tehlike yaratmazlar ancak uzun süreli bası oluşumun önüne geçilmezse nasır derine ilerler ve çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Ayrıca uzun süreli ağrıma ve zonklama hissi yaşatabilir. Nasırlar çoğunlukla, kötü ayakkabılar tercih eden, ayakları sık terleyen ve her gün uzun süre ayakta kalanlar arasında daha yaygındırlar. Ayrıca yamuk basma problemi yaşayanlarda da sıklıkla görülür. Ayrıca kadınların ayak derileri erkeklerden ince ve narin olduğundan, erkeklerden daha fazla etkilenirler.

 

  • Nasır kısaca cildin tahriş olmuş bölgelerinde oluşan deri kalınlaşmasıdır. Yaşanma süresine bağlı olarak yatay ya da dikey şekilde kök oluşturabilir.
  • Nasırların iltihaplı bir cilt ile çevrelenebilen, dışardan bakıldığında genellikle sert ve konik yapılardır.
  • Nasırlar baskılandığında ağrılı olabilir.
  • Nasırlar normalde ayak tabanında, özellikle topukların veya tepeciklerin altında, parmak aralarında; ellerde avuç içlerinde ve ayrıca dizlerin üzerinde gelişirler. Ayakların ve ellerin kemikli bölgelerinde daha yoğun nasır gelişme ihtimali yüksektir.
  • Ponza taşı veya topikal tıp ürünleri, nasır tedavi etmek için kullanılabilir.
  • Ağrılı nasırlar tıbbi yardıma ihtiyaç duyabilir.
  • Yaşam tarzı ve giyeceklerdeki değişiklikler nasırların önlenmesine yardımcı olabilir.

 

Nasır Belirtileri

 

Nasırlar bir insanı taş üzerinde yürüyor gibi hissettirebilir. Aşağıdaki belirtiler veya durumlar nasır olup olmadığınızı belirlemeye yardımcı olabilir:

  • Ciltte kalınlaşmış, çıkık ve sertleşmiş bir yumru
  • Kalın ve sertleşmiş aynı cilt alanında ağrı ve rahatsızlık hissi
  • Pul pul ve kuru, düzleşmiş veya mumlu gibi bir cilt
  • Cilt altında ağrı veya aşırı hassasiyet
  • İltihaplanmış bir nasır çok acı çektirir ve hasta tıbbi yardım almalıdır

 

Zayıf sirkülasyon(kan dolaşımı), hassas cilt veya ayakta sinir problemleri ve uyuşukluk hissi olan hastalar, nasırları evde tedavi etmeden önce doktorlarıyla konuşmalıdır. Diyabetik olanlar, periferik nöropati(zarar görmüş sinirler) ve periferik arter(damar tıkanıklığı) hastalığı olan insanlar özellikle dikkatli olmalıdırlar.

 

Nasır Sebepleri

 

  • Ciltte sürekli baskı veya sürtünmeye neden olan herhangi bir şey
  • Çok sıkı veya çok yüksek topuklu ayakkabılar, basınç yaratan ayakkabılar
  • Çok gevşek ve sürtünmeye neden olan ayakkabılar
  • Deriye sürtünen bir ayakkabıya kötü yerleştirilmiş dikiş
  • Ayağa iyi oturmayan çoraplar
  • Sert zeminlerde çorapsız gezmek
  • Cilt kendisini korumak için yoğunlaşacağı için; çıplak ayakla düzenli yürüyüşler veya koşu gibi tekrarlanan eylemler

 

Ciltte daha az yağ dokusu kalacağı için yaşlanan kişilerde nasır gelişme riski yüksektir, bu da daha az dolgu demektir ve özellikle ayak tabanında nasır gelişme olasılığını artırır.

Nasırlar genellikle ayaklarda görülür, ancak ağır işte çalışanlarda ya da sürekli elleriyle aynı işi yapan kişilerde ellerde de görülebilir. Genellikle el aletleri kullanan veya eldiven giymeden çalışan kişilerde görülür. Sürekli dirseklerini masanın üzerine koyan ya da dizlerini düz zemine dayayarak çalışanlarda da nasır oluşabilir. Ayrıca çekiç parmak vb. gibi parmak ve şekil bozuklukları sahibi kişilerde de nasır gelişimi doğaldır.

 

Nasır İçin Evde Tedavi Yöntemleri

Limon

 

Ayaklarınızdaki nasırlar için limon kullanabilirsiniz. Limondaki asit nasırlı ve sertleşmiş cildi yumuşatır ve sonunda o bölgeyi eritir. Nasır üzerine taze limon suyu uygulayın ve havayla temas edip kurumasına izin verin. Bunu günde en az üç kez tekrarlayın.

Alternatif olarak, taze limon suyunda bir çorba kaşığı karanfil parçasını 15 dakika bekletin. Karanfilleri çıkarın ve limon suyuyla nasırı ovun. Yine hava alarak kurumasına müsade edin ve daha sonra tekrar aynı suyla masaj yapın. Günde birkaç kez tekrarlayın.

Bir başka seçenek, bir çay kaşığı bira mayası ile biraz limon suyu karıştırarak kalın bir macun elde etmektir. Hamuru nasırın üzerine sarın, bir bandaj ile örtün ve bir gece bekletin.

Sonuçtan memnun kalana kadar, bu üç yöntemin herhangi birini günlük olarak kullanabilirsiniz.

 

Terebentin Yağı

 

Terebentin yağı nasırları tedavi etmeye yardımcı olan güçlü bir antiseptiktir. Yağ cildin içine çabucak nüfuz eder, bu nedenle iyileşme süresi daha hızlı olabilir. Buzu ince bir bezle sarın ve etkilenen bölgeye iki dakika boyunca buzla masaj yapın. Bölgeyi kurutun ve nasıra biraz terebentin yağı sürün. Daha sonra üzerini bandajla kapatın ve sabaha kadar bekletin. Bunu yatmadan önce her gün yapın.

Alternatif olarak, mikrodalgada iki kaşık saf hindistancevizi yağını eritin. Bir çorba kaşığı terebentin yağı ve iki çorba kaşığı kafur yağı karıştırın. Karışımı soğumaya bırakın. Daha sonra, ayaklarınızı birkaç dakika ılık suda bekletin, kurumaya bırakın ve bu ev yapımı kremi nasır üzerine uygulayın. Kremin geri kalanını hava geçirmez bir kavanozda saklayın. Günde iki veya üç kez tekrarlayın. Rahatlayana kadar bu ilaçlardan herhangi birini düzenli olarak kullanın.

Elma Sirkesi

 

Doğal elma sirkesi ayaklardaki nasırlar için denenmiş bir başka çaredir. Sirkenin yüksek asitlik derecesi sert cildi yumuşatmaya yardımcı olur. Artı, antifungal ve antibakteriyel özellikleri enfeksiyon riskini azaltır. Yatmadan önce, bir damla sirkeyi normal deriye temas etmeyecek şekilde nasırlı bölgeye uygulayın ve alanı bir bandaj yardımıyla örtün, bir gece bekleyin. Ertesi sabah bölgeyi ponza taşı ile temizleyin. Alanı nemlendirmek için saf zeytinyağı veya hindistancevizi yağı uygulayın. Bu tedaviyi nasır düzelene kadar günde bir kez kullanın.

Sarımsak

 

Sarımsak doğal bir antioksidandır ve nasır tedavisinde çok yardımcı olur. Ayrıca, antibakteriyel ve antifungal özellikleri enfeksiyonu önleyecektir. Nasır üzerine bir diş sarımsağın yarısını sürün. Cildi kurumaya bırakın, bir bandajla örtün ve bir gecede bekletin. Ertesi sabah, bandajı çıkarın ve ayaklarınızı ılık suyla yıkayın. Nasır yok olana kadar her gece yapın.

Alternatif olarak, iki ya da üç sarımsak parçasını ufak ufak kesip, bir tutam tuz ekleyin ve sonra bir macun kıvamı elde edin. Bunu nasırın üstüne uygulayın, yapışkanlı bir bandajla kapatın ve üç gün süreyle böyle bırakın. Bandajı çıkardığınız üçüncü gün nasır da çıkar. Ancak gerekirse işlemi tekrarlayın.

Başka bir seçenek ise, iki diş sarımsağı ezip, iki damla sirke ekleyin ve doğrudan nasır üzerine uygulayın. Üzerine pamuk koyun ve bunu bantla sabitleyin. İki ila üç saat boyunca bu şekilde bırakın ve bandı çıkarıp alanı temizleyin. İşlemi birkaç hafta boyunca tekrarlayın.

 

Meyan Kökü

 

Meyan kökü, ayurvedik tıpta inanılmaz iyileşme ve tıbbi özelliklerinden dolayı nasır tedavisinde kullanılır. Kalın bir macun yapmak için bir çorba kaşığı meyan kökü tozunu yeterince hardal yağı ile karıştırın. Yatmadan önce bu macunu etkilenen bölgeye uygulayın.

Üzerine bir bandaj koyun ve bir gece kapalı bırakın. Ertesi sabah, bandajı çıkarın ve bölgeyi ılık suyla yıkayın. Nasır yumuşayıp ve küçülünceye kadar bunu her gece yapın.

 

Zerdeçal

Nasırları iyileştirmenin bir başka iyi yolu zerdeçal; antienflamatuar özelliği nedeniyle rahatsızlığı hafifletebilir, ağrıyı azaltabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir.

Bir çay kaşığı zerdeçalı biraz balla kalın bir macun oluncaya dek karıştırın. Macunu nasıra yapıştırın ve kendi başına kurutun. Günde iki veya üç defa, en az bir hafta boyunca veya nasır yok olana kadar tekrarlayın.

Bir başka seçenek, bir çay kaşığı aloe vera jelinin bir buçuk çay kaşığı zerdeçalla karıştırılmasıdır. Karışımı nasırın üzerine uygulayın. Bir bandajla örtün ve bir gece kalsın. Ertesi sabah yumuşamış cildi bir ponza taşıyla ovun ve nemlendirici uygulayın. Nasırdan tamamen kurtulana kadar günlük olarak uygulayabilirsiniz.