Moringa Bitkisi Nedir?

Mucize Moringa ağacı, Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerine özgü bir bitkidir. Hindistan’da Himalaya dağlarının eteklerinde bulunur. Bu bitki Moringaceae ailesine aittir. Çok amaçlı bir bitkidir ve yaprakları, tohumları, meyveleri, çiçekleri, kökleri ve kabuğu kullanılmaktadır.

 

Moringa ağacı yarı kurak ve tropik iklimde kolaylıkla büyür ve çeşitli kısımları yenilebilir olduğundan insanlar için faydalı olduğu bildirilmiştir. En çok kullanılan parçalardan bazıları moringa yaprakları ve tohumlarıdır. Moringa tohumu ve kökleri yağ çıkarmak için kullanılır ve çiçekleri pişirilip yenebilir. Bunların dışında birçok ülkede geleneksel tıpta, kabuğu, özü, çekirdeği, yağı, yaprakları, kökleri ve çiçekleri kullanılmaktadır.

 

Genel Sağlık Yararları Nelerdir?

Moringa ile ilgili en şaşırtıcı şey, bu bitkinin her parçasının bir besin ve antioksidan deposu olmasıdır. Böylece, bu bitki sayısız sağlık yararına sahiptir ve çeşitli hastalıkları tedavi etme kapasitesi bulunmaktadır. Bu nedenle, “mucize ağacı” olarak adlandırılır ve geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılır. Moringa’nın çeşitli sağlık yararları aşağıdaki gibidir:

 

  • Moringa tohumları, “Ben oil” olarak bilinen yemeklik yağ içerir. Bu temiz, tatlı ve kokusuz yağ, antioksidanlar açısından zengindir ve zeytinyağının besin profiline benzer. Diğer yağlar gibi bayatlamadığından, raf ömrü sınırsızdır.

 

  • Moringa yaprakları bu bitkinin en çok kullanılan kısımlarıdır. Bu yapraklar yenilebilir ve ıspanaktan üç kat daha fazla demir içerir.

 

  • Moringa, vücut tarafından ihtiyaç duyulan tüm temel amino asitleri içerir. Amino asitler, hücrelerin büyümesi, onarılması ve sağlığının sürdürülmesi için gerekli olan proteinlerin yapı taşlarıdır. İnsan vücudu 10 ila 12 amino asit üretmektedir. Geri kalan 8 amino asit, günlük besinlerden sağlanan esansiyel amino asitler olarak bilinir ve moringa bunların tümünü içerir.

 

  • Moringa yaprakları enerji seviyelerini doğal bir şekilde artırmaya yardımcı olur, ki bu enerji uzun ömürlüdür. Ayrıca, ülserleri iyileştirdiği, tümör oluşumunu azalttığı, artrit ağrısını ve iltihabı azalttığı ve kan basıncını kontrol ettiği bulunmuştur.

 

  • Diyetin bir parçası olarak günlük moringa tüketimi vücudun doğal savunma mekanizmasını geliştirir. Bağışıklık uyandırıcı bir bitkidir ve sıklıkla Aids hastaları için reçete edilir.

 

  • A vitamini veya betakaroten bakımından zengindir ve körlüğe karşı etkili bir silah görevi görür.

 

  • Emziren annelerde önemli bir rol oynar. Moringa tüketiminin anne sütünde dramatik bir artışa neden olduğu bildirilmiştir.

 

  • Şeker seviyelerini dengelediği için, diyabetiklere karşı son derece etkili olabilir.

 

  • Abur cubur tüketiminin artması, yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Moringa vücuttaki kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.

 

  • Moringa yaprağı tüketimi, vücudun metabolizmasını ve hücre yapısını uyarır.

 

  • Bu bitkinin ayrıca birkaç antibakteriyel özelliği vardır ve dolayısıyla bir arıtıcı ve doğal detoks olarak kullanılabilir.

 

  • Moringa, kandaki toksinleri çekerek toksik birikimin atılmasına yardımcı olur.

 

  • Moringa yapraklarının hiçbir yan etkisi bildirilmemiştir. Bu nedenle, çocuklar ve yetişkinler tarafından güvenle tüketilebilir. Günümüzde, öğünlerin besin içeriğini artırmak için pürelerde, makarna ve ekmeklerde kullanılmaktadır.

 

  • Moringa takviyeleri, piyasada bulunan sentetik bileşenler kullanan multivitamin ve kalsiyum takviyelerinin çoğundan daha iyidir. Moringa takviyeleri, kalsiyum ve multivitaminlerin doğal kaynakları olan moringa yaprakları ve baklalarından hazırlanır. Bu işleme yöntemi, vücut tarafından besinlerin kullanılabilirliğini ve emilimini artırır.

 

  • Moringa tohumları, parfüm ve aromaterapi yağlarının üretiminde kullanılmaktadır. Moringanın çiçekleri flavonoidler ve antioksidanlar içeren bitkisel çay yapımında kullanılır.

 

  • Antienflamatuvar ve antiseptik özelliklerinden dolayı moringa takviyeleri, çürükler, kesikler ve yanıklar gibi hafif yaralanmaların hızlı iyileşmesini kolaylaştırır.

 

  • Moringanın kökleri geleneksel tıpta dolaşım sisteminin bozukluklarını kontrol etmek, iştahı uyarmak ve sindirim sisteminin işlevini geliştirmek için kullanılır. Bunlara ek olarak, cinsel işlev bozukluklarını, kadın üreme sistemi sorunlarını ve artriti tedavi edebilirler.

 

  • Araştırmaya göre, moringa köklerinde bulunan bazı elementler yumurtalık kanserini, böbrek taşlarını ve iltihabı tedavi edebilir. Vücudun böbreklerden daha etkin bir şekilde kalsiyum ve fosfatları temizlemesini sağlayarak genel böbrek fonksiyonunu iyileştirir.

Saç İçin Yararları Nelerdir?

 

  • Moringa, yüksek bir A vitamini içeriğine sahiptir, böylece saç uzamasını teşvik eder. Doğru saç uzaması için dolaşım sisteminden saç folikülüne optimum oksijen ve besin maddesi iletilmesi hayati önem taşır. A vitamini vücuttaki sağlıklı hücrelerin ve dokuların gelişiminde ve saç dökülmesinin azaltılmasında önemli bir rol oynar. A vitamini eksikliği saç kuruluğuna ve kepeklenmeye neden olabilir.

 

  • Moringa bitkisi ayrıca bağışıklık fonksiyonunu artırarak, saç uzamasını uyaran çinko içerir. A vitamini ile birlikte çinko ve silika, yağ bezlerin kurumasını ve tıkanmasını önler. Yağ bezleri, sebum üretiminden sorumludur. Çinko eksikliği, DNA ve protein sentezindeki bozulma nedeniyle saç foliküllerinin zayıflamasına yol açabilir. Çinko ayrıca nükleik asitlerin yapısını da etkiler.

 

  • Moringadaki E vitamini kafa derisi çevresindeki kan dolaşımını uyaran güçlü bir antioksidandır. Saç derisinde kan akışının artışı, saç foliküllerinden daha fazla besin maddesinin emilimine yardımcı olur.

 

  • Moringa, sağlıklı saçlar için gerekli tüm besin maddelerini içerir. Saç dökülmesi, B6 vitamini, biyotin, inositol ve folik asit eksikliğinden kaynaklanır. Saç derisindeki yeterli kan dolaşımı, saç köklerinin daha güçlü ve sağlıklı uzamasını sağlar. C vitamini ile birlikte E vitamini kafa derisinde kan dolaşımının iyileşmesinde yardımcı olur. Foliküllere kan taşıyan kılcal damarları korumak hayati önem taşır.

  • Moringa, sağlıklı saçlar için gerekli olan kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, selenyum, bakır ve manganez gibi bol miktarda mineral içerir.

 

  • Moringa yağı, saçların ve saç derisinin sağlığını ve gücünü iyileştirmek için kullanabileceğiniz doğal bir tamamlayıcı besindir. Bu yağla yapılan düzenli masajlar, kırıkların ve kepeklerin azaltılmasına yardımcı olur. Saç derisine ve saç köklerine, vitamin ve minerallerin ulaşmasını sağlar.

 

  • Moringa bitkisinin anti-aging özelliklerine sahip olduğu bulunmuştur. Serbest radikallerin insan cildi üzerindeki etkisi, kırışıklıkların ortaya çıkmasına ve cildin yaşlanmasına neden olur. Moringa, serbest radikalleri cilt hücrelerinden temizlemeye ve cildin canlılığını ve rengini iyileştirmeye yardımcı olur.

 

  • Moringa yaprakları, cilt sağlığına katkıda bulunan yaklaşık 30 antioksidan içerir. Moringa yağı, yüksek oranda emilir ve dolayısıyla bu güçlü antioksidanların deri hücrelerine ulaşmasına yardımcı olur.

  • Moringa yaprakları ayrıca sülfür içerir. Bu mineral, vücudun her bir hücresinde bulunur ve kolajen ve keratin için ana bileşendir. Kolajen, cilde esneklik ve yumuşaklık veren elastik bir maddedir ve keratin, cilde güç kazandırır. Bu iki madde, deri dokusunun çoğunluğunu oluşturur ve sülfürden yapılan proteinlerden oluşur.

 

  • Moringa tohumunun özü, terapötik cilt bakımı yararları ve cilt temizleme özellikleri nedeniyle kozmetik endüstrisinde popülerdir. Ciltteki yabancı maddeleri filtreleme, detoksifiye etme ve gençleştirme yeteneğine sahiptir. Doğal ten rengini ve tonunu dengeler. Moringa yapraklarından yapılan bir macun cildi güzelleştirir ve yüz maskesi olarak kullanılabilir.

 

  • Moringa tohumlarından elde edilen yağ, bebeklerin cildini yumuşatmak için kullanılır.

 

  • Moringa tohumu özü koruyucu kremlerde kullanılır ve sigara dumanı ve ağır metal kirliliğine karşı koruma sağlama yeteneğine sahiptir.

 

  • Güçlü bir temizlik maddesidir ve derin temizlik kremleri ve losyonlarında aktif bir madde olarak moringa tohumu tozu kullanılır. Cildi kirlenmeye karşı korur.