Muz Şişkinlik Yapar mı, Gaza Neden Olur mu?

  • Genel Sağlık
  • Muz Şişkinlik Yapar mı, Gaza Neden Olur mu? için yorumlar kapalı
  • 837 kez görüntülendi

Muz hem çözünür lif hem de fruktoz içerir; ikisi de gaza neden olabilen maddelerdir. Vücudunuzun kullanacağından daha fazla gıda tükettiğinizde lifin parçalanması sırasında bağırsakta gaz açığa çıkabilir. Bir de bazı insanlar çok miktarda fruktozlu yiyecek tükettiklerinde bunları sindirmekte zorlanabilirler.

Muz dünyadaki en faydalı meyvelerden biridir; lif, potasyum, manganez, B6 ve C vitaminlerinin eşsiz bir kaynağıdır. Muz gaz yapar mı? makalemizde bu meyvenin sindirim sistemi üzerindeki etkilerinden bahsettik.

Muz özellikle olgun olmayan muzlar yenildiğinde ya da aşırı miktarda tüketildiğinde gibi bazı durumlarda gaz veya kabızlığa neden olabilir.

Muz ve Kabızlık

Muz kabızlığa da neden olmaktadır, yapılan bir araştırmada insanların %29-48’i muzun kabızlığa neden olduğunu tecrübe ettiklerini söylemiştir. Muz kabızlığa neden olabilmesine rağmen yüksek lif içeriği ile kabızlığın hafifletilmesine de yardımcı olmaktadır. Yani iki taraflı keskin bıçak gibidir. Küçük bir muz günlük lif ihtiyacının yüzde 10’unu karşılar.

Yüksek diyet lifi içeriği

Lifler sindirim için her ne kadar iyi olsa da çok fazla lif sindirimi zorlaştırıp gaza neden olabilir. Vücudunuzun muzu sindirmekte zorlandığını düşünüyorsanız tükettiğiniz miktarı günde 1-2’ye indirin veya bir süre muzu hayatınızdan çıkarın.

Muzu çiğniyor musunuz yoksa yutuyor musunuz?

Muzu çok tüketmekten söz etmişken çok tüketmeseniz de hızlı yemeniz de aynı etkiyi gösterir. Hızlıca yutmanızla beraber muzla birlikte hava da midenize girecektir. Bu hava bağırsağa ulaşarak gaza neden olur. Yani muzu yavaş yavaş ve her lokmanın tadını çıkararak yemelisiniz.

Fiziksel Aktivite Eksikliği

Karbonhidrat ve şeker içeren gıdalar yediğinizde vücudunuza bunları sindirmesi için zaman tanımalısınız. Uzmanlar neden yemekten sonra yürüyüş yapmayı öneriyor? Çünkü yemekten sonra yapılan hafif egzersizler sindirimi kolaylaştırır; bu da şişkinlik ve gazı önlemek demektir.

Sarımsak Gaz Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Kahve Gaz Yaparmı? Bilimsel Araştırma Sonuçları Tıklayınız

Lahana Gaz, Kabızlık, İshal Ve Alerji Yapar mı? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.