Mukus Retansiyon Kisti Nedir, Ameliyatı İçin Hangi Doktora Gidilir?

  • Genel Sağlık
  • Mukus Retansiyon Kisti Nedir, Ameliyatı İçin Hangi Doktora Gidilir? için yorumlar kapalı
  • 1.085 kez görüntülendi

Mukus retansiyon kistleri, üst solunum yollarındaki herhangi bir kanal tıkandığında oluşan içi sıvı dolu kabarcıklardır. Mukoza kisti olarak da bilinen mukus retansiyon kisti genellikle sinüs bölgelerinde ve tükürük bezlerinde görülür, ancak kimi zaman bu kistler dudaklarda, boğazda ve ses tellerinde de meydana gelebilir.

Sağ veya sol maksiller sinüslerde mukus retansiyon kisti

Sık sık tekrarlayan sinüzit hastalığınız varsa bu durum, maksiller sinüslerin bulunduğu bölgede mukus retansiyon kistine yol açabilir. Maksiller alandaki mukoza kistleri, sinüzit filminin çekilmesiyle tespit edilir. Genellikle herhangi bir belirti vermez, ancak bazen de baş dönmesi, baş ağrısı ve yüz ağrısı gibi semptomlara neden olabilir. Kist, herhangi bir sağlık sorununa neden olmazsa genellikle tedavi edilmesi gerekmez. Fakat bu kistten kaynaklı kronik sinüzitiniz varsa, kisti çıkarmak ve yeniden oluşumunu engellemek için sinüs ameliyatı yahut nazal operasyon gerekebilir.

Boğaz bölgesinde mukus retansiyon kisti

Geniz akıntısı da, boğazın arkasında veya bademciklerdeki mukus üreten bezleri tıkayabilir. Bu durum da, boğazda veya bademciklerde mukus retansiyon kistine neden olabilir. Belirtileri arasında boğaz ağrısı, boğazı temizleme gereği hissi ve baş ağrısı yer alır. Bu bölgedeki kistin tedavisi için kistin içi küçük bir kesi açılarak boşaltılır, ardında dikiş atılır. Sık sık boğaz enfeksiyonuna neden olan bademcik kisti ise bademciklerin alınması ile tedavi edilebilir.

Dudaklarda mukus retansiyon kisti

Dudakta meydana gelen mukus retansiyon kisti ağrıya neden olmaz ve kistlerin içi berrak bir sıvı ile doludur. Dişleriyle dudaklarını bastırıp emen kişilerde dudak mukus retansiyon kisti ile sık karşılaşılır. Bu kist ayrıca dudak piercinglerinden de kaynaklanabilir. Zararsız ve iyi huylu bir kist olmasına rağmen, iç dudak yüzeyinde kalıcı bir hasara neden olabilir. Diğer belirtileri de şunlardır: Dudağın iç yüzeyin şişlikler, bazen mavi renkte görünen kist çevresindeki mukoza zarında renk değişikliği.

Tükürük bezinde mukus retansiyon kisti

Tükürük kanallarının çeşitli nedenlerden hasar görmesi, rüptüre salgı bezinin yakınında mukus toplanmasına yol açabilir. Bezden sızan sıvı tükürük kanallarını tıkayıp, mukus retansiyon kisti oluşturabilir. Konuşmada, çiğnemede ve yutkunmada güçlük çekme, tükürük bezi yakınında bulunan kistin en sık karşılaşılan belirtilerindendir. Tükürük bezi kisti için tedavi genellikle etkilenen tükrük bezinin çıkarılma veya bezin içine kesi açılarak boşatılması, ardından dikişle bölgenin kapatılması şeklinde gerçekleşir.

Ses Teli (Vokal kord) Nodülleri

Mukus üreten bez, ses tellerinin yakın bölgelerini yıkadığında ses tellerinde mukus kisti meydana gelir. Vokal kord nodülleri ya da “şarkıcı nodülü”, ses tellerinin doğru olmayan kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan, iki ses telinde de görülebilen iyi huylu (kanserli olmayan) oluşumlardır. Özellikle ses sanatçıları, telefonla danışmanlık yapanlar, öğretmenler gibi uzun süreli konuşmak ve ses çıkarmak zorunda kalanlarda görülürler. Ses kısıklığı ve sesin çıkmaması, bu rahatsızlığın belirtilerindendir. Tedavisi, kist olan bölgeye kesi açılarak kistin boşaltılması şeklinde gerçekleşir.

Mukus retansiyon kisti nasıl geçer?

Mukus retansiyon kistiniz varsa en kısa zamanda bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuz kistin olduğu bölgeye göre yukarıda bildirdiğimiz tedavilerden birini uygulayacaktır.

Sual: Ben de mukus retansiyon kisti var ameliyat olmam gerekli mi?
CEVAP
Kulak Burun Boğaz Dr. Ömer Bilaç’ın cevabı: (Mukus retansiyon kisti sinüs drenajini engelleyecek büyüklükte ve sinüsün ağız bölgesini kapatıyorsa ameliyat gerekir yoksa gerekmez.)

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.