Nabız düşüklüğü neden olur nasıl tedavi edilir?

  • Genel Sağlık
  • Nabız düşüklüğü neden olur nasıl tedavi edilir? için yorumlar kapalı
  • 2.002 kez görüntülendi

Nabız düşüklüğü neden olur nasıl tedavi edilir?

Nabız düşüklüğü neden olur nasıl tedavi edilir?

Nabız kalp atışlarının yüzeysel atar damarlardan hissedilmesidir. Sağlıklı bireylerde normal olan nabız sayısı dakikada ortalama 70 olmalıdır. Kişilerin yaşamı boyunca kalp kasılıp gevşeyerek çalışmasına devam eder. Nabız bazı nedenlerden dolayı hızlanabilmekte veya azalabilmektedir. Nabzın dakikada 60’ın altına düşmesine nabız düşüklüğü denir. Nabız bebeklerde dakikada 100 ile 140 arası, çocuklarda 100 ile 120 arasında olabilmektedir. Yetişkinlerde bu sayı dinlenme anında 60–100 arasında olmaktadır. Sporcularda, atletlerde nabız sayısının 60’tan düşük hatta 40 olması normal kabul edilir. Birçok durumun etkileyebildiği nabız sayısı en çok bileğim iç yüzündeki radial arterlerden ölçülür. Ölçüm yapılabilecek diğer kısımlar damarların nispeten yüzeyden ilerlediği ayak bileği, dirseğin içi, şakak ve kasık bölgesidir. Nabız ölçülerek kalbin hızı ve ritmi anlaşılabilmektedir.

Nabzın düşme sebepleri

Kalp atışlarının azalması nabız düşüklüğüne (bradikardi)  sebep olur. Geçirilen bir kalp krizi, kalpteki bazı hastalıklar, kalp yetersizliği, damar sertliği ve yüksek tansiyon, doğumsal (konjenital) kalp hastalıkları, geçirilmiş kalp ameliyatlarının komplikasyonları, tiroid bezinin az çalışması (hipotiriodi), sürekli kullanılması gereken bazı ilaçlar nabzın düşmesine yol açabilmektedir. Düşük nabız ve kalbin az çalışması hücrelere yeterince oksijen gidememesiyle sonuçlanacaktır. Ani gelişen, hızla düşen nabız kalp krizine ve ani ölüme yol açabileceğinden hızla müdahaleyi gerektirmektedir. Ateşli hastalıklarda vücut sıcaklığıyla birlikte nabız artarken vücut sıcaklığının düşmesi durumunda örneğin uzun süre soğukta kalındığında nabız düşmektedir. Nabız düşüklüğü kendini nefes darlığıyla, göğüs ağrısıyla veya bitkinlikle, halsizlikle, baygınlık hissiyle belli edebilmektedir. Bir kişide bu belirtilerden bir ya da daha fazlası görüldüğünde ciddiye alınıp acil yardım çağrılmalıdır.

Nabız düşüklüğünde neler yapılabilir?

Nabzı düşük olan kişilerde organlar yeterince oksijen alamayacaktır. Bundan öncelikle etkilenen organ beyindir. Baygınlık (sinkop) hissi yaşayan, başı dönen, nefes almakta sorun yaşayan, göğsünde az da olsa ağrı bulunan, çok çabuk yorulan, bitkin kalan kişilerin nabzının düşük olabileceği düşünülmelidir.  Belirtiler ağırsa sağlık kuruluşuna götürülmemeli, bekleme sırasında kişi yatırılmalı ve ayakları yükseltilmelidir.  Belki hiçbir tedaviye gerek duyulmayacak olsa da mutlaka bir uzman hekim hastayı görmeli ve sebepleri araştırmalıdır.

Nabız düşüklüğünün tedavisi

Nabız düşüklüğünün tedavisinin yapılabilmesi için nedeni bulunmalıdır. Tiroid bezinin ürettiği tiroksin hormonunun az olmasından kaynaklanıyorsa hormon hapları verilerek normale getirilebilmektedir. Kandaki elektrolit dengesizliği de nabzın düşmesine sebep olabilmektedir. Böyle durumlarda da mineral desteği verilecektir. Özellikle nabız düşüklüğü yapan kandaki fazla potasyumdur. Stres, hareketsiz yaşam, fazla kilolar ve sigara içilmesi de kalp üzerinde risk oluşturur.  Beslenmeye dikkat edilerek, kolesterol düzenlenebilmekte, kalp ve damar sağlığı korunabilmektedir. Fazla tuzlu ve şekerli besinler kalp için zararlıdır. Doktorlar beslenme ve egzersiz konusunda gerekli önerilerde bulunacaktır. Hastanın kullandığı ilaçlar da dikkate alınacaktır. Yan etki olarak nabız düşüklüğüne sebep olanlar varsa ya değiştirilecek ya da dozu yeniden ayarlanacaktır.

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.