Mide ekşimesine neden olabilecek 11 besin

  • SAĞLIKLI BESLENME
  • Mide ekşimesine neden olabilecek 11 besin için yorumlar kapalı
  • 1.177 kez görüntülendi

Mide ekşimesine neden olabilecek 11 besin

Mide ekşimesi, göğsünüzün yanmış gibi hissetmesini sağlayan acı verici bir his ile karakterize edilebilir ve öncelikle alt göğüs bölgesini etkiler.

Temel olarak, mide ekşimesi, mide asitleri alt özofagus sfinkterine nüfuz edip özofagusa girdiğinde oluşan bir durum olan asit reflü olarak bilinen daha büyük bir hastalığın belirtisidir. Yemek borusu, yiyecekleri ve içecekleri mideye taşıyan tüptür.

Normal ve sağlıklı bir vücutta, mide asidi mideden kaçamaz ve özofagusa giremez, çünkü alt özofagus sfinkteri olarak bilinen bir bariyer kası tarafından kontrol edilir. Bu kas bir halka şekline sahiptir ve her zaman doğal olarak kapalı kalır, yalnızca yemeğinizi veya kemerinizi yuttuğunuzda açılır.

Bununla birlikte, özofagus sfinkteri persistan asit reflü muzdarip hastalarda zayıflar. Bu, tekrarlayan mide ekşimesi ve asit reflü nöbetlerini yok edemedikleri için ana nedenlerden biridir.

Mide ekşimesi semptomlarıyla mücadele etmek ve güçlü bir önleyici bakım rejimi oluşturmak istiyorsanız, günlük diyetiniz önemli bir rol oynayacaktır. Mide ekşimesi semptomlarını hafifletebilecek ve önleyebilecek birçok gıda vardır ve benzer şekilde, alt özofagus sfinkterini gevşeterek ve mide asidinin ve yiyeceğin yemek borusuna girmesine izin vererek mide yanmasını tetikleyebilecek birçok yiyecek vardır.

Mide ekşimesi semptomlarını arttıran ve tetikleyen tüm gıda maddelerinin bir listesini hazırladık.

İşte, bir göz atın:

1. YÜKSEK YAĞ GIDALAR

Yüksek yağlı yiyecekler, mide ekşimesi ve asit reflülerinin en yaygın suçlularıdır ve bu çok kötü bir haber çünkü bu yiyecek grubu fındık, peynir ve avokado gibi en yoğun besleyici ve sağlıklı yiyeceklerden bazılarını içeriyor.

Araştırmalar, yüksek yağlı gıda maddelerinin, mide ekşimesi semptomlarına iki farklı şekilde neden olabileceğini ortaya koymaktadır. İlk olarak, bu besinler alt özofagus sfinkterinin aşırı gevşemesine neden olabilir, bu da özofagus ile mide arasında bir bariyer oluşturan önemli bir kastır. Bu kas gevşemeye başladığında, mide asitleri mideden kaçar ve yemek borusuna girerek, mide ekşimesi korkunç belirtileri tetikler.

İkinci tetikleme durumunda, yüksek yağlı yiyecekler, düşük özofagus sfinkterinin aşırı gevşemesine neden olan ve asit reflü semptomlarına yol açan bir hormon olan kolesistokinin (CCK) salınımını tetikler. Ayrıca, CCK salınımındaki bu artış, sindirim ve işlemeyi iyileştirmek için gıdanın midede daha uzun süre kalmasına neden olur. Bu, sindirimi arttırıp doygunluğu arttırsa da, ne yazık ki, asıl olarak mide ekşimesi olmak üzere asit reflü semptomlarını tetikleyebilir.

Hem iyi yağ içeren sağlıklı yiyecekler hem de sağlıksız kızarmış maddeler, işlenmiş yiyecekler ve çok yağlı yiyecekler içeren mide ekşimesi semptomlarını tetikleyen, yağ oranı yüksek yiyeceklerin hatırlanması önemlidir. Bu nedenle, mide ekşimesi belirtileri yaşarken tüketimini azaltmak, düşük yağda sağlıklı alternatifler seçmek ve bunları tamamen yemekten kaçınmak en iyisidir.

2. NANE

Popüler inanış, nane ve nane gibi bazı nane şekerlerinin çiğnenmesinin, sindirim sorunlarının giderilmesine yardım edebileceği ve ağır bir yemekten sonra sindirimi teşvik etmeye yardımcı olabileceği yönündedir. Ancak, gerçek şu ki, bilimsel araştırmalar, darp makinesinin aslında kalp yanıkları ve asit geri akışının önemli bir suçlu olduğunu ortaya koyuyor.

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, yüksek dozda nane tüketmenin asit reflü semptomlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koydu. Nane altının özofagus sfinkterinin gevşemesine neden olmaması bir sürprizdir. Ancak aslında uzmanlar, nane bitkisinin yemek borusunun iç yüzeyinde tahrişe neden olarak mide ekşimesi semptomlarını tetiklediğine işaret ediyor.

Başka bir araştırma, 500’den fazla katılımcıdan oluşan bir örnek ile mide ekşimesi nedenlerini incelemeye çalıştı. Sonuçlar, her gün nane çayı içen bireylerin, mide ekşimesi muzdarip olma riskinin iki katı olduğunu ortaya koydu.

Nane ve mide ekşimesi deneyimi arasında doğrudan bir bağlantı kurmak için somut kanıt eksikliği olmasına rağmen. Ancak, nane, nane sakızları ve nane çayının mide ekşimesi durumunuzu ağırlaştırdığını düşünüyorsanız, tamamen önlemek için en iyisidir.

3. NARENCİYE SULARI

Narenciye suları tüketmek de mide ekşimesi semptomlarına neden olabilir. Son zamanlarda yapılan bir çalışma, bu durumdan muzdarip 382 kişi arasında mide ekşimesi nedenlerini incelemeye çalıştı. Sonuçlar, katılımcıların yaklaşık% 67’sinin portakal suyu içtikten sonra mide ekşimesi semptomları yaşadığını ortaya koydu.

Bu durumdan muzdarip olan 400 hasta örneği ile mide ekşimesi nedenlerini inceleyen bir başka çalışma, katılımcıların% 73’ünün portakal greyfurt suyunu tükettikten sonra mide ekşimesi yaşadığını ortaya koydu.

Bu sonuçlar, narenciye sularında bulunan asit konsantrasyonunun, mide ekşimesi ve asit reflü semptomlarını tetikleme eğiliminde olduğunu rapor eder. Bununla birlikte, araştırmacılar hala narenciye sularının tüketiminin mide yanmasına neden olduğunu tam olarak anlamaya çalışıyor.

Greyfurt, limon ve portakal suyu gibi mide ekşimesi muzdarip iken, asit reflü semptomlarını ağırlaştırabileceğinden, turunçgiller suyu içilmemesi şiddetle tavsiye edilir.

4. ÇİKOLATA

Çikolata, mide ekşimesi semptomlarını tetikleyebilecek başka bir yaygın gıda maddesidir. Diğer birçok yüksek yağlı gıda maddesi gibi, çikolata da alt özofagus sfinkterini gevşetme eğilimindedir ve bu, mide asitlerinin yemek borusuna girmesini ve mide ekşimesi semptomlarını tetiklemesini sağlar.

Ayrıca, çikolata mutluluk uyandıran hormon serotonin ile dolup taşan zengin dozlarda kakao içerir. Araştırmalar, serotoninin aynı zamanda alt özofagus sfinkterini rahatlatabildiğini ve mide yanmasını tetiklediğini ortaya koymaktadır.

Ayrıca, çikolata ayrıca düşük özofagus sfinkterini uyarma ve aşırı gevşetme eğiliminde olan iki bileşik, kafein ve teobromin zengin dozlarıyla yüklenir. Bu nedenle, yağ içeriği ve serotonin seviyeleri, mide ekşimesi ağrılı semptomlarını tetikleyebileceğinden çok fazla çikolata tüketmekten kaçındığınızdan emin olun.

5. BAHARATLI YİYECEKLER

Baharatlı yiyecekler, mide ekşimesi korkunç ağrı tetiklemek için ana suçlulardan biri olarak kabul edilir. Uzmanlar, baharatlı yiyeceklerin, sindirim işlemini yavaşlatabilen baharat ve biberlerde mevcut olan zengin miktarda capsaisin içerdiğini bildirmektedir. Bu, temel olarak, yiyeceğin midede daha uzun süre kalmasına neden olur; bu da sizi asit reflü ve mide ekşimesi riski altında bırakır.

Örneğin, bir çalışma, biber tozu içeren biber tüketiminin, sindirim hızını azalttığını ortaya koymaktadır. Dahası, baharatlı yiyecekler zaten iltihaplı bir özefagusta tahrişe neden olabilir ve bu da ciddi derecede mide ekşimesi semptomlarına yol açabilir.

Bu nedenle, tekrarlayan asit reflü ve mide ekşimesi semptomlarından muzdaripken baharatlı yiyecekleri tüketmekten kaçınmak en iyisidir. Sağlıklı bireyler yemek borunuzu tahriş edip mide ekşimesini tetikleyebileceğinden aşırı tüketen baharat ve biberlerden de uzak durmalıdır.

6. TUZ

Çok fazla sofra tuzu veya çok tuzlu gıda maddelerinin tüketilmesinin asit reflü risk faktörlerini artırabileceği yaygın bir gerçektir ve mide ekşimesi en erken semptomlarından biridir. Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, yemeklerine çok fazla sofra tuzu ekleyen bireylerin, hiç tuz almayan bireylere kıyasla, asit reflü riski alma riskinin% 70 oranında daha yüksek olduğunu ortaya koymuşlardır.

Bu çalışma ayrıca, en az haftada üç kez tuzlu öğün tüketen bireylerin, hiç tuzlu öğün tüketmeyenlere kıyasla% 50 daha fazla asit reflü riski taşıdığını ortaya koymaktadır. Ancak, araştırmacılar hala tuz tüketiminin reflü ve mide ekşimesi risk faktörlerinde bir artışa neden olduğunu anlamaya çalışıyor.

Uzmanlar, çok tuzlu yiyecekleri tüketenlerin de daha yağlı ve kızarmış yemekler yediklerine inanıyor. Böyle bir durumda, kızarmış ve yağlı yiyecekler, mide yanmasını tetiklemede yalnızca tuzlu yiyeceklerden daha güçlü olma eğilimindedir. Bu nedenle, bir kişinin tuzlu yiyecek tüketimini sınırlamak ve günlük yemeklere çok fazla sofra tuzu eklemekten kaçınmak her zaman iyi bir fikirdir.

7. SOĞANLAR

Soğanlar, özellikle çiğ soğan tüketen, mide ekşimesi başlangıcını tetiklediği bilinen en yaygın suçlulardan biridir. Bu makalede listelenen diğer birçok gıda gibi, soğan da alt yemek borusu sfinkterini aşırı gevşeterek mide yanmasına neden olur ve bu da mide ekşimesi ve asit reflü semptomlarına neden olur.

Bir çalışma, katılımcılara ilk gün mide ekşimesi sade bir hamburger ve iki gün soğan ile aynı hamburger vererek soğan ve mide ekşimesi semptomları arasındaki ilişkiyi incelemeye çalıştı. Sonuçlar, soğansız burgeri tüketmeye kıyasla, katılımcıların soğanları yedikten sonra mide ekşimesi semptomları yaşadıklarını ortaya koydu.

Dahası, soğanların sıklıkla geğirme tetikleyebilen yüksek oranda fermente edilebilir bir lif kaynağına sahip olduğunu ve geğirme mide ekşimesi ve asit reflü semptomlarını şiddetlendirme eğiliminde olduğunu belirtmek ilginçtir. Dahası, araştırmalar, soğanlarda bulunan fermente olabilen lifin, sindirim sorunlarına ve komplikasyonlarına neden olan bir grup bileşik olan FODMAP’lerden oluştuğunu ortaya koymaktadır.

Bu nedenle, mide ekşimesi geçiriyorsanız veya soğan tükettikten sonra birinin başlangıcını deneyimleme eğilimindeyseniz, bunlardan kaçındığınızdan, özellikle çiğ yediğinizden emin olun. Son olarak, bunların fermente edilebilir bir lif kaynağı olduğunu ve dolayısıyla onları ne pahasına olursa olsun yemekten kaçınmanız gerektiğini unutmayın.

8. ALKOL

Araştırmalar orta ve aşırı miktarda alkol tüketiminin mide ekşimesi semptomlarını tetikleyebileceğini ortaya koymaktadır. Alkol tüketimi çeşitli yollardan mide yanmasına neden olabilir. Örneğin, alkol, düşük özofagus sfinkterinin aşırı gevşemesine neden olabilir, bu da mide asitlerinin kaçmasına ve özofagusa girmesine yol açarak mide yanmasıyla ilişkili korkunç ağrıyı tetikler.

Dahası, bazı alkollü içecekler, özellikle bira ve şarap, mide asitlerinizin seviyelerinde endişe verici artışlar yapma yeteneğine sahiptir, bu da sizi mide ekşimesi ve asit reflü semptomlarından muzdarip olma riskini artırabilir.

Son olarak, bir kişi düzenli olarak aşırı miktarda alkol kullandığında, yemek borusunun iç yüzeyinde doğrudan hasara ve bozulmaya neden olur. Yavaş yavaş, zaman geçtikçe, bu, yemek borusunun, mide asidinin kaçış girişimlerine karşı daha hassas ve hassas olmasına neden olur.

Bu nedenle, mide ekşimesi semptomlarına maruz kaldığınızda alkolden uzak durmanız şiddetle tavsiye edilir. Özofagusun kaplamasına zarar vermemek, mide asitlerini arttırmak ve alt özofagus sfinkterini gevşetmekten kaçınmak için dikkatli ve ılımlı miktarlarda tüketmeniz en iyisidir.

9. KAHVE

Birçok insan kahve içerken mide ekşimesi semptomlarına maruz kalma eğilimindedir. Araştırmalar kahvenin, alt özofagus sfinkterinin gevşemesine neden olarak mide yanmasını tetiklediğini, bu da asit reflü ve mide ekşimesi risk faktörlerini artırdığını ortaya koymaktadır.

Çeşitli araştırmalar, kahvede oldukça zengin konsantrasyonlarda bulunan kafeinin, bu mide ekşimesi semptomlarının altında yatan neden olduğunu bildirmiştir. Bununla birlikte, kafeinin bağımsız etkilerini inceleyen birçok araştırmacı, asit reflü veya mide ekşimesi semptomlarını tetiklemediğini bildirdi. Uzmanlar, kahvenin mide ekşimesi ve geri akışını tetikleyen başka bazı maddeler içermesinin mümkün olduğunu öne sürüyor.

Çeşitli araştırmaların kahve ile asit reflü belirtileri arasında herhangi bir bağlantı kurulamadığını not etmek ilginçtir. Bilimsel araştırmalar belirsiz ve sonuçsuz sonuçlar verdiğinden, uzman, bireylerin kahvelere toleranslarını ve sindirim sistemlerine ve mide sağlığına uygun olup olmadıklarını dikkate almaları gerektiğine inanmaktadır.

Sonuç olarak, bazı insanlar kahve içtikten sonra mide ekşimesi semptomlarından muzdarip olmalarına rağmen çoğu insan yok. Kahve içtikten sonra mide ekşimesi ve asit geri akışının başlangıcını hissediyorsanız, tüketimini önlemek ve bunun yerine biraz yeşil yudumlamak şiddetle tavsiye edilir.

10. SODALAR VE GAZLI İÇECEKLER

Gazlı içecekler ve gazlı içecekler mide ekşimesi en yaygın nedenlerinden bazılarıdır. Araştırmalar, bu içecekleri tüketmenin özofagus sfinkterinin aşırı gevşemesine neden olduğunu ve bunun da mide asitleri içindeki asitliği artırdığını ortaya koymaktadır. Birlikte, bu ikisi bir mide ekşimesi başlangıcını tetikleyen önemli risk faktörleridir.

Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, 15.000 kişinin uyku düzenini, herhangi bir alkolsüz içecek veya gazlı içecek tüketip tüketmemek de dahil olmak üzere çeşitli faktörler temelinde incelemeye çalışılmıştır. Sonuçlar katılımcıların yaklaşık% 25’inin gece ve uyurken mide ekşimesi yaşadığını ortaya koydu. Ayrıca, gece vakti mide ekşimesinin tüm bu örnekleri, alkolsüz meşrubat tüketimi ile doğrudan ilişkiliydi.

Bir başka çalışma, düzenli olarak gazlı içecekler ve gazlı içecekler tüketen bireylerin, asit meli belirtileri, özellikle mide ekşimesi muzdarip olma riskinin% 69 daha büyük risk faktörlerine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Sodalar ve her türlü gazlı alkolsüz içecek, alt özofagus sfinkteri ve mide asitleri için zararlıdır ve mide ekşimesi geçirmenize neden olurlarsa tüketiminizi kesmeli veya şekersiz ve doğal meyve suları ile değiştirmelisiniz.

11. SÜT

Dünyanın dört bir yanındaki insanlar süt tüketmenin mide ekşimesi semptomlarını ortadan kaldırmasına yardımcı olacağına inanma eğilimindedir, ancak gerçek şu ki süt tamamen her zaman ilk başta bu semptomların nedenidir ve sadece durumu daha da kötüleştirecektir.

Araştırmalar, tüm süt tüketiminin mide içindeki asit üretimini artırma eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor, bu da mide ekşimesi gelişimi için önemli bir risk faktörü olarak ortaya çıkıyor. Son zamanlarda yapılan bir çalışma, mide ekşimesi muzdarip 400 kişinin başlangıcını incelemeye çalıştı. Sonuçlar, katılımcıların yaklaşık% 38’inin tam süt tükettikten sonra mide ekşimesi semptomları yaşadığını bildirdi.

Uzmanlar, tam yağlı süt içeriği ile mide ekşimesi belirtileri arasında doğrudan sütün zengin yağ içeriği nedeniyle doğrudan bir ilişki olduğunu açıklıyor. Bu nedenle, tam bir süt içtikten sonra bir mide ekşimesi başlangıcı yaşarsanız, kesinlikle kaçınmalı, porsiyonlarınızı azaltmalı ya da az yağlı bir alternatif ile değiştirmelisiniz.

MİDE EKŞİMESİ SEMPTOMLARINI HAFİFLETMEYE YARDIMCI OLAN GIDALAR

Mide ekşimesi semptomlarını tetikleyebilecek veya şiddetlendirecek çeşitli gıdalar varken, bu korkunç semptomları ortadan kaldırmamıza yardımcı olabilecek sayısız gıda maddesi vardır.

Mide yanmasını hafifletmeye yardımcı olan bazı yiyeceklere göz atın:

ZENCEFİL

Yüzyıllar boyunca, zencefil kusma ve bulantı semptomlarını tedavi etmek için doğal bir ilaç olarak popüler kalmıştır. Uzmanlar zencefilin mide ekşimesi semptomlarını azaltmada yardımcı olduğuna ve asit geri akışının hafifletilmesinde daha etkili olduğuna inanıyor.

KAVUNLAR VE MUZLAR

Muz ve kavun doğal olarak inanılmaz derecede düşük konsantrasyonda asit içerir ve uzmanlar genellikle mide ekşimesi ve asit reflü semptomlarını azaltmalarını önerir.

YAPRAKLI YEŞİL SEBZELER

Kereviz, brokoli, lahana, ıspanak ve yeşil fasulye gibi yeşil sebzeler asit, şeker ve yağ bakımından oldukça düşük olma eğilimindedir, bu da onları reflü ve mide ekşimesi hafifletmek için mükemmel kılar.

YULAF EZMESİ

Yulaf ezmesi, asit geri akışının görülme risk faktörlerinde belirgin bir azalma ile doğrudan ilişkili olan zengin lif konsantrasyonlarıyla yüklenir. Temel olarak, yulaf ezmesinden elde edilen lif herhangi bir FODMAP içermez ve bu nedenle asit reflü veya geğirme semptomlarını tetiklemez.

TAHILLAR VE PATATES

Araştırmalar, düzenli patates ve tahıl tüketiminin, gastroözofageal reflü hastalığının gelişme risk faktörlerinde% 42’lik bir azalma ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Birçok gıda maddesinin mide ekşimesi ağrılı semptomlarına maruz kalmanıza neden olabilirken, muz, kavun, yulaf ezmesi, tahıl, fasulye, patates ve zencefil gibi doğru yiyecekleri yemenin riskinizi azaltmanıza yardımcı olabileceğini unutmayın. ilk başta bu semptomları acı çekmek için faktörler.

Unutmayın, mide ekşimesi temelde asit reflü belirtisidir ve istatistikler Amerika’da milyonlarca insanın her ay muzdarip olduğunu ortaya koymaktadır. Alt yemek borusu sfinkterinin gevşemesine neden olarak mide yanmasını tetikleyen sayısız gıda maddesi vardır. Alt özofagus sfinkteri, mide ile yemek borusu arasında bir bariyer oluşturmaktan sorumlu olan halka benzeri bir kastır.

Mide ekşimesi semptomlarını normalden daha sık yaşıyorsanız, bu listede belirtilen bazı gıda maddelerini günlük diyetinizden çıkarmayı düşünün ve semptomların muhtemelen azalması muhtemeldir. Sık sık kalp yanıkları yaşarsanız, her zaman yanınızda küçük bir yiyecek günlüğü bulundurmanız önerilir, böylece acı çekmenize neden olan yiyecek öğelerini tanımlayabilirsiniz.

Mide ekşimesini tetikleyen yiyeceklerden kaçınmaya ve günlük diyetinizi asitsiz meyveler, yeşil sebzeler, kepekli tahıllar, yulaf ezmesi, fasulye ve zencefil gibi mide ekşimesine karşı mücadele gıdalarıyla sınırlandırmaya odaklanın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.