Miyelodisplastik Sendrom Nedir? Miyelodisplastik Sendrom Nasıl Tedavi Edilir?

  • HASTALIKLAR
  • Miyelodisplastik Sendrom Nedir? Miyelodisplastik Sendrom Nasıl Tedavi Edilir? için yorumlar kapalı
  • 1.145 kez görüntülendi

Miyelodisplastik Sendrom Nedir? Miyelodisplastik Sendrom Nasıl Tedavi Edilir?

Kemik iliğini ve kan hücrelerinin yapımına engel olan ve ya etki yapan hastalığa tıp dilinde Miyelodisplastik Sendrom adı verilmektedir. Miyelodisplastik Sendrom hastalığı kısaltması olan MDS ile de bilinmektedir. Her yaşta görülse dahi en sık görüldüğü yaş aralığı 60 yaş ve üstündedir. Ayrıca bu hastalık “prelösemi” adıyla da anılmaktadır.

Bu hastalığın oluşumu, normal kemik ilikleri üretimde kök hücre ve bunların dönüştüğü 3 farklı kan hücreleriyle görülür. Bunlar  alyuvar,plalet ve akyuvarlardır. Bu hücrelerin ise tam gelişimini tamamlayamama durumuna MDS yani Miyelodisplastik Sendrom adı verilmektedir. Bu hastalığın neden olduğu ise tam olarak bilinememektedir.

Miyelodisplastik Sendrom Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığı tek bir belirtiye bağlamak büyük bir hata olacaktır. Çünkü birden fazla ve sık görülebilen değişik nedenleri vardır. Başlıca nedenleri ise anemi, nefes ve solunumda darlık, sıkça karşılaşılan enfeksiyonlar, hemen morarma hali ve çabuk kanamalar yaşama bu hastalıkta sıkça karşılaşılan nedenlerdendir.

miyelodisplastik-Sendrom

Miyelodisplastik Sendrom Teşhisi Nasıl Konur?

Bu hastalıkta mutlak yapılması gereken testler vardır. Kan ve kemik iliği yapılması gereken testler arasında yer almaktadır. Bu testler sonrasında Miyelodisplastik Sendrom tanısı konulabilir.  Tabii şu şartlar altında:

– Kan testinde kan hücrelerinde görülen bozukluklarla,

– Kemik iliğinin örneğiyle ve bu örnekle yapılan incelemeyle mümkündür.

Miyelodisplastik Sendrom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyelodisplastik Sendrom tedavisi yapılırken, birçok yoldan size tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Bunun için hastanın durumu muayene ile anlaşılır. MDS tedavileri arasında kan nakli, kanser ilaçları yani kemoterapi, iliğin korumaya alamadığı hücreleri koruma ve ya yeni hücre ile destekleme yöntemi, kemik iliği nakli ve destekleyici tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Hastalığın ölümcül olma durumu size göre değişir. Hastanın durumu hastalık için çok önemlidir. Bu hastalık bazen yıllarca sizi bırakmaz, bazen kolay tedavi edilir ve bazende ölümcül olarak sizin yaşamınızı sonlandırabilir.

Acil Şifalar Dileriz

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.