Mutsuz İnsanların 7 Alışkanlığı

  • ALTERNATİFTIP
  • Mutsuz İnsanların 7 Alışkanlığı için yorumlar kapalı
  • 1.365 kez görüntülendi

Mutsuz İnsanların 7 Alışkanlığı

“Mutlu bir hayat için çok az şey gerekiyor. Her şey içinizde, düşünme şeklinizde.”
Marcus Aurelius

“Bizi mutlu eden insanlara minnet duyalım. Onlar ruhlarımıza çiçek açtıran sevimli bahçıvanlar.”
Marcel Proust

Şartlar kesinlikle hayatı mutsuz bir noktaya getirebilir. Ama mutsuzluğun bir parçası (genelde büyük bir parçası) kendi düşünce, davranış ve alışkanlıklarımızın ürünüdür.

Bu makalede, sizinle 7 yıkıcı alışkanlığı paylaşmak istiyorum. Bunlar sizin içinizde ve kendi küçük dünyanızda mutsuzluk yaratan şeyler.

Ama ayrıca bu alışkanlıklardan nasıl kurtulduğuma veya onları nasıl minimize ettiğime dair hayatımdan örnekler vereceğim.

1 Mükemmeli Amaçlamak

Siz mutlu olmadan önce hayatınız mükemmel olmak zorunda mı?

Mutlu olmak için mükemmel bir şekilde davranmanız ve mükemmel sonuçlar almanız mı gerekiyor?

O zaman mutluluğu bulmak kolay olmayacak. Çıtayı olağandışı bir noktaya çekmek, genelde öz-saygının azalmasına ve çok iyi sonuçlar alsanız dahi “hiçbir şey için yeterli değilmişsiniz” gibi bir duyguya kapılmanıza neden olur. Siz ve yaptıklarınız hiçbir zaman yeterince iyi olmaz. Belki bir kere, her şey mükemmel giderken.

Nasıl Bu Alışkanlığın Üstesinden Gelinir?
3 şey mükemmeliyetçilikten kurtulmamı ve daha rahat olmamı sağladı:

-“Yeteri Kadar” İçin Çalışın: Mükemmeli amaçlamak bir projenin veya başka bir görevin bir türlü bitmemesine neden olur. Bunun yerine “yeteri kadar”ı umun. Bunu gevşemek için bahane olarak görmeyin ama sadece şunun farkına varın: İleride “yeteri kadar” diye bir nokta var. Ve çalıştığınız takdirde orada olacaksınız ve işiniz tamamlanmış olacak.

-Bitiş Tarihini Belirleyin: Yapacağım işler için önceden bitiş tarihleri belirlerim. Çünkü bir yıl kadar önce, ikinci e-kitabım üzerinde çalışırken şunu fark ettim: “sadece üzerinde çalışmak, sonra da bitince bırakmak” gibi bir anlayış işe yaramayacaktı. Çünkü her zaman ekleyecek yeni şeyler bulacaktım. Bu yüzden bitiş tarihleri belirledim. Bu da beni harekete geçirdi. Bazen fazla temizleme ihtiyacından kurtulmamız gerekiyor.

-Mükemmeliyetçilik Mitlerini Benimsediğinizde Neler Kaybedeceğinizin Farkına Varın
Bu mükemmeliyetçilikten kurtulmam için güçlü bir sebep oldu. Zihnimde mükemmeliyetçi fikirler ortaya çıktığında da kendime bunu söyledim. Çok fazla film izleyerek, çok fazla şarkı dinleyerek ve sadece dünyanın size telkin ettiğini alarak mükemmel hayallerle kolayca uyuşuyorsunuz. Hayaller o kadar güzel ve harika görünüyor ki, onları istiyorsunuz.
Ama gerçek hayatta bunlar realite ile çarpışırlar, çok fazla strese ve acıya sebep olurlar. Bu size öyle zarar verir ki, bir projenizi, işinizi hatta bir ilişkinizi bırakıverirsiniz. Neden? Çünkü beklentileriniz bu dünyanın dışına ait. Bu basit gerçeği kendime hatırlatmak oldukça yardımcı oluyor.

2 Negatif Seslerin Denizinde Yaşamak

Kimse bir ada değil. İletişim kurduğumuz insanların, ne okuduğumuz, izlediğimiz ya da dinlediğimizin düşüncelerimiz ve hislerimiz üzerinde büyük etkisi var.

Negatif seslerin sizi etkilemesine izin verdiğinizde mutlu olmak zorlaşıyor. Bu sesler hayatınızın büyük bir kısmının mutsuz, tehlikeli ve korkuyla geçeceğini söylüyor. Sesler olumsuz bir perspektiften hayatı izliyor.

Nasıl Bu Alışkanlığın Üstesinden Gelinir?
Negatif sesleri pozitif etkilerle yer değiştirmek çok güçlü bir araç. Böylece sanki yeni bir dünya size açılıyor.

Bu yüzden pozitif insanlarla, ilham verici müzik ve kitaplarla daha fazla zaman harcayın. Sizi güldüren ve hayat hakkında düşündüren şeylere göz atın.

Küçük adımlarla başlayabilirsiniz. Televizyonda haber izlemek yerine başarı hikayeleri anlatan kitaplar okuyabilirsiniz.

3 Geçmişte ve Gelecekte Kısılıp Kalmak

Zamanın çoğunu geçmişi ve eski, acı verici anıları, tartışmaları, kaçan fırsatları hatırlayarak geçirmek size zarar verebilir. Zamanın çoğunu gelecek hakkında kaygı duyarak geçirmek de öyle. Yaşadığınız zamanın tadını alamamak harika tecrübeleri kaçırmak anlamına gelir.

Eğer daha mutlu olmak istiyorsanız, size hiç faydası yok.

Nasıl Bu Alışkanlığın Üstesinden Gelinir?
Geçmişi ya da geleceği hiç düşünmemek neredeyse imkansız. Ve tabi ki yarın ya da gelecek yıl için plan yapmak ve geçmişten dersler çıkarmaya çalışmak da önemli.

Ama onların içine dalmanın genelde faydası olmaz.

Bu yüzden, ben geri kalan zamanımı, günümün büyük bir kısmını şu anda yaşamaya çalışarak geçiriyorum. Şu an tam olarak burada, yazdığım kelimelere odaklanıyorum. Sonra yapacağım yemeğe kendimi vereceğim. Sonra da neyi yapacaksam ona.

Ne yapıyorsam, tam olarak orada olmaya çalışıyorum. Geçmiş veya gelecek o anın konusu olmuyor.

Eğer, ola ki o yöne doğru kaymaya başlarsam, birkaç dakika nefesime odaklanıyorum ya da sakince oturup, etrafımda neler varsa onları hissetmeye çalışıyorum. Bu şekilde şu anla bağlantımı tekrar kuruyor ve yapmakta olduğum işe geri dönüyorum.

4 Kendinizi veya Kendi Hayatınızı Başkalarıyla ya da Başkalarının Hayatlarıyla Kıyaslamak

Çok yaygın ve yıkıcı başka bir alışkanlık da sürekli olarak kendinizi başkalarıyla kıyaslamak. Arabaları, evleri, işleri, ayakkabıları, parayı, ilişkileri, sosyal popüerliği vs. Siz bunu yaptıkça da öz saygınız azalıyor ve negatif duygularla zihninizi dolduruyorsunuz.


Nasıl Bu Alışkanlığın Üstesinden Gelinir?
Bu alışkanlığı başka iki alışkanlıkla değiştirin.

-Kendinizi kendinizle Kıyaslayın
Önce böyle bir alışkanlığı edinmeye çalışın. Ne kadar büyüdüğünüzü görün, neler başardığınızı ve hedeflerinize giden yolda ne kadar aşama kaydettiğinizi. Bu alışkanlık kendinize karşı minnettarlık, takdir ve sevecenlik yaratacaktır. Ne kadar yol katettiğinizi gözlemledikçe, hangi engelleri aştığınızı fark ettikçe bunlar daha das artacak.
Diğer insanları daha az düşünerek kendiniz hakkında daha iyi hissedeceksiniz.

– Nazik Olun
Tecrübelerime göre başkalarına nasıl davrandığınız ve onlar hakkında nasıl düşündüğünüz kendinizle olan ilişkinizi önemli ölçüde etkiliyor. Başkalarını eleştirmek ve yargılamak beraberinde kendinizi de sorgulamaya itiyor. Diğer insanlara karşı nazik ve yardımsever olun. Sizde ve başkalarında pozitif olanı takdir edin. Böylelikle kendinizle de çok daha iyi olacaksınız.

Ve hatırlayın, kıyaslamaya devam ederek kazanamazsınız. Bilinçli bir şekilde bunun farkına varmak bile yardımcı olacaktır.

5 Hayattaki Olumsuz Ayrıntılara Odaklanmak

Olayların negatif yönlerini görmek ve bu detaylara dalmak sizi kesinlikle daha mutsuz bir insan yapar. Hatta bu ruh halinizle diğer insanları da oraya çekersiniz.

Nasıl Bu Alışkanlığın Üstesinden Gelinir?
Bu biraz zor olabilir. Benim için işe yarayan şeylerden biri mükemmeliyetçilikten kurtulmak oldu. Bütün her şeyin eksiksiz ve mükemmel olmasını istemek yerine durumların pozitif veya negatif yünlerinin olabileceğini kabul etmek benim için rahatlatıcı olmuştu.

Diğer işe yarayan yöntem ise yapıcı olmaya odaklanmak. Küçük problemleri dert edip, bunlar hakkında sızlanmak yerine durumu düzeltmeye çalışmak. Şu soruları sorarak siz de bunu yapabilirsiniz:

Bu negatif şeyi nasıl bana yardımcı olacak, pozitif bir şeye dönüştürebilirim?
Bu problemi nasıl çözerim?

Üçüncü işe yarayan yöntem ise kendime sorduğum şu soru: kim takar? Sık sık sorun olduğunu sandığım şeyin uzun vadede hiçbir öneminin olmadığını fark ediyorum.

6 Dünyanın Etrafınızda Döndüğü Yanılgısına Kapılarak Hayatınızı Sınırlamak

Eğer dünyanın etrafınızda döndüğünü düşünüyor ve yeni veya farklı bir şeyler yapmaktan başka insanlar ne düşünür veya ne der diye korkuyorsanız, kendinize büyük limitler koyuyorsunuz demektir. Nasıl?
Yeni şeyler denemeye ve gelişmeye daha az açık oluyorsunuz. Karşılaştığınız eleştiriler veya olumsuzlukların sizinle ilgili olduğunu ve hatanın sizde olduğunu düşünüyorsunuz (gerçekte ise diğer insanın günü sadece kötü geçmiş olabilir) Ayrıca kendi utangaçlığımın başka insanların benim hakkında ne düşündüğünü çok fazla umursamaktan geldiğini düşünmüştüm.

Nasıl Bu Alışkanlığın Üstesinden Gelinir?
-Diğer İnsanların Sizin Ne Yaptığınızı Çok da Umursamadığını Fark Edin
Onların eli kendi hayatları hakkında endişelenerek ve diğer insanlar acaba onlar hakkında ne düşünüyor diye zaman harcayarak dolu zaten. Evet bu sizi zihninizde daha az önemli hissettirebilir. Ama aynı zamanda özgür de kılar.

-Dışarıya Odaklanın
Kendiniz hakkında düşünerek zamanınızı harcayacağınıza, etrafınızdaki insanlara odaklanın. Onları dinleyin, onlara yardım edin. Bu öz güveninizi yükseltecektir.

7 Hayatı Karmaşık Hale Getirmek

Hayatı karmaşık hale getiren birçok alışkanlık olabilir. Kendi hayatımdan örnekler vererek, bunları nelerle değiştirdiğimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Nasıl Bu Alışkanlığın Üstesinden Gelinir?
-Dikkati Birçok Şeye Bölmek
Bu alışkanlığı bir zamanda sadece bir şey yapma alışkanlığımla değiştirdim. En önemli görevlerimi bir kağıda yazıp, sonra onları teker teker halletmeye çalıştım.

-Çok Fazla Eşya
Bu yıl bunlardan hangisini kullandım? diye sordum kendime. Kullanmadıysam onu birine verdim ya da attım gitti.

-İlişkilerle İlgili Zihinde Problemler Yaratmak
Akıl okumak zor. Bu yüzden sorular sorun ve iletişim kurun. Bu gereksiz çatışmaları, yanlış anlaşılmaları, zaman ve enerji kaybını azaltacaktır.

-Stres ve Kaygının İçinde Kaybolmak
Stresli olduğunuz zamanlarda, durun ve bir-iki dakika düzenli nefes alıp verin, havada neyin gidip geldiğine dikkat edin. Bu vücudunuzu rahatlatacak ve zihninizi tekrar şu ana getirecektir. Sonra sizin için önemli olana odaklanmaya devam edebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.