Mide Şişkinliği ve Nedenleri

  • GASTROENTEROLOJİ
  • Mide Şişkinliği ve Nedenleri için yorumlar kapalı
  • 2.021 kez görüntülendi

Mide  Şişkinliği  ve Nedenleri

Mide Şişkinliği ve Nedenleri

Mide şişkinliği basit bir sorun olsa da bazen rahatsızlık verici boyutlara ulaşabilir. Mide şişkinliği midemizde fazla gaz biriktiğinde, kabızlık durumunda, gıda hassasiyetinden ya da bağırsak sendromundan kaynaklanabilir.

Mide Şişkinliği Nedir?
Mide şişkinliği midenin karın bölgesindeki anormal ağrılarla birlikte şişmesidir. Bu ağrılar keskin olabilir, mide kramplarına sebebiyet verebilir. Bu ağrılar karın bölgesinin herhangi bir yerinde olabilir ve yeri hızlı bir şekilde değişebilir.

Mide şişkinliğindeki bir problem de karın bölgesinin üst kısımlarında hissedildiğinde kalp ağrısıyla karıştırılmasıdır. Bazen rahatsızlık sağ üst karın bölgesinde hissedildiğinde de safra kesesi ya da apandis ağrısıyla da karıştırılmaktadır.

Mide Şişkinliğinin Nedenleri
Mide şişkinliğinin beslenme, laktoz intoleransı, reflü, kabızlık gibi yaygın nedenleri bulunabilir. Crohn hastalığı ve bağırsaklarda tıkanma gibi rahatsızlıklar da mide şişkinliğini artırabilir. Mide şişkinliği bağırsaklarda sindirilemeyen ya da yarı sindirilmiş besinlere işaret edebilir. Ayrıca az veya yetersiz su tüketimi de mide şişkinliğine katkıda bulunabilir. Su vücutta birçok işleve yardımcı olur ve besinlerin sindirilmesini ve bağırsakta ilerlemesini sağlar. Yağlı yiyecekler de şişkinliği tetikler. Özellikle laktoz intoleransı olup da süt ürünleri tüketen kişilerde mide şişkinliği ciddi problem haline gelebilir.

Mide şişkinliğinin bazı yaygın ve ortak nedenleri şunlardır:

Laktoz İntoleransı
Obezite
Gıda alerjileri
Anormal sindirim
Hava yutma
Gaz üreten yiyecekler
Kabızlık
Bağırsak parazitleri
Hassas bağırsak sendromu
Kısmi bağırsak tıkanıklığı
Gebelik önleyici haplar
Aşırı alkol tüketimi
Çok tuzlu ya da işlenmiş gıdalar
Düşük proteinli beslenme
Bunlara ek olarak abdominal tümörler, mide kanseri, anormal olarak şişmiş organlar da mide şişkinliğinin nedenlerinden olabilir. Sindirimi veya karın bölgesi iç organlarının mekanizmasını engelleyen durumlar da mide şişkinliğine yol açabilir.

Mide Şişkinliği Belirtileri
Mide şişkinliğinin yaygın belirtileri şunlardır:

Mide krampları
Karın ağrısı
Gaz oluşumu ve birikimi
İshal
Hazımsızlık
Nefes almada güçlük
Bel ağrısı
Aşağıdaki semptomlar görülürse acilen doktora gidilmelidir:

Şiddetli karın ağrısı
İshal
Kusma
Zamanla kötüleşen mide ekşimesi
Kanlı dışkı
Ani kilo kaybı
Mide Şişkinliği için Tavsiyeler ve Tedavi Önerileri
Mide şişkinliğine iyi gelen en etkili ipuçları şunlardır:

Lifli Gıdalar Tercih Edin
Bol bol taze meyve ve sebze tüketin. Lif oranı yüksek olan bu yiyecekler sindirim ve boşaltım sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayarak, şişkinliği azaltacaktır.

Sıvı Almayı İhmal Etmeyin
Günde en az 7-8 bardak su tüketin. Düşük kalorili, kafeinsiz, sodyum içermeyen bitkisel çaylar da tüketilebilir.

Meşrubatlardan ve yüksek sodyum içerikli çorbalardan kaçının. Sulu meyveler ve yiyecekler ve düşük sodyumlu çorbalar tüketilirse günlük su ihtiyacının yarısı karşılanabilir. Ayrıca karbonatlı içeceklerden de uzak durulmalıdır. Gazoz benzeri gazlı içeceklerde kabarcıklarda hapsolmuş karbondioksit gaz üreterek midede boşluk oluşumunu yavaşlatır ve mide şişkinliğine yol açar.

Taze Gıdalar Alın
Taze yiyecekler tüketmeye özen gösterin, paketlenmiş ve dondurulmuş ürünlerden uzak durun. Çünkü işlenmiş gıdalarda besin değerleri düşer ve bozulmayı önlemek amaçlı katılan maddeler mideyi rahatsız edebilir.

Spor Yapın
Egzersiz yapmak da hormon salımına yardımcı olarak bağırsak hareketlerini hızlandırır.

Süt Ürünlerine Dikkat
Süt ürünlerini tüketirken dikkatli olmak gerekir. Fakat bu süt ve süt ürünlerinin tüketimini bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Laktoz miktarı azaltılmış süt tüketilebilir. Marketlerde sindirimi daha kolay sütler mevcuttur. Donmamış yoğurt ve eski kaşar gibi gıdalar az miktarda laktoz içerdiği için mide şişkinliği için uygundur.

Vitamin Alımı
Adet öncesi dönemde kadınlarda karın bölgesinde sıvı birikimi olur. B grubu vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum tüketen kadınlarda mide şişkinliği şikayetlerinde azalma olduğu görülmüştür.

Yiyeceklerin Sıcaklığı Önemli
Çok sıcak ve soğuk içeceklerden kaçının. Çok sıcak yiyecekler, içecekler tüketmek ve sakız çiğnemek de hava yutmaya neden olur ve mide şişkinliğine yol açar.

Bazı Gıdalar Şişkinliği Artırır
Baklagiller, karnabahar, lahana, fasulye, kavun ve elma gibi yiyecekler de gaz üretimine dolayısıyla mide şişkinliğine neden olduğu için kontrollü tüketilmelidir. Ayrıca çok yüksek miktarda lif içeren besinler de bağırsaklarda gaz birikimine yol açtığı için mide şişkinliği geçinceye kadar asgari düzeylerde tüketilmelidir.

Bitkisel Tedaviler
Rezene ve dulavrat otu gibi bitkiler mide şişkinliği için oldukça etkilidir. Dereotu, zencefil ve tarçın gibi bitkileri de mide şişkinliğinin doğal yollardan tedavisinde kullanılabilir. Tarçın ve zencefil sindirimi tetikleyerek besinlerin emilimini hızlandırır.

Yemeklerden sonra içilen ıhlamur ya da nane çayı da hazımsızlığı ve şişkinliği engeller.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.